Velik problem s permissions v OS X | |||
Moj bratranec se je igral z mojim MacBookom in ker je mislil, da obvlada, je seveda vse pokvaril. Poskušal je dostopati do datoteke na zunanjem disku, vendar ni imel dostopa (permissiona). Zato se je zlogiral na moj administratorski račun in popravil permissions za celotni Macintosh HD - menda je šel na file info (cmd+i) in spodaj popravil vse na read and write ter dal Apply to enclosed items. Potem je vse lepo delalo - lahko je pogledal datoteko z zunanjega diska. Tu pa nastopi problem. Namreč zunanji disk ima dve particiji - eno za Time Machine in eno za filme ipd. Naenkrat tako Transsmision ni več mogel shraniti dokončanega downloada na zunanji disk, ker jaz, kot administrator nisem imel dovoljenja. Prav tako je napako javljal Time Machine, ki je opozarjal, da backupa ne more izvesti, ker je disk menda read only. Probleme sodelali vsi programi po vrsti: iTunes ni hotel predvajati glasbe, ker nisem imel dovoljenja... Tu sem smatral, da je najbolje, da grem na Disk Utility (ker cmd+i in ročno popravljanje ni rešilo ničesar) in dam Verify Permissions/Repair Permissions, vendar je tu celotno računalo zamrznilo in tako stalo več kot eno uro, nakar sem ga z držanjem gumba za vklop/izklop resetiral. Potem se ni več prižgal, ampak se je vse skupaj ustavilo kakih pet sekund po vklopu: na sredi zaslona je bila ikona gumba za vklop/izklop, v zgornjem levem delu zaslona pa je pisalo: panic() cannot find driver for kernel panic Ker nisem mogel dostopati do interneta, bil sem v rovtah brez telefona itd. sem zagrabil Snow Leopard install disk in poskušal še tam popraviti permissions oz repair disk. Ker ni nič delovalo, sem s pomočjo install dvd-ja bootal cel sistem iz Time Machine in pač naložil nekaj dni staro verzijo sistema, kjer pa se nekateri problemi ponavljajo: zunanji disk kaže ob ikoni majhno ključavnico in karkoli poskušam, ga ne morem odkleniti: cmd+i in vtipkanje administratorskega gesla itd. ne dela. Namesto ikon aplikacij mi kaže vprašaje. Torej: ni mi problem ponovno naložiti celotnega sistema, če je pač treba, vendar pa bi vsekakor rad dostopal do zunanjega diska, saj imam na njem vse od svojih dokumentov, diplome, glasbe, fotografij... In rad bi, da vse dela kot je treba. Mi zna kdo pomagat? |
|||
![]() |
|||
To boš našel skrajno spodaj, na dnu okenca "disk info". Drugače pa permissione raje rebuildaj z Onyx-om ali DiskWarrior-jem. |
|||
![]() |
|||
Zna kdo rešit situacijo? Nekako bi bilo fajn, če bi lahko obdržal, kar je na disku, saj gre za precejšno količino dokumentov + obilico backupov. Zanimivo je, da Time Machine mi restora z diska, nanj pa ne more pisati, prav tako pa ga ne morem pogledati v Finderju. Sem brskal naokoli, ampak nikjer ne najdem podobnega primera. Moj account je admin in kot tak bi moral imeti popoln nadzor nad vsem, vendar pa reči enostavno ne trzajo. Poizkusil sem ustvariti še en admin account in tudi s tistega se ne da nič. |
|||
![]() |
|||
Tako, da niti googlal nisem na to temo. Če pa hočeš podatke obdržati, pa ... bollocks, kar se mene tiče. ![]() |
|||
![]() |
|||
Prilepim še link, če se še komu kdaj zgodi, da ne bo tako dolgo iskal, kot jaz. http://forums.macosxhints.com/showthread.php?t=90894 |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |