Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 20.11.2009 16:03:29 Kako optimalno razdeliti 1T disk v iMacu |
|
Pozdrav. Sem novi uporabnik OSX-a in iMac. V Win svetu sem se navadil disk razdeliti na dve particiji - Sistem in Podatki. To bi rad naredil tudi na OSX in bi rad nasvet kako to najlažje in varno narediti, ter kako velika naj bi bila particija za Sistem.
|
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 20.11.2009 16:29:52 |
|
OS X ni ravno windows kjer so ponavadi podatki razmetani malo tukaj pa malo tam. Aplikacije ponavadi namestiš (povlečeš) v mapo Applications. Vsi tvoji podatki se pa nahajajo v mapi HOME kjer se nato ustvarijo imena uporabniških računov in za vsakega uporabnika so podatki shranjeni v tej mapi. Razen če je kaj shared potem najdeš to v mapi /home/share .
Drugače pa en od nasvetov:
Ja 30-50 GB za OS X (sistem). Če še poganjaš zraven windowse tudi za njega recimo nekaj takega. Ostalo pa za podatke. Potem pa mapo "home" prestaviš na tisto particijo.
Vedet moraš tudi, da OS X 10.5 (Leopard) potrebuje več prostora na disku od OS X 10.6 (Snow Leopard).
|
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 20.11.2009 18:32:00 |
|
Da ne odpiram nove teme; zunanji disk (320GB) sem si ob nakupu razdelil na polovico na dve particiji po 160GB (obe mac formatirani) in eno dodelil Time Machine backupu, drugo pa podatkom. Ugotovil sem, da potrebujem več prostora za podatke kot za TM in me zato zanima, če obstaja kakšna elegantna rešitev kako reparticionirati - bi z brisanjem TM particije, lahko kar v Disk Utility povečal prvotno particijo?
|