Nakup fotoaparata
|
Jabuk Staff
Kraj: Logatec |
|
 |
|
Prispevek: #81 Objavljeno 06.02.2013 14:25:00 Re: Nakup fotoaparata |
|
airman02 je napisal/a: | Kaj pa priporočate med tema dvema. Tisti, ki ste oba sprobal al pa se spoznate - testi so mi bol tko...
Canon EOS 650d vs. Nikon D5100 |
http://snapsort.com/compare/Canon-EOS-650D-vs-Nikon-D5100/specs
Sam sem bolj za "rumeni" tabor 
|
|
 |
|
Prispevek: #82 Objavljeno 24.07.2013 21:33:10 Re: Nakup fotoaparata |
|
Zanimam se za nakup prvega dslr fotoaparata. Glede na to, da se na to ne spoznam preveč, imam pa željo in se bom tudi udeležil kakšnega tečaja ter prebral knjigo itd.
Nekako mi je v oči padel nikon d3200 z objektivom 18-105.
Zanima me kaj je razlika med omenjenim objektivom ter 18-55?
Prav tako me zanima, ce je kaksna boljsa izbira v tem cenovnem razredu, morda canon?
Ce ima kdo kaksne izkusnje s tem fotoaparatom naj poda svoje mnenje, ter kako je s slikanjem ponoci?
Hvala za odgovore
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #83 Objavljeno 24.07.2013 21:54:34 Re: Nakup fotoaparata |
|
Mogoče se bo grdo slišalo, samo raje pojdi prvo na tečaj ali preberi knjigo kot si napisal, če nimaš razčiščeno glede objektiov. Raje kupi digitalca, kot pa dslr s objektivom 18-105
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #84 Objavljeno 24.07.2013 22:06:26 Re: Nakup fotoaparata |
|
Vzeto na znanje, vendar zakaj bi kupil digitalca, ce se imam zeljo naucit slikat z dslr?
Knjigo bom ze prebral, na vas pa je, ce to zelite ,da mi pomagate z nasveti na vprasanja, ki sem jih omenil.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #85 Objavljeno 24.07.2013 23:33:08 Re: Nakup fotoaparata |
|
Jaz ti nisem neki strokovnjak za hardware, ti pa povem par praktičnih nasvetov.
Meni je pri kameri najbolj pomembno, da se ekran da vrtet, tako da lahko slikaš nad glavo in tudi iz tal navzgor.
Naslednja stvar je, da imaš na ekranu live preview; torej približno vidiš, kakšna bo fotka.
Mrzim gledat skozi iskalo na DSLRjih, čeprav v močnem soncu to pride prav. Pa tudi pri natančnem ročnem ostrenju je skoraj nepogrešljivo. Torej mora kamera imet tudi oprično iskalo. Seveda tako, ki "gleda" skozi objektiv (spiegelrefleks).
Moreče je s sabo nosit par objektivov. Že tko težko ujameš pravi trenutek, ne pa da moraš še prej objektiv zamenjat.
Ker snemam vedno več filmov, kot fotk, mora kamera imeti tudi podporo za movije. Pri tem je praktično, da istočasno lahko vmes dela tudi fotke.
Pa kamero je najlaže spravit v žep. Jaz sem se naveličal tovorit za sabo torbe in nahrbtnike.
Zato ti priporočam kako hibridno kamero.
Pokrije vse zgornje potrebe. Je pa top kvaliteta pri DSLR definitivno večja. Seveda, če ti fotka uspe.
Boš pa definitivno večkrat ujel pravi trenutek s hibridom, kot pa z DSLR.
Še posebej, ker bo kar nekaj časa trajalo, da ne boš zjebal fotke zaradi napačnih nastavitev. Posledično boš imel z DSLR slabše rezultate, kot z neko trotlco za 150 EUR.
Pri hibridih zna bit tečno, če ima objektiv prevelik zoom. V bistvu večkrat rabiš široki kot, kot pa nek hud zoom. Jaz kar dobro shajam s (samo) 7x povečavo.
Pri zoomu je bistveno, da ima objektiv antishake. Pri trotlcah je to standard, pri profi objektivih pa zadevo kar dobr plačaš. OK, lahko je antishake na senzorju.
Jaz imam enega prvih hibridov (Canon Pro1). Že skor muzejska zadeva.
Ne kupim pa boljšega, ker za familjarne fotke in filme uporabljam kar telefon.
Kar pa rabim za delo, pa neredim tudi s tem starim hibridom. (v smislu: kdor zna, lohk tud s kozo orje.)
|
 |
Jabuk Staff
|
 |
|
Prispevek: #86 Objavljeno 24.07.2013 23:45:09 Re: Nakup fotoaparata |
|
deamon je napisal/a: | Zanimam se za nakup prvega dslr fotoaparata. Glede na to, da se na to ne spoznam preveč, imam pa željo in se bom tudi udeležil kakšnega tečaja ter prebral knjigo itd.
Nekako mi je v oči padel nikon d3200 z objektivom 18-105.
Zanima me kaj je razlika med omenjenim objektivom ter 18-55?
Prav tako me zanima, ce je kaksna boljsa izbira v tem cenovnem razredu, morda canon?
Ce ima kdo kaksne izkusnje s tem fotoaparatom naj poda svoje mnenje, ter kako je s slikanjem ponoci?
Hvala za odgovore |
Tudi jaz sicer nisem nek expert ampak načeloma karkoli vzameš od Canona ali Nikona ne boš zgrešil.
Jaz bi ti osebno predlagal,da kupis kaj rabljenega...dobi se veliko odličnih aparatov za dosti manj €,sploh ker si začetnik.Kaj pa veš,lahko te veselje po nekaj 100 proženj mine.
Sam bi ti predlagal,da si pogledaš nekaj od naštetih aparatov; Canon , 50D...ali pa 550d, 600d, 650d, novi 100d ali pa Nikon D3100, D3200, D5100, D5200, D90..
.Imajo velik LCD zaslon...ne preveč tipk, razporejene na pregleden simpl način... dovolj funkcij in nastavitev, da se da fotič pripeljat do dobrih rezultatov, vendar ne preveč, da ne zmedejo začetnika....imajo tudi dost napredno avtomatiko in razne scenske načine in zelo soliden ISO performans, podpirajo HD video ipd...
Seveda pa je ogromno odvisno tudi od objektiva...( mal denarja,mal muske...).
Sicer za bolj koristne inf.,predloge,nasvete bi blo fajn,da pregledaš mal po forumih.
S slikanjem ponoči: -obvezen stativ (dolgi časi fotkanja),odvisno kako zmogljivo opremo si lastiš,kaj slikaš....
Bistvo fotografije ostaja enako, ne glede na to kaj imaš v rokah.(Nikon,Canon,...)Kompozicija, zlati rez, tretjine...to mora že slikar upoštevat. Tako da za samo uporabo DSLRja naštudiraj manual, ki ga dobiš zraven, za delat lepe fotke pa osnove kompozicije,zaslonka,svetloba...itd.Priporočam ti tudi da prebereš knjige o Digitalni fotografiji.
http://www.e-fotografija.com/forum/index.phpNazadnje urejal/a iDavid4 Sre 24. Jul 2013 23:57; skupaj popravljeno 1 krat
|
|
 |
|
Prispevek: #87 Objavljeno 24.07.2013 23:53:15 Re: Nakup fotoaparata |
|
Canon EOS 40D ne zna snemati videa.
|
 |
Jabuk Staff
|
 |
|
Prispevek: #88 Objavljeno 24.07.2013 23:56:18 Re: Nakup fotoaparata |
|
|
|
 |
|
Prispevek: #89 Objavljeno 25.07.2013 00:47:50 Re: Nakup fotoaparata |
|
Hvala za tole
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #90 Objavljeno 25.07.2013 07:18:41 Re: Nakup fotoaparata |
|
Živjo,
no jst pa priporočam tegale: Canon PowerShot SX270 HS
Res odličen kompakten fotoaparat, ki naredi res odlične slike, tudi pod nižjimi svetlobnimi pogoji.
Ima vse kar potrebuješ in je zelo hiter  res priporočam 
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: LJUBLJANA |
|
 |
|
Prispevek: #91 Objavljeno 25.07.2013 10:15:18 Re: Nakup fotoaparata |
|
Pozdravljen!
Mogoče dodam še svoje videnje glede tvojega vprašanja. Z fotografijo se ukvarjam malce bolj profesionalno. Seveda si postavil dokaj težko vprašanje, kajti danes je na tržišču tako veliko dobrih fotoaparatov, da boli glava. Vedno pa je pri tistih, ki jih ta dejavnost pritegne, dilema: kompaktni ali DSLR (če se omejim samo na dve osnovni veji). Oboji dajejo lahko tistemu, ki ga uporablja resnično dobre rezultate. Videl sem precej slik, ki so bile narejene z kompaktnim aparatom, in so močno prekašale slike, ki so bile narejene z DSLR-jem. Namreč pri fotografiji je najbolj pomembna oseba, ki stoji za aparatom in ne aparat sam. Ok, v slabših svetlobnih pogojih, ali pri podvodni fotografiji odigra pomembno vlogo tudi kvaliteta opreme, ampak pri 85% uporabnikov to niti ne pride v poštev. Mogoče razmisli najprej kaj bi rad slikal in kako močna želja te vodi v tem. Začneš lahko brez problema z kompaktnim in nadaljuješ potem z DSLR-jem. Vkolikor se nadejaš delati različne vrste fotografij in bi ti prav prišle različne leče (oz objektivi) potem pa je opcija DSLR. To je prvenstveno boljša lastnost DSLR (čeprav tudi za kompakte dobiš dodatne leče). Razmisli tudi o rabljenem, vendar ne preveč, kajti tehnologija se nekoliko spreminja. Torej ne glej 10 let stare aparate, ampak se mogoče omeji na stare do 3-eh let. Pri rabljenih aparatih mojim prijateljem svetujem tisti najbolj razvpiti znamki, to sta Canon in Nikon. Za njiju dobiš tudi največ dodatne opreme, pa tudi med ponudbami objektivov (npr na Bolhi) sta najbolj zastopani. Pri DSLR je dobra lastnost tudi to, da npr. ohišje (body) prodaš, medtem ko leče uporabiš pri novem ohišju. Sam razmisli, kaj bi z aparatom počel (kaj bi slikal) in kakšen je finančni plan. In pa seveda poglej še malo forume, ki se ukvarjajo predvsem z fotografijo...
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #92 Objavljeno 25.07.2013 10:39:24 Re: Nakup fotoaparata |
|
zakaj mu priporočate trotl kamere če bi se rad nauču slikat z zrcalno refleksnim aparatom?
uglavnem kle se govori o dveh kampih nikon in canon, samo največ za svojo ceno ti pa ponudi pentax.
slabost pentaxov je dodatna oprema.. manjša izbira objektivov dostikrat po višji ceni. seveda 3rd party izdelovalci ala sigma, tamron izdelujejo objektive, flashe itd tudi za pentax, cene so pa kukr je men znano podobne v vseh 3h kampih
dobra lastnost pa to da ima anti shake na senzorju, torej tudi če uporabljaš starejše ročne objektive recimo z navojem M42, stabilizacija še vedno deluje, prav tako ti zazna kdaj je objekt fokusiran, ter količino zajete svetlobe.
jaz sem svoje dslr "gušte" zadovoljil prav s pentaxom, kupil sem konverter za M42 objektive , ker se je seveda doma skrivalo malo morje ročnih objektivov od stare dedkove Practice, vmes sva pri kolegu najdla tudi star ruski fotosnajper (300mm-f4), ki je pa do danes meni najbolj všečen objektiv, samo roka boli k sv...a
čene bi se pa še 1x odločal bi pa razmišljal med pentaxom in canonon, canon zaradi dobrih video zmogljivosti ter 3rd party firmwera (magic lantern) ki ti odpre morje novih zmožnosti tvojega aparata.
ti pa svetujem da ne kupuješ vstopnega modela, ampak nadalnje amaterske modele okoli 1000eu, mene so pri vstopnem modelu najbolj zmotile bližnjice (knofi) na bodiju, ki jih ni ko jih najbolj rabiš.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #93 Objavljeno 25.07.2013 11:31:47 Re: Nakup fotoaparata |
|
jaz sem enkrat nekje prebrala en nasvet k mi je nekak ostal, in sicer:
- dobro fotko ne naredi aparat ampak fotograf (se strinjam, lahko obvladaš tehniko u nulo pa če ne vidiš motiva ti ni pomoči, seveda do določene mere velja tudi obratno)
- če si začel s trotl kamerco nadaljuj z nečim vmesnim in potem presedlaj na profi dslr
- obstajajo dobri aparati tudi izven Nikona in Canona
Jaz sem ful let imela (še vedno imam) mali Panasonicov apartek ki dela odlične slike, občasno si pa sposodim fotrovega Nikona, par ljudi mi je reklo da zbiram lepe motive, da so moje slike lepe...in sm se odločila za naslednji korak - Sony nex 6 (ker ne maram nosit krame, teže in drugih nerodnosti..) in mi je zaenkrat super. 
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #94 Objavljeno 25.07.2013 11:43:41 Re: Nakup fotoaparata |
|
Kolikor sem uspel dojeti sceno in njeno gibanje bodo DSLR počasi izginili v pozabo. Govorim za normalno in semi pro uporabo. Profesionalci bodo ostali na njih (razumem, prah v Sahari, veter, dež, zmrzal in ostali elementi) in še naprej nosili visoko težo (neverjetno kako je lahko 4,5 kg zjutraj trikrat lažje kot zvečer, še posebej, če ga nosiš v desno rame ves dan), ostali pa bomo špegel reflexe odložili v omare in uporabljali "MirrorLess"e.
Srce podobno kot v težjih špegel reflexih, so bistveno lažji, pravtako izmenjivi objektivi in relativno dobra ponudba.
Kraljevski primerek:
http://en.leica-camera.com/photography/m_system/m9/
Moj izbor: (pogoj uporabe v zraku)
http://store.sony.com/p/Sony-Alpha-NEX-6-Camera-Body/en/p/NEX6/B
Za silo bo pa tudi 6 let star EOS 40d dober, še boljši pa tak, ki zna dober video posnet.
_________________ Gotterdammerung
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #95 Objavljeno 25.07.2013 11:49:56 Re: Nakup fotoaparata |
|
se popolnoma strinjam, i8081 a že uporabljaš nex6, kako se ti zdi? 
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #96 Objavljeno 25.07.2013 12:00:20 Re: Nakup fotoaparata |
|
Lastnik še nisem. sem pa že fotografiral. Ravno toliko, da sem navdušen. Trenutno se ukvarjam z GoProjem H3B in mi to jemlje toliko časa, da se mi ne zdi smiselno kupovat NEXa na zalogo. Pride na vrsto pozno jeseni. Upam, da mu do takrat še kaj popravijo ceno.
Na NEXa bo šla ta nova zoom palačinka + kkšn normal fix z dobro svetlobno jakostjo. Funkcij od NEX7 pri svojem delu ne bom pogrešal. Prav po pravici povedano bi me zadovoljil tudi NEX5, ki ga za nekaj sto papirčkov dobiš na Bolhi. Od tu naprej pa se začne zgodba o tem kdo stoji na drugi strani aparata. )))))
_________________ Gotterdammerung
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: Nova Gorica |
|
 |
|
Prispevek: #97 Objavljeno 25.07.2013 12:00:57 Re: Nakup fotoaparata |
|
Tako kot je nekdo ze napisal...dobro fotografijo naredi fotograf in ne fotkic. Sam sem tudi ze imel Canon 450D, 40D in sedaj 7D in mi je 1,5kg fotkica kar prevec za nosit ce grem na dopust ipd. Zato ga tudi prodajam in bom vzel enega mirrorless, ker ga prakticno lahko nosim nikjer in me teza ne obremenjuje. Sedaj mi 7D ze vec kot pol leta lezi v omari in mi je skoda da je tam, zato ga tudi prodajam....
Lp
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #98 Objavljeno 25.07.2013 12:13:48 Re: Nakup fotoaparata |
|
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #99 Objavljeno 25.07.2013 12:40:32 Re: Nakup fotoaparata |
|
Če bo koga zanimalo prodajam Sonya Nex-a 5n s tanovim power zoom 16-50 objektivom, dodatno original baterijo, dodatnim kvalitetnim paščkom za fotoaparat, pašček za pokrovček, daljinsko prožilo, liams flash bouncer ter lowepro torbico, ki je praktično najmanjša možna za ta fotoaparat.
Več info pa na zs 
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: LJUBLJANA |
|
 |
|
Prispevek: #100 Objavljeno 25.07.2013 15:40:01 Re: Nakup fotoaparata |
|
hhsk je napisal/a: |
1.zakaj mu priporočate trotl kamere če bi se rad nauču slikat z zrcalno refleksnim aparatom?
2. uglavnem kle se govori o dveh kampih nikon in canon, samo največ za svojo ceno ti pa ponudi pentax.
slabost pentaxov je dodatna oprema.. manjša izbira objektivov dostikrat po višji ceni. seveda 3rd party izdelovalci ala sigma, tamron izdelujejo objektive, flashe itd tudi za pentax, cene so pa kukr je men znano podobne v vseh 3h kampih
3. ti pa svetujem da ne kupuješ vstopnega modela, ampak nadalnje amaterske modele okoli 1000eu, mene so pri vstopnem modelu najbolj zmotile bližnjice (knofi) na bodiju, ki jih ni ko jih najbolj rabiš. |
1. zato, ker morda nikoli ne bo rabil DSLR-ja, ki je lahko precej drag in ker je pri fotografiranju najprej fotograf in potem kamera...
2. ravno to sem napisal, kar se tiče recimo nabave dodatne opreme, drugih objektivov. Evo sem šel pogledat na Bolho in vpisal na fotografiji v iskalnik najbolj razvpite znamke (v oklepaju je število strani, ki so v povezavi s tem): Canon (52), Nikon (39), Sony (24), Olympus (14), Pentax (osem) in Panasonic (7)... Torej kaj prevladuje, ni težko razbrati. Bolj ko greš v eksotiko, dražje postaja, pa tudi izbira se oži...
3. tak nasvet pa vidim velikokrat in predlog je, da naj tisti, ki sprašuje kupi kar flagship model proizvajalca... Mislim, da je za začetnika dober tudi entry level komplet ali pa nakup rabljene opreme, seveda s pomočjo nekoga, ki se malo spozna na te zadeve. Po mojem bi se dalo za tak, dober komplet priti skozi za ca 500€
|
 |