Vzamem nazaj, da nisi nucal iPoda. Resnično, sem spregledal. Da nisem omenjal vseh funkcij, pa je krivo predvsem pomanjkanje časa in dejstvo, da za večino funkcij velja enako. Izpostavil sem slike in video, ker so nekako najbolj predebatirani. Namreč, važno je, da predvajalnik predvaja glasbo. Prav to počne iPod. še koledar ipd. je na nek način neuporaben, ker ima danes že večina GSMov bluetooth in vsi vemo, kaj to pomeni. Tržni delež sem izpostail zato, ker se nekako marsikdo sprašuje, kaj je takšnega na iPodu, da je tako priljubljen? Tudi tokrat se je pojavilo to vprašanje. Vsak bo našel nek razlog. Dejstvo pa je, da nekaj je, če ima kljub za Apple opremo zapovedano višji ceni tako velik tržni delež (nekaj, kar seveda ne velja za Apple računalnike; to je pomembno). Sicer pa, raje porabimo ta čas za kaj bolj pametnega, ker 'boljše' je subjektivna tema in takšne teme nimajo smisla. Se strinjam, iRiver očitno ponuja več, vendar priznaj, da funcije niso vse. (nekako tako je, če kupiš odličen avto, voziš pa ga z navadnim in ne servo volanom) Pomembna je uporabniška izkušnja. iPod pa tukaj nima para. Ne samo to, celotna iPod 'družina' je en majhen, med sabo genialno prepleten paket (leti na zvezo med iPodom, iTunes in iTMS). Celotna izkušnja je preprosta, uporabniku prijazna in dela to, kar mora. Zabava. Kar pa nepregledni meniji, slab software ipd. zagotovo ne omogočajo (ne ciljam direktno na iRiver). Vsak naj si kupi, kar mu paše. Pa je volk sit, koza cela in trava raste dalje.

Mimogrede, vsaj ime bi lahko imel bolj izvirno (iRiver). še en dokaz, da ni samo naprava sama, ampak znamka, ki nekaj pomeni. Zato pa ima toliko wannabe iPod naprav v imenih i ali mini ipd.