Nekaj vprašanj glede uporabe SW =)
|
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 16.12.2009 22:27:29 Nekaj vprašanj glede uporabe SW =) |
|
OS X sedaj uporabljam slab teden in v tem času se mi je nabral še nekaj vprašanj, s katerimi upam da mi boste znali pomagat. In sicer me zanima:
1) kateri je dober predvajalnik videa? Želel bi da je brezplačen, preprost vmesnik, da zna avtomatsko pognat podnapise če so v isti mapi kot film, da se ne zatika,... Poizkusil sem VLC vendar ko prestavim/preskočim na neko drugo sekvenco v filmu začne štekat, popači sliko in jo umiri šele po nekaj sekundah. XBMC je bol za domači kino kar ne rabim, Miro je nek križanec med predvajalnikom in nečem kar ne rabim!
2) QuickTime predvajalnik ko ga poženem se mi prikaže v docku, vendar ko ga kliknem se ne zgodi nič, kot da bi bila to bližnica na nekaj kar ne obstaja, prav tako mi ne predvaja ničesar kar sem mu ponudil? Kaj je narobe?
3) WMV je očitno posebej eksotičen problem na OS X kako dobiti podporo zanj?
4) ali obstaja kak spodoben brezplačen program za zapisovanje VIDEO TS datotek na DVD? Roxio ima nabite cene in ne nudijo niti trial verzije  Burn sem po nekaj brskanja po netu uspel usposobit vendar me zanima ali je to edini ki zmore tak zapisovat video DVD-je?
5) ali je v OS X mogoče že vgrajen kak spodoben pregledovalnik slik ki omogoča osnovno manipulacijo s slikami?
6) Kako lahko preimenujem mape? Najbrš je banalna zadeva samo nisem zasledil te opcije??
7) Ali je obvezna inštalacija Growl-a poleg namestitve Adiuma? Nekak mi najedajo ta obvestila in sem jih imel tudi na Windowsih ugasnjene, zato predvidevam da ne rabim tega?
8 ) za Safari predvidevam da ne obstaja kakega približno tako učinkovitega plugina kot je Adblock Plus za FF? Nekaj podobnega sem namestil, vendar niti približno ne blokira toliko oglasov kot ABP.
9) Ali je res lahko tako preprosta odstranitev tudi več kot 100MB velikih programov da jih daš preprost v koš? Nimam dobrega občutka z Windowsov kjer si se rabil kar posvetit brisanju takih programov!
10) Ali OS X potrebuje kako vzdrževanje? Zasledil sem program Onyx samo ima baje še probleme z SL (nekaj naj bi zmrzoval na začetku)?
To je zaenkrat vse  Hvala za kak odgovor.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 16.12.2009 22:59:43 Re: Nekaj vprašanj glede uporabe SW =) |
|
Ed Wood je napisal/a: | OS X sedaj uporabljam slab teden in v tem času se mi je nabral še nekaj vprašanj, s katerimi upam da mi boste znali pomagat. In sicer me zanima:
1) kateri je dober predvajalnik videa? Želel bi da je brezplačen, preprost vmesnik, da zna avtomatsko pognat podnapise če so v isti mapi kot film, da se ne zatika,... Poizkusil sem VLC vendar ko prestavim/preskočim na neko drugo sekvenco v filmu začne štekat, popači sliko in jo umiri šele po nekaj sekundah. XBMC je bol za domači kino kar ne rabim, Miro je nek križanec med predvajalnikom in nečem kar ne rabim!
2) QuickTime predvajalnik ko ga poženem se mi prikaže v docku, vendar ko ga kliknem se ne zgodi nič, kot da bi bila to bližnica na nekaj kar ne obstaja, prav tako mi ne predvaja ničesar kar sem mu ponudil? Kaj je narobe?
3) WMV je očitno posebej eksotičen problem na OS X kako dobiti podporo zanj?
4) ali obstaja kak spodoben brezplačen program za zapisovanje VIDEO TS datotek na DVD? Roxio ima nabite cene in ne nudijo niti trial verzije Burn sem po nekaj brskanja po netu uspel usposobit vendar me zanima ali je to edini ki zmore tak zapisovat video DVD-je?
5) ali je v OS X mogoče že vgrajen kak spodoben pregledovalnik slik ki omogoča osnovno manipulacijo s slikami?
6) Kako lahko preimenujem mape? Najbrš je banalna zadeva samo nisem zasledil te opcije??
7) Ali je obvezna inštalacija Growl-a poleg namestitve Adiuma? Nekak mi najedajo ta obvestila in sem jih imel tudi na Windowsih ugasnjene, zato predvidevam da ne rabim tega?
8 ) za Safari predvidevam da ne obstaja kakega približno tako učinkovitega plugina kot je Adblock Plus za FF? Nekaj podobnega sem namestil, vendar niti približno ne blokira toliko oglasov kot ABP.
9) Ali je res lahko tako preprosta odstranitev tudi več kot 100MB velikih programov da jih daš preprost v koš? Nimam dobrega občutka z Windowsov kjer si se rabil kar posvetit brisanju takih programov!
10) Ali OS X potrebuje kako vzdrževanje? Zasledil sem program Onyx samo ima baje še probleme z SL (nekaj naj bi zmrzoval na začetku)?
To je zaenkrat vse Hvala za kak odgovor. |
Bolj telegrafsko:
1-3 Perian pa ti dela večina v quick timu, Video_TS pa odpreš s sistemskim dvd predvajalnikom
4 LiquidCD
5 Phoenix Slides za gledanje slik (sistemski je iPhoto)
6 Klik na ime, mal počakaš pa še en klik pa pišeš
7, 8 ... ne vem
9 da, lahko jih tudi premikaš iz mape v mapo, ker sistem sledi kje so
10 ne kompliciraj (pusti na miru delujočo mašino)
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 17.12.2009 09:06:23 |
|
dopolnitev:
1-3 poskusi še mplayer, http://mplayerosx.sttz.ch/
4 tudi LiquidCD
7 Adium deluje brez Growla
8 Safari AdBlocker, http://sweetpproductions.com/safariadblocker/
9 AppCleaner poleg samega programa izbriše še nastavitve
10 "tu pa tam" je dobro zalaufat kak Onyx ali iTweaX
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 17.12.2009 09:47:32 |
|
10 po moje tudi "tu pa tam" ne delaj nobenih optimizacij.
Je cca pred enim tednom nekdo jamral, kako mu je uspelo "porihtat" disk, ker je iz dolzga časa "optimiziral" sistem.
Maš tolk drugih zabavnih stvari, da je optimizacija res zadnja stvar... edino če te zabava postavljat sistem na novo in reševat izgubljene file.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 17.12.2009 15:58:45 |
|
Pa je v redu ta Safari AdBlocker? Mislim, ti blokira tudi kakšne "koristne" stvari oz. celo internetne videote, ki naj jih ne bi?
Ker kakor se spomnem izpred mesecev nazaj, sem imel sam precej negativne izkušnje s temi blockerji...
|
 |
Jabuček
Kraj: Gunclje |
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 17.12.2009 18:58:52 |
|
5. iPhoto - efekti, osnovni popravki...
6. klikneš na datoteko in pritisneš enter
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 17.12.2009 22:59:35 |
|
Najlepša hvala za odgovore. Glede defraga ne vem zakaj bi bil potreben, če se ne motim OS X deluje podobno kot Linux, torej se na njem sploh ne, ali pa v zelo majhni meri pojavi fragmentacija, torej z defragmentiranjem kvečjemu že urejene datoteke razmečeš na vse konce. Bolj me je zanimalo glede brisanja zgodovin, logov itd.. Zanima pa me še če obstaja kak plugin za Adium da mi vzdevke ki so namenjeni za MSN Plus (se pravi tista imena c=0,....) spremeni v pravo ime, torej da prikaže pravilno pisavo, barvo, stil...??
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 23.12.2009 17:55:25 |
|
Transmission me konstantno zejebava. Med prenašanjem pogosto javi da je prišlo do neke napake in zatrokira, tak da morm ustavit prenos in ponovno zagnat. In recimo četudi je 100 sejalcev in če dodam torent traja pol ure ali še več preden začne prenašat datoteko. To se mi dogaja kot sem opazil samo ko prenašam s strani Mojblink ali Partis. Kaj bi bil problem? Na Windowsih s tem nikoli nisem imel težav. 
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 23.12.2009 20:36:05 |
|
Tudi meni se je to dogajalo. Utorrent dela ok..
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Novo mesto |
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 23.12.2009 21:26:00 |
|
Jaz pa imam problem, da mi v uTorrent odkar sem dobil 10/1 linijo pada hitrost
Začne downloadad na polno, po minuti pade skoraj na nulo, potem spet naraste, pade... Ve kdo kakšnem možen vzrok za to?
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 23.12.2009 21:42:04 |
|
icysr je napisal/a: | Jaz pa imam problem, da mi v uTorrent odkar sem dobil 10/1 linijo pada hitrost
Začne downloadad na polno, po minuti pade skoraj na nulo, potem spet naraste, pade... Ve kdo kakšnem možen vzrok za to? |
tole mi disi na mogoc nestalen ping. imas router? ce da, probi DL direkt cez modem...
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 23.12.2009 22:04:44 |
|
Prenašam direkt prek modema. Vuze dela v redu.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 23.12.2009 22:24:45 |
|
Še en pain. Kako predvajat .flac v iTunes? Namestil sem Fluke ki naj bi dodal podporo za ta format, preimenoval sem končnice v .mov in še vedno ne morem albuma uvozit v iTunes.
Mislim da velika večina predvajalnikov bp predvaja flac datoteke. Zakaj mora Apple vedno past na takih bednim detajlih.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Novo mesto |
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 23.12.2009 22:49:05 |
|
mknez je napisal/a: | icysr je napisal/a: | Jaz pa imam problem, da mi v uTorrent odkar sem dobil 10/1 linijo pada hitrost
Začne downloadad na polno, po minuti pade skoraj na nulo, potem spet naraste, pade... Ve kdo kakšnem možen vzrok za to? |
tole mi disi na mogoc nestalen ping. imas router? ce da, probi DL direkt cez modem... |
Imam prek routerja. Ampak smešno mi je ker v Transmission downloada vredu, le program moram restartat da sploh začne DL.
Bom probal še direkt na modem.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 23.12.2009 23:59:54 |
|
1. sam uporabljam vlc, malokdaj ročno premikam časovnico, tako da me tista "sinhronizacija" pri kompresiranih video datotekah niti ne moti.
2. ko poženeš kak tak program,se ti nariše ikonca v docku, če pa si pozoren, pa ti na vrhu ekrana piše Quicktime in potem desno do njega FIle,.. tam potem odpreš kako datoteko.
3. Flip4mac je plugin za quicktime in lahko gledaš wmv datoteke.
4. ne delam tega, tak da žal ne vem
5. če imaš iLife, potem imaš iPhoto, drugače uporabljam Picaso od googla
6. preimenovanje. označiš datoteko ali mapo in pritisneš ENTER in preimenuješ
7. growl ni obvezen, je pa uporaben, tudi za drugo, ne samo za adium
8. težko rečem kaj in kako. primarni browser je chrome, imam pa tudi FF, če za vsak slučaj (in quakelive  )
9. programe ki jih inštaliraš v Aplications mapo lahko vržeš v koš. OSX nima registra kot windows. vseeno obstajajo programi za odstranitev. AppCleaner je free.
10. maca imam že nekaj let in mi dela brezhibno brez kakršnjih koli programov za vzdrževanje.
glede torrentov, sam uporabljam Transmission in mi dela BP. pred tem sem imel Vuze in je delal BP, ampak mi je transmission boljši.
mal počekirej:
http://www.davidalison.com/2008/10/8-months-after-switching-here-are-my.html
in
http://chris.pirillo.com/top-100-mac-apps/
stric google pa bo verjetno navrgeš še marsikatero drugo
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 26.12.2009 22:02:57 |
|
OK nekako sem našel video predvajalnik ki mi ustreza - Movist. Zanima me edino če kdo ve kaj ukrenit da bi pravilno prikazoval podnapise, saj mi č, ž in š vedno napačno prikaže, ne glede na nastavitve podnapisov. 
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Drevo na vzhodu |
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 27.12.2009 09:00:49 |
|
Movist je zelo v redu (dejansko zgrajen na VLC osnovi), vendar si preizkusil MPlayer?
Z VLC-jem je problem, saj je vprašanje, kako se bo razvijal za Mac platformo (če sploh).
http://www.macrumors.com/2009/12/17/videolan-considering-options-for-vlc-as-mac-developers-disappear/
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 27.12.2009 23:41:54 |
|
Hvala, vendar tudi MPlayer ima omenjene probleme z č, ž in š (probal pri 2 različnih filmih/podnapisih). VLC mi ne ustreza ker ima tisto zoprno zatikanje med predvajanjem. Quicktime je dokaj nehvaležna izbira s tistimi svojimi kodeki in nekak mi ne delujejo podnapisi. Miro bi bil OK če ne bi imel tistega podcasta in takih stvari. XBMC je težkokategornik z 95% stvarmi ki jih ne rabim. NicePlayer pa ima precej neprivlačen izgled. DVD Player integriran v OS X pa je super, škoda da predvaja samo DVD.
Podobno je z torrent klienti. Transmission žveči nekaj ur in šele potem se odloči da bo prenesel neko stvar, četudi gre za nekaj kB veliko datoteko in to se vedno dogaja na straneh ki zahtevajo up. ime in geslo za dostop. Bitrocket je sicer zanimiva alternativa, ampak se mi iz neznanega razloga sesuva če 2x ali več kliknem ikono torrenta (recimo po pomoti), dosti zoprna stvar saj se ti to mingrede nardi, zgodilo se mi je tudi že da ne doda torrenta ko tako določim, ampak šele ko ga dodajam drugič, tudi nastavitve so zelo skope. Vuze je nekako "veliko preveč vsega v enem" je sicer super odjemalec, samo kdo rabi še predvajalnik teh vsebin in neko iskanje po HD vsebinah, s tem pomoje pridobi tudi na počasni odzivnosti. uTorrent pa mi deluje OK, čeprav sem rabil zamenjat ikono ker tista grda se res ne sklada z izgledom celega sistema, pa še dosti nisem napredoval pri uporabi tega programa v primerjavi z Win OS (sem mislil da bom imel kak fensi odjemalec, pa na koncu pristanem na istem kot sem bil). Pa še lep kup odjemalcev ki že dolga leta niso bili posodobljeni
Da pojamram še kar se tiče spletnih brskalnikov. Safariju manjka zgolj podpora za certifikate in nek učinkovit adblocker (sicer obstajajo samo niti slučajno niso tako dobri kot FF-ov Adblock Plus). FF je ratal že kar velika krava in je vsaj na mojem sistemu precej počasen. Spodobno deluje brez dodatkov, potem pa ga vsak dodaten plugin zasadi v nogo (subjektivno imam občutek da FF vseeno deluje bolje na Win platformi). Chrome sem samo bežno pregledal, mislim da tudi ne podpira certifikatov in kakega blockerja.
Nekako ko sem se odločal za meka se mi je zdelo da je ogromno dobrih programov, sedaj pa se izbor čedalje bolj krči (velja seveda za brezplačne programe kako je s plačlivimi ne vem). Prav tako je to samo moje osebno mnenje, mogoče mi pa manjka izkušen ali poznavanje prog. opreme za OS X.
Sicer pa je OS X zelo soliden sistem in pod črto daleč pred Windowsi, terja pa svoje žrtve in to ponavadi na najbol banalnih stvareh.
|
 |
Stevie Wozniak
Kraj: radomlje |
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 28.12.2009 08:20:29 |
|
@Ed Wood: Saj certifikati delujejo brez problema v Safariju, če ti ne deluje, malo poglej po forumu, smo že kar veliko predebatirali na to temo in veliko rešili 
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 28.12.2009 09:35:51 |
|
Podnapise popraviš tako, da v nastavitvah MPlayerja izbereš encoding CP1250. Sicer pa kljub "težki kategoriji" Plexa (poseben port XBMCja za maca), le ta bolj tekoče predvaja kake HD filme kot MPlayer ali VLC, tako da daj mu možnost
Za adblocker bi ti priporočal Glimmer Blocker (to je sicer proxy ki laufa za cel sistem, ne samo Safari) - enim to ne diši preveč in jim je bolj všeč SafariBlock, meni pa dela zelo v redu in je precej konfigurabilen.
iTunes ni mišljen kot nek univerzalni predvajalnik - če rabiš flac, poišči kaj drugega, recimo Songbird - če rabiš samo predvajanje lossless datotek, pa konvertiraj v Apple Lossless format, pa bo delalo tudi v iTunesu.
Transmission pri meni deluje kot mora, tako da mislim da imaš specifičen problem.
Defrag je koristen, če delaš dosti z velikimi datotekami IN zabašeš disk na 80-85% ali več - ne linux ne osx ti tukaj ne bo defragmentiral večjih datotek in rezultat je polno majhnih luknjic praznega prostora, ki ti upočasni pisanje. Če teh dveh pogojev ne izpolniš, ne rabiš defragmentirat.
lp
|
 |