Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika
|
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #61 Objavljeno 23.11.2024 14:39:46 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Malo offtopic, ampak že kr malo nestrpno čakam, da cene SSD-jev padejo, da si nov NAS nabavim in samo SSD-ji noter, da bo zadeva neslišna.
Cca. 2-3 leti nazaj se je v enem obdobju dalo dobiti Samsunge 8TB za 280 EUR, zdaj so 600+.
Drugače, če imaš NAS kje, kjer je potreba bo tem, da ni preglasen, se izogibaj 7200 diskov, kar je dandanes res težko, ker praktično ni več za dobit počasnejših. IronWolf-i 4TB so recimo še 5400 obratov.
Sem enkrat testno nabavil 16TB IronWolfa in je samo šel nazaj, glasno tako, da se ni dalo spat dve sobi stran (odprta vrata sicer).
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Kamnik |
|
 |
|
Prispevek: #62 Objavljeno 23.11.2024 17:03:40 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Jenrej je napisal/a: | Malo offtopic, ampak že kr malo nestrpno čakam, da cene SSD-jev padejo, da si nov NAS nabavim in samo SSD-ji noter, da bo zadeva neslišna.
Cca. 2-3 leti nazaj se je v enem obdobju dalo dobiti Samsunge 8TB za 280 EUR, zdaj so 600+.
Drugače, če imaš NAS kje, kjer je potreba bo tem, da ni preglasen, se izogibaj 7200 diskov, kar je dandanes res težko, ker praktično ni več za dobit počasnejših. IronWolf-i 4TB so recimo še 5400 obratov.
Sem enkrat testno nabavil 16TB IronWolfa in je samo šel nazaj, glasno tako, da se ni dalo spat dve sobi stran (odprta vrata sicer). |
Kaj je pa najbolje od diska nabavit da bo čim manj glasen? Sam sem imel v mislih WD Red nabavit. Kako pa je s temperaturo? ALi smem dati v omaro NAS pod tv-jem al mora bit nekje na prostem da se zrači?
|
 |
|
Prispevek: #63 Objavljeno 23.11.2024 18:16:48 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Sem pa pravkar naročal Synology NAS DS220J. Po moje bo čist ok zato kar rabim
|
|
 |
|
Prispevek: #64 Objavljeno 23.11.2024 18:50:52 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Michael je napisal/a: | Kaj je pa najbolje od diska nabavit da bo čim manj glasen? Sam sem imel v mislih WD Red nabavit. Kako pa je s temperaturo? ALi smem dati v omaro NAS pod tv-jem al mora bit nekje na prostem da se zrači? |
Karkoli, samo da je 5400 RPM. 7200 so precej glasnejši. Spet odvisno, koliko te to moti in kje je NAS.
Ironwolf 6TB in manjši so 5400. Večji so 7200 RPM. Red-i so mislim da vsi 7200. Kolikor sem bral, je problem, ker so proizvajalci poenostavili proizvodnjo diskov. Sedaj je samo ena linija, kjer se delajo "enterprise" diski. Slabše enote se potem deklarirajo kot počasnejše in "consumer grade", ponekod tudi napišejo "5400 RPM like", čeprav se disk vrti na 7200 RPM, imaš en kup člankov na netu na to temo.
Drugače pa mojemu Synotu ni najbolj prijetno. Je v eni zaprti omari brez zračenja, diski so na 40-45 stopinjah sistem na 55 stopinjah. Ene 8 let nazaj je crknil ventilator na napajalniku in ga nisem menjal, ampak zadeva dela že 13. leto.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Celje |
|
 |
|
Prispevek: #65 Objavljeno 23.11.2024 18:52:57 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Jaz sem imel 8 let Synology v tv omarici, je pa bilo notri zelo toplo, tako da sem vrata puščal priprta, da se je vsaj malo zračilo.
Temperature diskov so bile sicer v normalnih mejah, ampak sem že dvakrat menjal disk.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #66 Objavljeno 23.11.2024 18:58:33 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Po moje je bolj pomembno kaksne so obremenitve za temperaturo. Glede nato da zlovdam film v parih minutah pa kak film pogledam nebi smelo bit nekih groznih obremenitev da bi skoz ventilator delal in hladil napravo al se motim
|
 |
|
Prispevek: #67 Objavljeno 12.12.2024 18:05:45 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Nabavil sem NAS Synology 220j in 2x2 TB disk wd red. Vse deluje. Vendar eno stvari mi pa nikakor ne rata rešit. Nastavil sem ciljno mapo pri prenosu torentov na mrežni disk. Tukaj nastane težava in sicer nikakor hitrosti ne morem obdržat na nekem povprečnem nivoju. Macbook je povezan z wifi 600mbit nekje je prenos, NAS je pa na kabel 1gbit povezan. Če lovdam nek film recimo 4gb ene 50% je stabilen prenos potem pa pade iz 50MB/s na 20-25-30MB/s. Recimo da je nekje povprečje 30mb/s. Če vlečem isti torent na lokalni disk od Macbooka je ta prenos 60mb/s konstantno. Poskusil sem Macbook povezat z kablom ampak hitrost preko torentov se ne poveča. Poveča se le hitrost prenosa iz lokalnega na mrežni disk. Testiral sem preko wifi prenos filma iz lokalnega na mrežni disk in lepo teče nekje 65 mb/s. Povezan imam macbook preko smb, potem sem še poskusil z NFS in nekih bistvenih razlik nisem zaznal. Povečal sem cash size na 1024mb v qbittorrent in nisem dvignil hitrost bistveno. Nato sem probal z Transmision pa je še slabša hitrost. Vmes sem router kupil boljši ki ima wifi 6 in boljši ram in procesor. Obremenitev NAS je na 50% max kar se tiče rama.Poskusil sem nastavit da najprej macbook prenese film na lokalni disk in ga nato premakne na mrežni disk. To je dvojno delo tako da na koncu nič ne pohitrim prenos. Ne vem kaj bi še probal al se enostavno sprijaznim da pač torenti se naključno zapisujejo v manjših delih na disk in ne kot celota, da je pač to težava pri mrežnih HDD diskih.
|
|
 |
|
Prispevek: #68 Objavljeno 12.12.2024 18:34:07 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Bi rekel da je hw nas problem.
Synology se ne kupuje če ni serija + pa še to vedno upgrade rama. Pol zadeva leti. S 512mb rama je zadeva lahko kar počasna.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #69 Objavljeno 12.12.2024 18:51:32 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
agerg je napisal/a: | Bi rekel da je hw nas problem.
Synology se ne kupuje če ni serija + pa še to vedno upgrade rama. Pol zadeva leti. S 512mb rama je zadeva lahko kar počasna. |
Zanimivo, jst imam 1812+ (iz leta 2011) in 4GB RAM-a in še vedno čisto normalno dela blizu mrežnih maksimumov. 512MB se res sliši malo, se da to nadgraditi na J seriji?
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #70 Objavljeno 12.12.2024 21:33:06 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
agerg je napisal/a: | Bi rekel da je hw nas problem.
Synology se ne kupuje če ni serija + pa še to vedno upgrade rama. Pol zadeva leti. S 512mb rama je zadeva lahko kar počasna. |
Če pogledam obremenitev pri prenašanju torrentov. Ram je na 47%, procesor na 20%. Zato sem izključil to možnosr, saj konc koncev vse opravi macbook
|
 |
|
Prispevek: #71 Objavljeno 12.12.2024 21:35:06 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Jenrej je napisal/a: | Zanimivo, jst imam 1812+ (iz leta 2011) in 4GB RAM-a in še vedno čisto normalno dela blizu mrežnih maksimumov. 512MB se res sliši malo, se da to nadgraditi na J seriji? |
Maš nastavljeno da direktno vleče torent na mrežni disk preko prenosnika al kako drugače? Kateri protokol uporabljaš? Katere diske imaš v NAS?
Mi prav pridejo info ker mi čudno zakaj ne gre na maximum. Kje je ozko grlo
|
|
 |
|
Prispevek: #72 Objavljeno 12.12.2024 21:38:03 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Michael je napisal/a: | Če pogledam obremenitev pri prenašanju torrentov. Ram je na 47%, procesor na 20%. Zato sem izključil to možnosr, saj konc koncev vse opravi macbook |
Wait... kako macbook opravi vse delo?
A maš folder od Macbook torrent klienta na NAS-u? There's your answer.
Namesti Download station app na Synology in naj tisto vleče dol torrente.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #73 Objavljeno 12.12.2024 21:42:10 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Jenrej je napisal/a: | Wait... kako macbook opravi vse delo?
A maš folder od Macbook torrent klienta na NAS-u? There's your answer.
Namesti Download station app na Synology in naj tisto vleče dol torrente. |
Macbook in NAS imam povezan. Pritisnem download na qbittorent in ciljna mapa je mrežni disk. Tko mam nastavljeno
|
|
 |
|
Prispevek: #74 Objavljeno 12.12.2024 21:46:33 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Michael je napisal/a: | Macbook in NAS imam povezan. Pritisnem download na qbittorent in ciljna mapa je mrežni disk. Tko mam nastavljeno |
Well, zato je tako počasno. Podatki se morajo pretakat na Macbook in pol nazaj na NAS in ozko grlo je wifi.
Na Syno naloži Download station (od Synology app, mogoče je že predinštaliran) in to uporabljaj kot torrent klient. Nobene potrebe, da ti Mac downloada torrente, saj maš NAS.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #75 Objavljeno 12.12.2024 21:50:46 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Jenrej je napisal/a: | Well, zato je tako počasno. Podatki se morajo pretakat na Macbook in pol nazaj na NAS in ozko grlo je wifi.
Na Syno naloži Download station (od Synology app, mogoče je že predinštaliran) in to uporabljaj kot torrent klient. Nobene potrebe, da ti Mac downloada torrente, saj maš NAS. |
To sem poskusil. Grozna izkušnja. Vse se zatika. Vleče dol trenutno 7.22mb/s. Wifi pa prenaša 65mb/s signal. Ta enak torent n alokalni disk vleče 65mb/s

|
|
 |
|
Prispevek: #76 Objavljeno 12.12.2024 21:53:04 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Zanimivo. Mal nimam več idej.
Jst mam 13 let star Synology in Download station lepo vleče do hitrosti optike, torej 500mbps.
Drugače a pa je tak problem, da počakaš teh par minut na film?
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #77 Objavljeno 12.12.2024 22:01:45 Re: Apple TV in app za gledanje filmov z NAS strežnika |
|
Jenrej je napisal/a: | Zanimivo. Mal nimam več idej.
Jst mam 13 let star Synology in Download station lepo vleče do hitrosti optike, torej 500mbps.
Drugače a pa je tak problem, da počakaš teh par minut na film? |
Niti ne. Ampak ajde sem si mislil ker vlečem bolj kot ne 2160p, so večji filmi in se pozna če ni hitrost dobra.