Excell 2008 neznanje... | |||||||
Če nisem bil dovolj jasen...rad bi naredil biznis plan s stroški dela, izhajajoč in neto plače, da pridem do kompletnega stroška dela (bruto bruto) tako, da ne bilo treba vmes kaj ročno vstavljat. Ali se je kdo že kdaj zaletel v tak problem??? |
|||||||
![]() |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
Dohodninsko lestvico sem rešil po kmečko z IF, AND, <, >, ker Excel slabo obvladam ampak to štima v nulo. Težava je v kontra smer, kjer je numerična rešitev nujna! Če imaš kakšno rešitev, drei mal bis Boden!!! To je nujno za biznis plane, kjer se ljudje pogovarjajo o neto plači...to pa je itak povsod do managerskih plač. Da ne govorim o neto urnih postavkah... Najlepša hvala!! |
|||||||
![]() |
|||||||
Za 2009 sta meji 444,78 in 838,93 EUR neto, če sem prav izračunal. Za 2010 pa mislim, da lestvica itak še ni objavljena. Za funkcijo uporabiš pa SUMIFS. |
|||||||
![]() |
|||||||
Zakaj že? Jaz čisto vse BP delam samo z bruto ciframi. Za neto plačo imam kvečjemu v tabeli zraven hiter preračunček v neto, če me glih kdo vpraša kolk je to neto (pa še to redko). Delam pa vedno z bruto ciframi. |
|||||||
![]() |
|||||||
http://www.gzs.si/slo/panoge/zdruzenje_kovinske_industrije/25797 Maš tam nek XLS.. je pa še dosti tega na netu...etc |
|||||||
![]() |
|||||||
Če prav razumem, delaš poenostavljeno formulo za preračun plače iz neto v bruto in obratno. Pa mal debel gledam tole debato, ker je pri plači precej več spremenljivk, kot samo dohodnina. Kako boš upošteval delovno dobo, bonitete, olajšave, število otrok, itd. Ti podatki so za vsakega delavca specifični. Mogoče ti pomaga tale online izračun, ki zna za osnovo vzet bruto in neto znesek: http://racunovodja.com/izracuni/place2009/opa.asp |
|||||||
![]() |
|||||||
@Micom: VLOOKUP je bil zelo dober predlog, hvala lepa! Izračunaš pare (bruto, neto) v željenem inkrementu (več kot po 1 cent itak nima smisla), nato pa jih iščeš v obratnem vrstnem redu! Svaka čast! @PineApple: žal tako ne gre. Za dohodninsko osnovo in prispevke (delodajalca in delavca) potrebuješ bruto plačo, ki pa je tudi problem te diskusije (iz neto v bruto). To, da si postavil mejo v neto ne pomeni nič...izračunal si jo pa lahko zato, ker je meja v dohodninski lestvici vezana na bruto (minus olajšave)... @Jakaracman: V gostinstvu se vsi (natakarji, kuharji) pogovarjajo samo v neto urnih postavkah in jih bruto popolnoma nič ne briga. Mene pa v biznis planu seveda zanima nazaj preračunan strošek bruto bruto. Seveda pa se strinjam, da je marsikje drugače. Sploh ljudje na vodilnih položajih govorijo le o bruto, če pa vprašaš ljudi iz državne uprave, bodo pa govorili o neto mesečnih plačah... @macata: res je to kar praviš, a za potrebe biznis plana je to to najboljši približek saj vnaprej ne veš kdo ti pride v službo...s koliko delovne dobe, otrok, tudi kje stanuje ne, ker se to pozna pri prevozu... Hvala vsem za dobro voljo!!!!! |
|||||||
![]() |
|||||||
Pa za eno tabelo bi to še delal, je pa v biznisu žal največja neznanka realizacija (promet) zato ponavadi delamo več scenarijev=več tabel... |
|||||||
![]() |
|||||||
Seveda gre. Z if stavki lahko glede na višino neto plače določiš po lestvici: -fiksni znesek dohodnine (za srednji razred 98,81 EUR) -stopnjo dohodnine (za srednji razred 27%) -mejo za dohodnino po stopnji nad tem zneskom (za srednji razred 617,54) Pravi neto meji pa sta 773,01 in 1223,81 EUR (prej sem malo zabluzil z zneski). Potem izračunaš osnovo za dohodnino: neto+fiksni del dohodnine-splošna olajšava-stopnja*meja npr. 1000 neto, ki pade v srednji razred: 1000+98,81-254,28-27%*617,54=928,48 Potem izračunaš dohodnino: fiksni del+(osnova-meja)*stopnja 98,81+(928,48-617,54)*27%=182,76 In končno bruto plačo: (neto+dohodnina)/0,779 (1000+182,76)/0,779=1518,31 A bo zdaj šlo? |
|||||||
![]() |
|||||||
Sorry, ne gre mi tole preveč dobro, mogoče mi pa z leti trpi logika in matematika... OK, neto meji sta jasni. Zadnji del izračuna, ko dobiš bruto iz neta in dohodnine tudi, srednji pa mi ne gre v glavo. Dobil si pravilen izračun za osnovo ampak formula ne štima!!?? Izračunaj številke in dobiš 677,80, ne pa 928,48 kar je sicer pravilen znesek. Formula za osnovo dohodnine=bruto plača-splošna olajšava-prispevki... pri čemer je splošna olajšava 254,28, prispevki pa 22,1% od bruto. Bruto pa iščemo in ne vem kako si v to formulo tlačil neto!!?? |
|||||||
![]() |
|||||||
Sorry, vse skupaj moraš deliti še z (1-stopnja): osnova=(neto+fiksni del dohodnine-splošna olajšava-stopnja*meja)/(1-stopnja) (1000+98,81-254,28-27%*617,54)/(1-27%)=928,48 Zadnjega vprašanja ne razumem čisto. Neto je ja izhodišče vsega, brez njega ne moreš nič. Seveda za osnovo vzameš običajno bruto in dobiš neto, tu gremo pa v nasprotni smeri. Neto plača = bruto plača - prispevki - dohodnina Splošna olajšava tu nima neposredne zveze, pomembna je pri določitvi osnove za dohodnino. |
|||||||
![]() |
|||||||
Car si! Tole res deluje. Po analogiji sem naredil za 16,27 in 41%... od 7782,03 neto naprej iz nekako razumljivih razlogov nisem več gledal. Se mi pa ob tej uri ne da več gledat kako si do teh formul prišel... Najlepša hvala! |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |