Jabuk
Zapisovalec porabe posameznih komponent v računalniku
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 22.09.2009 20:00:29
Zapisovalec porabe posameznih komponent v računalniku
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdrav
Zanima me, če ima kdo kako zanesljivo metodo ugotavljanja "koliko rabim posamezno komponentov računalniku"
Mene zanima koliko rabim grafično kartico, koliko rabim procesor, koliko rama. Trenutno uporabljam

MacBookPro4,1
Intel Core 2 Duo 2.4 GHz
2GB rama
GeForce 8600M GT

Delam z ogromno programi hkrati - inDesign, ilustrator fotoshop, rhino, mozila, pages, font lab... V vsakem programu imam odprtih povrečno 3 do 4 fajle ki so vsak zase precej kompleksni.
Moja tipična situacija je da imam odprtih 20 zavihkov v mozili, 5 inDesign fajov, 5 ilustrator fajlov, 2 rhinota, in še okoli 10 različnih aplikacij - stikerji do koledar, iTunine, VLC, Pages, mail, Adium, Activity monitor... Sploh me ne čudi da mašina začne trokirat. Rad bi samo vedel kaj največ rabim, da nebi trokiralo - ker moram potem ugašat programe in zapirat fajle kar pa mi sploh ni všeč. Kje se mi splača nadgraditi. Predvidevam da bi rabil več rama. Za grafično in procesor ne vem koliko ju izkoriščam - se ventilatorji skoraj nikoli ne vklopijo. Rad bi da delo teče bolj smooth in ne vem kje se mi splača nadgrajevat hardversko. Če je to samo ram bi kazalo dokupit kakšno palčko čeprav več kot 4gb itak ne gra noter. Mogoče bi nadgradil na freeze Leoparda, ampak si tega dela niti najmanj želim počet, potem bi raje počakal na nakup nove mašine in bi vse na novo instaliral in mam spet mir par let.
No da zaključim, iščem en program, ki mi snema in zapisuje porabo grafične, procesorja in rama zato, da se bom lažje odločil kje je v mojem primeru smiselno vlagati v hardver.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 22.09.2009 20:09:25
iStat Menus - v menubaru vse informacije.. npr. poraba proca + procesi, poraba rama, zasedenost diska, aktivnost diska, temperature vseh možnih komponent... vredu zadeva. Edino za grafično pa nevem kako bi videl aktivnost :/
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Kraj: Šempas (čez teden Ljubljana)
Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 22.09.2009 20:15:54
Za tvojo tipično uporabo Maca se ti bodo4 GB RAMa se lepo poznali, verjemi. Pa še poceni je. Smile
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 25.09.2009 11:55:50
Ja, nadgradi RAM do maksimuma, pa boš že precej pridobil. Sicer pa - če se ti ventilatorji ne vklapljajo, to pomeni samo to, da procesorja ne delata "na polno", ker čakata disk. Smile

Veliko pa lahko vidiš že v ActivityMonitorju (Applications / Utilities / .)

Sam bi kljub nadgradnji razmislil o racionalizaciji dela. Saj vendar ne moreš delat v toliko aplikacijah hkrati. Smile
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Kraj: Celje
Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 25.09.2009 12:14:10
Kupi si ram... sam imam enak procesor z 4GB rama in vse to kar ti uporabljaš dela BP...
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 26.09.2009 00:00:34
OK. Hvala. Če sem prav obveščen. lahko moj MBP popapa samo do 4gb rama.
A je tale ram v redu?
http://www.mimovrste.com/artikel/2440022620/q=2%20X2gb%20667%20DDR2/pomnilnik-ram-patriot-ddr2-2gb-667mhz

Activity monitor kaže samo trenutno porabo, in graf za par sekund preteklosti.
Sem mislil če obstaja programček ki bi risal graf neprestano, cel dan. Ko bi kupoval naslednjo mašino bi točno vedel kaj rabim in kje je treba največ vložiti.

Accom. Ne vem če ima procesor toliko veze z diskom. Prej z grafično. Zdi se mi samo čudno ker PC se je drugače obnašal - trokirat je začel ko je procesor delal na polno moč in ventialtorji z njim. Jabuk je tiho, nič ne hladi, ne piha, trokira pa kar vseeno, ko je odprtih kakih 12 težkih fajlov.
Jabužiček helper

Jabužiček helper

Moški

Prispevek: #7   Objavljeno 26.09.2009 08:25:12
gasper je napisal/a:
OK. Hvala. Če sem prav obveščen. lahko moj MBP popapa samo do 4gb rama.
A je tale ram v redu?
http://www.mimovrste.com/artikel/2440022620/q=2%20X2gb%20667%20DDR2/pomnilnik-ram-patriot-ddr2-2gb-667mhz

Activity monitor kaže samo trenutno porabo, in graf za par sekund preteklosti.
Sem mislil če obstaja programček ki bi risal graf neprestano, cel dan. Ko bi kupoval naslednjo mašino bi točno vedel kaj rabim in kje je treba največ vložiti.

Accom. Ne vem če ima procesor toliko veze z diskom. Prej z grafično. Zdi se mi samo čudno ker PC se je drugače obnašal - trokirat je začel ko je procesor delal na polno moč in ventialtorji z njim. Jabuk je tiho, nič ne hladi, ne piha, trokira pa kar vseeno, ko je odprtih kakih 12 težkih fajlov.

Tale ram, ki si ga ti linkal ti nebo pasal v MBP-ja, ker ni narejen za prenosnike. Na mimovrste, je trenutno edini, ki bi pasal v tvoj MBP DDR2 2GB 667 mhz tale: http://www.mimovrste.com/artikel/2440024521/pomnilnik-ram-za-prenosnik-kingston-ddr2-so-dimm-2gb-667mhz
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani