Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
MacBook pro + televizija + surround sistem
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 27.10.2009 19:05:16
MacBook pro + televizija + surround sistem
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdrav!

Zgodba je sledeča, v bližnji prihodnosti si nameravam kupiti 32" televizor s FullHD podporo (za gledanje HD filmov in kot alternativni monitor) dodati mu nameravam tudi surround sistem za zvok.

Zdaj pa me zanima, kako povezat MacBook pro s televizijo in surround sistemom, da bo zvok igral na televiziji, če je surround sistem izklopljen in na obojem, če je vklopljen.

Mogoče bi mi lahko tudi malo predlagali kateri LCD TV izbrat. Trenutno se odločam med Samsung LE32B653 (ki ga samsung sam niti nima na spletni strani temveč ima le LE32B650/LE32B652 modela) in Samsung UE32B6000 (LED). Še kakšno vaše mnenje?

LP,
TheoryX
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 29.10.2009 16:35:26
Ter glede zvoka je še vprašanje, kako pripravit računalnik, da bo oddajal surround zvok, torej 5.1 in ne le 2.0 stereo zvoka.

Res ne bi nihče pomagal?
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: Ljubljana
Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 29.10.2009 17:06:32
Re: MacBook pro + televizija + surround sistem
TheoryX je napisal/a:

Zdaj pa me zanima, kako povezat MacBook pro s televizijo in surround sistemom, da bo zvok igral na televiziji, če je surround sistem izklopljen in na obojem, če je vklopljen.
X

Jaz sem nabavil en simple Y audio vtic. Vtaknes v racunalnik in imas dve "luknji za zvocnike". Sicer za surround ne vem ce ti pomaga, ker ne vem ce se to tudi v standaden audio jack vtakne.

Jaz imam za slusalke in zvocnike. Pac signal gre vedno v oboje, samo ce so zvocniki izklopljeni se slisi samo iz slusalk itd. Ni to neka audiofilna resitev, samo za vsakdanjo rabo ne rabim boljsega.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: LJ
Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 29.10.2009 17:14:28
Po mojih izkušnjah je Samsung dobra izbira. Sam vzemi model, ki je v višjem cenovnem razredu. Sem mel pred leti 26 colskega in sem bil zadovoljen.

Zdaj mam enga Panasonica 32, ki je bil takrat, ko sem kupoval stalno No1 med 32 colarji, sam ni tko juhuhu, kot je bil drag. Problem ma s TV signalom. Fotke in filmi iz računalnika pa so pričakovano dobri.

Ti pa priporočam, da raj vzameš večji ekran, ker so črke iz računalnika čist premajhne, če delaš iz kavča ene 3m stran. (pri meni sem zmanjšal resolucijo in povečal črke, sam zdaj dobim bolj malo na ekran).

Glede zvoka, bi blo idealno, če bi mel HDMI, ker bi šel zvok po istem kablu... sam pol moraš kupit PCja. Jaz sem zvok vštekal v hišni kino, ker iz Minija pogosto poslušam tudi glasbo. Drugače pa probaj dobit TV z optičnim vhodom in povežeš s toslink kablom. (ni glih pogost kabel, sam se ga da dobit)
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 29.10.2009 17:33:04
macata, torej če bi hoto naret, da bi šlo preko enega kabla bi si mogo nardit en čisto poceni računalnik, ki bi imel HDMI izhod? kar pa pomeni da bo grafična malo dražja...

torej obstaja kakšna alternativna rešitev? recimo kakšna zunanja (usb) zvočna kartica, ki bi jo potem naprej zvezal s televizijo in sistemom?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #6   Objavljeno 29.10.2009 18:20:20
grafične kartice z hdmi izhodom sploh niso drage....en primer na mimovrste. mislim da je ta kartica tisto kar bi ti rabil:

http://www.mimovrste.com/artikel/2630054626/graficna-kartica-sapphire-ati-radeon-hd-4550-512mb-pci-e
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: blizu
Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 29.10.2009 18:34:55
TheoryX je napisal/a:
Pozdrav!

Zgodba je sledeča, v bližnji prihodnosti si nameravam kupiti 32" televizor s FullHD podporo (za gledanje HD filmov in kot alternativni monitor) dodati mu nameravam tudi surround sistem za zvok.

Mogoče bi mi lahko tudi malo predlagali kateri LCD TV izbrat. Trenutno se odločam med Samsung LE32B653 (ki ga samsung sam niti nima na spletni strani temveč ima le LE32B650/LE32B652 modela) in Samsung UE32B6000 (LED). Še kakšno vaše mnenje?

LP,
TheoryX

Prvo vprašanje, zakaj bi surround sistem izklapljal. Imej vedno povezano in prižgano, ko gledaš, boš najbolj užival.

Da dobiš na surround 5.1 signal iz maca, lahko to najlažje narediš z optičnim TOS-Link kablom. Jaz sem ga kupil z MonsterCable Kit-om.

To je kabel, ki ima na eni strani minijack tos, na drugi pa klasičen tos, ki gre v receiver. Receiver (seveda mora omogočaz optični vhod in 5.1 signal), potem sam zazna ali spusti stereo (npr. iTunes), ali surround.

Upam, da ti bo v pomoč.

lp,
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #8   Objavljeno 29.10.2009 18:48:44
TheoryX je napisal/a:
macata, torej če bi hoto naret, da bi šlo preko enega kabla bi si mogo nardit en čisto poceni računalnik, ki bi imel HDMI izhod? kar pa pomeni da bo grafična malo dražja...

torej obstaja kakšna alternativna rešitev? recimo kakšna zunanja (usb) zvočna kartica, ki bi jo potem naprej zvezal s televizijo in sistemom?

Sem mel v mislih tole: http://www.asus.de/product.aspx?P_ID=wH1q2VTqyLXaCw1f za 330EUR v Nemčiji.

Ma še vesa mount da ga na zadnjo stran televizorja pršraufaš.

Alternativ na Macu za HDMI nisem iskal. Navaden DVI to HDMI mislim da ne prenaša zvoka. Je pa še več problemov. Mal preber kakšen takle forum: http://forums.whirlpool.net.au/forum-replies-archive.cfm/1133239.html

Do pred kratkim je bil tudi pravi 5.1 zvok zaplet. Smo že enkrat to isto ugotavljal na tem forumu. Zdaj baje da ta nov quicktime podpira tudi 5.1 zvok in ne rabiš alternativ.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 29.10.2009 18:56:51
muse je napisal/a:

Da dobiš na surround 5.1 signal iz maca, lahko to najlažje narediš z optičnim TOS-Link kablom. Jaz sem ga kupil z MonsterCable Kit-om.

To je kabel, ki ima na eni strani minijack tos, na drugi pa klasičen tos, ki gre v receiver. Receiver (seveda mora omogočaz optični vhod in 5.1 signal), potem sam zazna ali spusti stereo (npr. iTunes), ali surround.

Upam, da ti bo v pomoč.

lp,

Kako veš, da je res 5.1 zvok? Sem res vesel, da to tudi na Macu dela.

Še pred kratkim je bilo treba za 5.1 zvok kupovat neke USB zadeve od Pinacla in podobnih, da si lahko obšel QickTime, ki je 5.1 pretvarjal v neki izboljšan stereo. Vse zaradi licence, ki bi jo moral Apple plačevat, če bi 5.1 podpr v QuickTimu.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #10   Objavljeno 29.10.2009 20:17:58
macata je napisal/a:
muse je napisal/a:

Upam, da ti bo v pomoč.

lp,

Kako veš, da je res 5.1 zvok? Sem res vesel, da to tudi na Macu dela.

Še pred kratkim je bilo treba za 5.1 zvok kupovat neke USB zadeve od Pinacla in podobnih, da si lahko obšel QickTime, ki je 5.1 pretvarjal v neki izboljšan stereo. Vse zaradi licence, ki bi jo moral Apple plačevat, če bi 5.1 podpr v QuickTimu.

Za QT ne vem, vendar v Plesku, ko vrtim filme, se prižgeji na receiverju ustrezne lučke na katere kanale dobiva zvok. Če mam iTunes ali stereo posnetek je stereo, sicer 5.1 recimo.

Poleg tega, slišimi, da je surround, pri filmih je jasno, da imaš glasbo, govor in efekte razporejene po posameznih zvočnikih.

lp
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 29.10.2009 21:28:57
Kako sploh zgleda ta optični izhod na MacBook proju? Samo ena luknjica je, za katero ne vem, čemu je namenja in je tak kvadrat, ki se na obeh straneh konča s polkrogom.

Dobro, torej je problem bolj kot ne rešeno, preostane samo še izbira televizorja in ozvočenja Smile
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 29.10.2009 23:09:45
TheoryX je napisal/a:
Kako sploh zgleda ta optični izhod na MacBook proju? Samo ena luknjica je, za katero ne vem, čemu je namenja in je tak kvadrat, ki se na obeh straneh konča s polkrogom.

Dobro, torej je problem bolj kot ne rešeno, preostane samo še izbira televizorja in ozvočenja Smile

Luknjica za katero ne veš, predvidevam, je Kensington Lock (http://en.wikipedia.org/wiki/Kensington_Security_Slot) Smile

Optični izhod je združen v izhodu za slušalke. Torej, če vtakneš navaden mini jack, bo to apple dojel kot analogni pretok stereo signala, če vtakneš prirejeno babanco, ki je malo daljša in je v bistvu optični konektor TOS formata, bo pretakal digitalne podatke preko optike.

Torej: Headphones out / Optical Audio out

Kabel in konektorja sta pa tule: http://www.amazon.com/Monster-Optical-Toslink-Airport-Express/dp/B000V5IK0G
Zgornji je navaden Toslink, spodnji je ta mini jack, prirejen za optiko, ki ga daš v Headphones izhod na macu.

Upam, da bo zdaj jasno!

lp,
Mitja
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #13   Objavljeno 29.10.2009 23:15:58
TheoryX je napisal/a:

Zdaj pa me zanima, kako povezat MacBook pro s televizijo...

LP,
TheoryX

Kar se tiče povezave na TV, pa uporabiš DVI-HDMI kabel in dela ko urca. Pred SL je bil mal zaplet z resolucijami, sploh če si imel dve destinaciji (npr. TV in PROJEKTOR). V Snow Leopardu so te zadeve bolje podprte, ti takoj ponudi 720p in 1080p in dela ko urca!!!

lp
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Ljubljana - Golo
Ni navedeno

Prispevek: #14   Objavljeno 30.10.2009 10:30:27
xpayne je napisal/a:
grafične kartice z hdmi izhodom sploh niso drage....en primer na mimovrste. mislim da je ta kartica tisto kar bi ti rabil:

http://www.mimovrste.com/artikel/2630054626/graficna-kartica-sapphire-ati-radeon-hd-4550-512mb-pci-e

V macbook pro bo šla bl težko taka grafična Wink
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #15   Objavljeno 30.10.2009 11:12:30
scratintosh je napisal/a:
xpayne je napisal/a:

V macbook pro bo šla bl težko taka grafična Wink

Sploh pa ... ne rabiš te kartice. DVI - HDMI dela odlično. Sej HDMI ni nič drugega kot DVI + audio + HDCP.

Ne komplicirej si vsega skup!

lp
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #16   Objavljeno 30.10.2009 11:29:48
muse je napisal/a:

Kar se tiče povezave na TV, pa uporabiš DVI-HDMI kabel in dela ko urca. Pred SL je bil mal zaplet z resolucijami, sploh če si imel dve destinaciji (npr. TV in PROJEKTOR). V Snow Leopardu so te zadeve bolje podprte, ti takoj ponudi 720p in 1080p in dela ko urca!!!

lp

Gre zdaj tudi audio skozi HDMI, al je treba še vedno posebej kabel?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #17   Objavljeno 30.10.2009 11:48:43
Gledam tole zadevo, kjer se očitno da spravit tudi digitalni audio skozi MiniDVI.

http://www.monoprice.com/products/product.asp?c_id=104&cp_id=10428&cs_id=1042802&p_id=5311&seq=1&format=2

*NOTE* AUDIO: This adapter will support audio only if your source device allows audio output through the Mini DisplayPorts interface. If you're not sure, please check with the manufacturer or website to confirm if your device allows audio out through the Mini-DP interface.

----
HDMI pomoje rabi digital audio, zato je naprava, ki združi DVI in analogni audio cca 300USD.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #18   Objavljeno 30.10.2009 12:31:59
a imaš novega unibody MBP-ja z mini DisplayPort-om ali starega z DVI izhodom?
Mini DVI-ja ni imel noben MacBook Pro.

za novega je najelegantnejše kupiti adapter MDP->HDMI na kakšnem dealextrem.com-u. žal pa zvok v MDP na MBP-jih ni podprt, čeprav ga v osnovi DisplayPort podpira.
zato moraš digitalni zvok speljati po izhodu za slušalke.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #19   Objavljeno 30.10.2009 12:44:47
kenz76 je napisal/a:
a imaš novega unibody MBP-ja z mini DisplayPort-om ali starega z DVI izhodom?
Mini DVI-ja ni imel noben MacBook Pro.

za novega je najelegantnejše kupiti adapter MDP->HDMI na kakšnem dealextrem.com-u. žal pa zvok v MDP na MBP-jih ni podprt, čeprav ga v osnovi DisplayPort podpira.
zato moraš digitalni zvok speljati po izhodu za slušalke.

S tem, da ti mora televizor podpirat, da lahko izbiraš posebej input chanel za zvok.
Pri večini gre samo skupaj z video inputom.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #20   Objavljeno 30.10.2009 13:09:48
No, jaz imam tako ali tako star MacBook pro late '08 tako da imam samo velik DVI output.
Je pa tudi res, da takrat ko mam povezan računalnik na TV imam lahko tudi surround sistem vklopljen in ne bo težav

muse, hvala za obrazložitev veš mogoče če amazon pošilja takšne stvari v slovenijo, da bom na koncu kupil najcenejšo verzijo?

scratintosh, takrat nismo govorili o grafični za macbook pro, temveč za posebaj računalo.

mogoče še lahko sporočite kero televizijo bi vi izbrali:
- Samsung LE37B653 (v mojem primeru bi iskal verzijo 651), ali
- Samsung UE32B6000 (LED)
- ali kera po vaši izbiri?
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani