Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 13, 14, 15  Naslednja
iPhone garancija
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Tržišče
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #261   Objavljeno 28.02.2015 08:06:16
Re: iPhone garancija
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
lep pozdrav
eno vprašanje na teleray sem dal na servis iphone 5s kupljen pri simobilu simptomi ( baterija drži dobre 2 ure brez kakih pretiravanj, sogovornik me včasih ne sliši, slab signa in včasih sploh ne lovi lte, po spodnjem delu ekrana se pojavijo občasno bele črte.) po 3 dneh dobim mail da lahko edino pustim tam ta tel pa mi dajo noveg in doplačam da to kar je s telefonom negre v garancijo zato ker je sem in tja malo po robovih popraskan ima kako udrtinico na okvirju ekran je cel in zadnji del tud. A jim smrdijo noge al kaj.

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Prispevek: #262   Objavljeno 28.02.2015 08:46:46
Klasika. Takoj ko se pozna karkol na robu(zvitost) se lahko slikaš. To pomeni da je padel in da je padec kriv zato. Temu normalno ni vedno tako ampak oni to zagovarjajo in nič ne moreš. To se je meni enako zgodilo na emonagramu. Rob je bil malo zvit in so takoj zavrnali, ker je kao aparat poškodovan...

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #263   Objavljeno 28.02.2015 10:54:57
Fora da ni zvit nikjer ma par praskic pa take jamice z avta je na ksmenček prletu mislš da če bi ga nesu v kak appstore npr münchen bi blo isto

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #264   Objavljeno 28.02.2015 10:58:51
Pol pa frajerji posodablsjo ios pa vsa sranja nsj pustijo tak kot je če ne misljo nč narest bumbarji

Stevie Jobs

Kraj: ThePirateBay....
Moški

Prispevek: #265   Objavljeno 28.02.2015 11:03:42
martininvesna1981 je napisal/a:
Pol pa frajerji posodablsjo ios pa vsa sranja nsj pustijo tak kot je če ne misljo nč narest bumbarji

Nesi raje v Nemčijo tam ti bojo zihr zrihtal teli Teleray bruhanje od servisa ne vem če obstaja človek v Slo, da je mel pozitivne izkušnje znjimi res nategnejo, kar se nategnt da.

Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #266   Objavljeno 23.06.2016 06:44:18
Mi lahko nekdo pove v kakšnem primeru lahko pri nas uveljavljam garancijo po letu in pol za telefon kupljen pri TS?
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Kraj: Medvode
Moški

Prispevek: #267   Objavljeno 23.06.2016 06:51:50
trirog je napisal/a:
Mi lahko nekdo pove v kakšnem primeru lahko pri nas uveljavljam garancijo po letu in pol za telefon kupljen pri TS?

V nobnem... iPhone ima samo 12 mesecev garancije...

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #268   Objavljeno 23.06.2016 07:05:17
garancije ne moreš več uveljavljat, imaš pa po ZVPOT-u pravico uveljavljat stvarno napako v roku dveh let od nakupa blaga. Ampak to ne pomeni avtomatsko, da ti bodo ugodili.. Če ti to zavrnejo, je na tebi dokazovanje ( izvedenec ) , da napaka res obstaja.. Če pa dobiš potrdilo, da je napaka res prisotna in ni tvoja krivda, potem ni problema, ker v primeru spora ugodijo kupcu. Se pa tega večina ne poslužuje, ker ni ravno poceni.. Običajno je strošek izvedeniškega mnenja dobrih 200€. Le-te sicer lahko izterjaš nazaj, vendar zgolj po sodni poti..

Tako da, če se ti res gre, lahko uporabiš ta instrument, ki ga ZVPOT nudi kupcu..
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #269   Objavljeno 23.06.2016 14:04:58
Pod predpostavko da torej crkne zvočnik na telefonu, ki ni bil nikoli v vodi (neobarvani indikatorji), nikoli ni padel na tla (brez udarnin) idr. se naredi kaj?
Uveljavljanje stvarne napake pri prodajalcu?
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Moški

Prispevek: #270   Objavljeno 23.06.2016 14:08:22
Ce zvocnik crkne (torej je prej delal) ne moremo govoriti o stvarni napaki... ampak o okvari... Ker zvocnik je leto in pol ocitno deloval ... Ce ni v garanciji, se ga enostavno da popravit in placa popravilo... Wink ...

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #271   Objavljeno 24.06.2016 08:11:47
ni res, Jest !

vsaka okvara je hkrati lahko tudi posledica obstoja stvarne napake.. Kako to dokazat, je pa drugo vprašanje. V primeru, kot ga navajaš ti, instrument stvarne napake sploh ne bi obstajal. Grobo rečeno je stvarna napaka vsaka napaka, ko blago nima več lastnosti, ki so primerne za uporabo.. Ne moreš preprosto predefinirati zadevo v : "okvara".. Konec koncev je to eno in isto, stvar ne deluje! In nedelujoč zvočnik npr, to vsekakor je.. In če je zvočnik dejansko crknil sam od sebe, je to vsekakor lahko stvarna napaka, saj ni krivda uporabnika, ampak preprosto napaka v materialu zaradi katerega je to pač crknilo. In v roku dveh let to pravno lahko uveljavljaš. Ampak, kot že rečeno, dokazovanje po preteku 6 mesecev od nakupa je na strani KUPCA, zato se tega instrumenta kupci v večji meri ne poslužujejo.. Sam delam v takem poslu ( ne v telefoniji Smile ) in moram to imeti naštudirano, saj na dnevni ravni rešujem te zadeve za dva podjetja. Največkrat podjetje "pade" zaradi procesne napake, ne zaradi samega dejanskega obstoja le-te. Ker so dokaj nepoučeni, se velikokrat zgodi, da nepravilno postopajo v odgovorih kupcu ali podobno. Največkrat se zgodi, da to rešujejo dobesedno prodajalci za pultom, ki o teh zadevah s strani vodstva niso dovolj poučeni in potem je dostikrat veselica, ko se nepravilno ureja zadevo.. Čeprav, roko na srce, je tega vedno manj in se kar dobro držijo postopkov.

Skratka, nedelujoč zvočnik je absolutno lahko posledica slabe kakovosti, kar je nedvomno stvarna napaka, problem je v dokazovanju s strani kupca - izvedenec. Govorim dotično za zgoraj naveden primer, kjer je preteklo več kot 6 mesecev od dneva nakupa, drugače je dokazovanje ne-obstoja napake na plečih prodajalca..
Je pa še en pomemben faktor pri "težini" dokazovanja obstoja stvarne napake s strani kupca in sicer zaradi narave in uporabe artikla, se pravi v tem primeru telefona. Ker je splošno znano, da prenosni telefon kot tak namenjen uporabi v veliko razmerah, obstaja tudi velika verjetnost drobnih poškodb, padcev, stika s tekočinami in podobno.. Kaj to pomeni? To preprosto pomeni, da je dokazovanje obstoja napake preeecej bolj enostavno, če gre naprimer za "nepremično" blago ( TV, hišni kino.... ) , kjer se smatra, da je vpliv kupca na možnost povzročitve napake bistveno manjša, kot pri prenosnem telefonu ( ali ročni uri naprimer, avtu... ) ..
Jest, v osnovi razmišljaš sicer čisto pravilno, vendar ti v primeru sodne obravnave sodišče ne bi dalo prav, ampak bi te povprašalo o tvoji definiciji razlike med okvaro in stvarno napako. Been there, done that..

p.s.
vedeti morate,da je Slovenija praktično unikum v Evropi glede 1-letne garancije.. Zaradi močnega lobiranja zveze potrošnikov je mehanizem garancije ostal v zakonodaji, pridružil pa se mu je instrument, ki ga Evropa pozna kot garancijo ( Eu warranty ) , mi pa ga pojmujemo kot pojem stvarna napaka.. Ampak v svojem bistvu je to eno in isto.. zato EU nima 45 dnevnega roka za popravilo, nima 3letnega obveznega roka za dobavo originalnih nadomestnih delov po preteku garancije in podobno.. To imamo mi slovenci v "naši" garanciji, ki je EU ne pozna! zato je naša garancija lahko najmanj enoletna, EU pa ima "garancijo" 2 leti.. In to je ta stvarna napaka, ki je tudi pri nas 2 leti, saj smo to morali povzeti zaradi EU Smile . in ker imamo zdaj mi praktično edini dva instrumenta za uveljavljanje svojih pravic, prihaja do "zmede", kjer nekdo praktično isto stvar pojmuje enkrat tako, drugič drugače...In zato zakon tudi navaja, da se instrument garancije in instrument stvarne napake ne sme izključevati. To preproto pomeni, da lahko kupec za svoje blago uveljavlja popravilo iz naslova naše garancije, če pa s tem ni zadovoljen oziroma mu niso zadeve popravili, lahok še vedno uveljavlja tudi reklamacijo iz naslova mehanizma, ki ga pozna cela EU - stvarna napaka..

zdaj pa dovolj, da ne bom predolg - če pa ima kdo kako vprašanje, pa z veseljem odgovorim
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Moški

Prispevek: #272   Objavljeno 24.06.2016 09:49:02
Veliko srece pri uveljavljanju stvarne napake za tako okvaro Wink ... Po mojem mnenju gre v tem primeru za okvaro... Ker zadeva je do nekega trenutka delovala brez problemov...

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #273   Objavljeno 24.06.2016 11:19:46
Jest , to ti dam prav, zato sem tudi napisal, da bo dokazovanje trnova pot. Ampak moraš vedet: tvoj pojem "okvara" spada samo pod tvoj pojem, bistveno je nedelovanje blaga.. Pojem okvara lahko definiraš na veliko različnih besed, bistvo ostaja enako . blago nepravilno deluje ali celo ne deluje... To je vse, kar sodišče ali inšpektorja v takih primerih zanima. izvedeniško mnenje pa je potem tisto, ki natančno opredeli, kako in zakaj je do nedelovanja ( po tvojih besedah okvare ) prišlo. Vsaka stvar ima lahko okvaro. Lahko je to tudi Tv prvi dan nakupa, ali celo out-of-the-box.. Pa je to še vedno okvara in potemtakem ne bi mogel uveljavljat pravic iz naslova stvarne napake.. Razlika je samo v tem, da trgovci ponavadi prej popustijo prvih 6 mesecev, ravno zaradi zgoraj napisanega. Naš forumaš ima možnost samo v primeru, če bo nedvoumno dokazal, da do nedelovanja zvočnika ni prišlo po njegovi krivdi. Če ni prišlo zaradi njegove krivde, potem je ta "okvara" stvar napake na materialu ( slaba kakovost, za katero je prodajalec, proizvajalec odgovoren 2 leti od nakupa ) .. In to je to..

p.s.
ti povem, kaj približno bi ti v tem primeru rekli: g. Jest, kaj je po vašem mnenju definicija okvare in kaj napake? Kakšen je ta vaš "določen" čas delovanja in na podlagi česa menite, da se blago zaradi napake ne more pokvariti v roku enega dneva, dveh , enega meseca, treh mesecev, enega leta, leta in pol?? Ali menite, da ima blago, ki je nehalo delovati po petih dneh, kaj drugače kot blago, ki je nehalo delovati po parih mesecih? Ali je po vašem mnenju obstoj napake mogoč samo v prodajalni ob preverjanju blaga, vse ostalo pa je potem "okvara"? Torej prodajalec, ki ima tv na prodajni polici in po 1 mesecu še neprodanega blaga ugotovi, da tv ne dela več, ne more uveljavljati napake in vračila proti proizvajalcu, saj je tv do takrat deloval - se pravi "določen čas" je celo delal?'
Take zadeve so mene doletele, ko sem bil še zelenec in sem stvari poskusil urejat bolj z "domačo" razlago Smile

Zakon točno ureja, kaj je to delovanje "določen čas" in sicer: če se napak a ( ali okvara, če tako želiš, zakon pač definira z besedo napaka ) pojavi v prvih 6 mesecih od dneva prevzema blaga s strani kupca ( ne nakupa, saj je lahko plačano po predračunu, kupec pa blaga še nima!! ) , potem se smatra, da je napaka obstajala že ob prodaji, po preteku 6 mesecev pa mora kupec sam dokazovati obstoj napake ( ali okvare, po tvojem ) .
Vidiš, že tukaj imaš potem nedoslednost v tvoji okvari: Kako je bila napaka že ob prevzemu, če pa je blago brezhibno delovalo reciva 3 mesece?? Je potem to "okvara" ? v bistvu ja, ker je to eno in isto Smile

S tem pojmovanjem sem imel tudi jaz na začetkih težave, zdaj imam pa že dobrih 6 let prakse , pa se potem stvari postavijo v drugačno perspektivo..

Roko na srce, vsakemu kupcu odsvetujem uveljavljanje stvarne napake po preteku 6 mesecev, če ni popolnoma prepričan, da ima prav in ne obstaja možnost, da bi bil on kriv za povzročitev.. Ker stroški niso ravno majhni in jih ne dobiš povrnjenih ..

Zato sem napisal zgolj teorijo, praksa je nekaj popolnoma drugega, sploh v naši dragi SLO....
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Moški

Prispevek: #274   Objavljeno 24.06.2016 13:00:23
Si ti v vlogi tistega, ki uveljavlja stvarno napako... Ali v vlogi tistega, ki resuje zahtevke strank in jim spodbijas upravicenost do stvarne napake? Wink

Poznam kolega, ki dela pri enem od servisov in pravi da redkokdo uspe z uveljavljanjem stvarne napake... Razen ce je tako, da je jasno in firma sama to prizna kot stvarno napako... in ugodijo stranki... Ce pa zavrnejo pa je rekel, da jih zelo malo uspe... In da si inspektorji podajajo kljuko, ker jih folk prijavlja...

Zal je tako, da pri nas vecina firm dela tako, da zavrnejo vsako zadevo pri kateri je najmnajsa moznost, da je stranka sama kriva... Boli jih k. za zadovoljstvo strank... Zato pa je tako, da marsikdaj pri nas kaksno zadevo zavrnejo... in potem neses recimo v Avstrijo, jo pa brez problema priznajo...

Se pa najdejo tudi izjeme... Vendar so te redke Wink

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #275   Objavljeno 24.06.2016 14:06:51
Končno nekdo, ki pove iz prve roke.

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #276   Objavljeno 24.06.2016 15:41:32
Zdajle nisem pri racunalniku, zato ne morem dolgoo napisati Smile

Iz mojega posta je imho razvidno, da se ne postavljam na nobeno stran, moja naloga je, da tako podjetje kot kupca seznanim s pravicami in dolznostmi, ki jih taka prijava prinese za seboj. Naceloma sem vedno na strani kupca, ampak zaplete se vedno takrat, ko kupec uvidi, da brez dela, potrpljenja in dodatnih stroskov ne bo slo .. Takrat se ZAL vecina umakne.. Zato podjetja to na veliko izkoriscajo in si dajo duska z negativnimi odgovori.. To je velika slabost, saj bi vecina kupcev dobila svoje!!! Ce bi seveda sli do konca.. Tako pa...

Je kot je Sad

Roko na srce, vecina kupcev res misli, da gre to vse na easy, pa temu ni tako. Imel pa sem kar nekaj primerov tudi, ko je slo tako dalec, da smo prisli do mediacije, kjer je potem na podlagi izvedeniskih mnenj sodisce pritrdilo kupcu!
Ampak tega je zal res premalo..
Pac izdelki obicajno niso taksne vrednosti, da bi se jim to splacalo in to se izkorisca, seveda v slabo kupcu...
Kupec je v vecini primerov zal tisti, ki odstopi Sad((
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #277   Objavljeno 24.06.2016 18:16:39
Pozdravljeni
Prosil bi za pomoc.
Stvar se je zacela dobr tedn nazaj se mi je na iphonu 6s razbila sipca, odnesel telefon na PRO servis placal zamenjavo lcdja vse lepo gladko slo. Telefon dobim v sredo nazaj v cetrtk ugotovim da mi tipka za ugasnit zvok nima efekta, ni vazno ali je gor ali dol nc se ne zgodi odnesm takoj nazaj telefon na PRO servis da pac tipka nedela, punca ki sprejema telefon ugotovi da je notranji ekran pocen v zgornjem levem kotu (sam tega nism niti opazil dokler mi ona ni tocno povedala kam pogledati in je res mala crtica notri) z telefonom pa nism nc delal da bi ga naslonil kam bl mocno alpa kj tazga. Danes pa dobim mail od njih da je telefon biu v stiku z tekocino in da ce hocm mi zamenjajo aparat za 380 evrov. Ali mi prosim lahko svetujete kaj da naredim, telefon mi ni padu v vodo alpa kj edino kdaj pa kdaj sm ga prijel z mokrimi rokami ampak nc extremnega.
Najlepsa hvala za pomoc ze v naprej
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: Ljubljana
Moški

Prispevek: #278   Objavljeno 24.06.2016 18:40:54
Nesi na drug servis in prosi za dodatno mnenje..

LP
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Posavje
Moški

Prispevek: #279   Objavljeno 25.06.2016 11:18:01
Malo berem te poste glede stika telefona z vodo in kako dokazati, da telefon ni prišel v stik z vodo v primeru da na servisu izjavijo, da je bil telefon v vodi...a ima kupec pravico zahtevati, ko telefon odnese na servis, da ga seviser odpre pred njim in da samo potrdi, da telefon ni prišel v stik z vodo potem ga pa pustiš tam, da odpravijo napako zaradi katere si ga prinesel na servis?

 Macbook Air M2
 Apple Watch 7 45mm Red
 Apple Airpods 3
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #280   Objavljeno 25.06.2016 21:51:58
Mislim da. Jaz bi to vsekakor zahteval.
Sploh ob dogodkih ki se dogajajo s tem.
Predlagam poslušanje spodnjega prispevka Mokri telefon na valu202 v oddaji Kje pa vas čevelj žuli:

https://itunes.apple.com/si/podcast/kje-pa-vas-cevelj-zuli/id384355122?mt=2#episodeGuid=http%3A%2F%2Fvideoweb.rtvslo.si%2Fpodcast%2Fava_archive03%2F2016%2F06%2F22%2Fulj-Mokritelefon3058548.mp3
« Poglej prejšnjo temo - iPhone težave - Poglej naslednjo temo » Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 13, 14, 15  Naslednja
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani