Jabuk
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Električni avto in polnilnice
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 28.05.2024 12:52:09
Električni avto in polnilnice
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Sem presaltal na elekteicni avto. Doma bom polnil prek 3F vticnice. Kako je pa z zunanjimi, kako deluje? Aplikacija al kaj je najbolj razvito za polnjenje v vecinI drzav? Prva tura je otok Pag. Skratka sem nov v tem in rabim mal info kako naj izven hise polnim najbolj enostavno

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 28.05.2024 13:05:20
Re: Električni avto in polnilnice
Ti to resno? Kupil si električni avto, brez da bi se prej pozanimal, kako je s polnjenjem?

Srečno za sredi sezone do Paga pridit, sploh če je domet avtomobila krajši kot je pot do tja!
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 28.05.2024 14:31:28
Jenrej je napisal/a:
Ti to resno? Kupil si električni avto, brez da bi se prej pozanimal, kako je s polnjenjem?

Srečno za sredi sezone do Paga pridit, sploh če je domet avtomobila krajši kot je pot do tja!

Umiri konje. Avto se bo 90% polnil doma. Zanima me najbolj enostaven nacin polnitve in da ni pretirano draga zadeva. Vem da majo eni narocnine in enotne cene na polnilnicah...avto pa ma med 400-500km domet

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 28.05.2024 14:46:30
Michael je napisal/a:
Zanima me najbolj enostaven nacin polnitve in da ni pretirano draga zadeva. Vem da majo eni narocnine in enotne cene na polnilnicah...avto pa ma med 400-500km domet

Kako pa zgleda neenostaven nacin polnitve ? A ni povsod isto, pistolco das not ,umes gres pa u merkator po zemljo Laughing pa hitrej k fila drazi bo Very Happy

Zih je kak app k ti vse kaze kok kW kosta pa kere hitrosti mas na izbiro Very Happy pa verjetno tud keri priklopi so ( nimam pojma kok so priklucki standardizirani)

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 28.05.2024 15:00:25
Michael je napisal/a:
Umiri konje. Avto se bo 90% polnil doma. Zanima me najbolj enostaven nacin polnitve in da ni pretirano draga zadeva. Vem da majo eni narocnine in enotne cene na polnilnicah...avto pa ma med 400-500km domet

Moji konji so povsem umirjeni in se napolnijo s 60L dizla v dobri minuti. Smile

Mogoče bi bilo bolj učinkovito, če napišeš, za kateri avto gre. Domači priključki sicer so enaki (2F, 3F), priključki na hitrih polnilnicah pa ne.

Malo poglej, kje so hitre polnilnice, katere so, kater app rabiš.

Če je domet 500km, potem na Pagu lepo priklopiš in je to to. Pa na avtocesti ne preko 110 vozit za ziher. Pa brez strešnega kovčka.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 28.05.2024 15:15:10
Na hitrih so vsi priklučki enaki. ccs. razen če ne kupiš starga nisana ki ima chademo.
iPhone Developer

iPhone Developer

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 28.05.2024 15:23:17
Če imaš Teslo, na superchargerjih polniš "plug & charge". Ne potrebuješ nobene kartice ali appa.

Z drugimi znamkami boš potreboval app... kater app, je odvisno od polnilnice. Pri nas lahko polniš na nekaterih Tesla superchargerjih (Tesla app), na Ionity polnilnicah (Ionity app), Petrol polnilnicah (Petrol app)... potem imaš pa tudi AC polnilnice od drugih ponudnikov (moon, gremo na elektriko, itd... vsi imajo svoj app). Za Hrvaško ti bo prav prišel še Elen app. Nekateri ponudniki ponujajo tudi polnjenje na drugih polnilnicah (lahko dobiš tudi RFID kartico, da se ti ni treba matrat z aplikacijami)... ampak je to dražje, kot pa če uporabiš direktno app od ponudnika polnilnice.

PS:
Če si avto šele dobil, še en nasvet glede dosega. V kolikor je reklamiran doseg 500km, lahko to v slabem vremenu pozimi na avtocesti pomeni tudi samo 250km. Dejasnko je to najboljši nasvet, ki ga lahko nekomu daš... če je zadovoljen s polovico reklamiranega dosega, potem je našel taprav EV zase. Moj ima 420km reklamiranega dosega... kar pri moji vožnji pomeni poleti do 350km, pozimi pa 250km.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: LJ
Moški

Prispevek: #8   Objavljeno 28.05.2024 15:32:00
Ravno danes je bil članek, da je ioniti spustil ceno iz 79 na 69 centov. Če maš mesečno naročnino par eur pa je ceneje.

Smiselno je večkrat po manj polnit. Prazno baterijo na začetku hitreje polni, proti koncu pa manjša tok. Recimo da na ta način hitreje polniš, se moraš pa večkrat ustavit.

Me zanima, kako ti bo šlo. Je že mal dolgočasno poslušat teste, ki se trudijo dokazat neuporabnost eavtov s tem, da se grejo peljat v Split in nazaj. Še posebej, če je eavto optimalna uporaba vsak dan do 50km dnevno.

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 28.05.2024 15:49:54
macata je napisal/a:
Je že mal dolgočasno poslušat teste, ki se trudijo dokazat neuporabnost eavtov s tem, da se grejo peljat v Split in nazaj. Še posebej, če je eavto optimalna uporaba vsak dan do 50km dnevno.

Nihče ne oporeka, da so za dnevne migracije v službo in nazaj ter po trgovinah električni avtomobili dost optimalna zadeva.

Problem je 1-2x letno, ko pa bi šel nekam na dopust 1000km daleč in imaš naenkrat z električnim avtom (lahko) problem.

Problem je, če bi imel na strehi kolesa ali strešni kovček, še precej bolj, če vlečeš prikolico.

Skratka, za drugi avto verjetno optimalno (če imaš denar oz. ti ni škoda denarja). Za prvi avto... zakaj že?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 28.05.2024 16:01:14
Jaz sem vzel ker imam na strehi SE in se vozim iz Kamnika v Lj vsak dan. To je večina vožnje in po Sloveniji. Enkrat na leto grem na morje na Hrvaško. So izredne relacije ampak to sem vzel v zakup. Avto je Bmw iX 1 2024, 66kw baterija 461km doseg uradni. Če bo 380 realnega dosega poleti bo super. Za aplikacijo sprašujem ker ima bratranc neko mercedes aplikacijo in letno naročnino plačuje in ima enotno ceno na večini polnilnic. Ker se mi ni dalo celo raziskavo delat in sem malo len:) sem pol tukaj vprašal

Nazadnje urejal/a Michael Tor 28. Maj 2024 16:09; skupaj popravljeno 2 krat

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 28.05.2024 16:02:33
Če se pelješ na jug je tako kot praviš. Ko greš na sever je polnilnic dovolj. Mnogi so kupili EV kot drugi avto pa je postal prvi.

Kakšna je krivulja polnjenja je pa odvisno od avta. Moj (žal) polni največ s 45 ampak to dela do +90%.

EV je problem le, če delaš dnevno 300 km ali celo več.

Moj primer: avtodom + EV je pa tombola, ker EV uporabljam samo za (pri)mestne relacije. Vsako jutro imam baterijo polno in samo gas.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 28.05.2024 16:04:30
Michael je napisal/a:
Jaz sem vzel ker imam na strehi SE in se vozim iz Kamnika v Lj vsak dan. To je večina vožnje in po Sloveniji. Enkrat na leto grem na morje na Hrvaško. So izredne relacije ampak to sem vzel v zakup. Avto je Bmw iX 1 2024, 66kw baterija 480km doseg uradni. Če bo 380 realnega dosega poleti bo ok. Za aplikacijo sprašujem ker ima bratranc neko mercedes aplikacijo in letno naročnino plačuje in ima enotno ceno na večini polnilnic. Ker se mi ni dalo celo raziskavo delat in sem malo len:) sem pol tukaj vprašal

Jest pa glih razmišljam da zamenjam za ix1. Se mi zdi ta hip najboljša izbira.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #13   Objavljeno 28.05.2024 16:10:45
Goran je napisal/a:
Jest pa glih razmišljam da zamenjam za ix1. Se mi zdi ta hip najboljša izbira.

vrhunski

[img]https://i.postimg.cc/jSZTQVb2/temp-Image-O7-ZAqb.avif[/img]

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #14   Objavljeno 28.05.2024 16:37:34
a maš 20 ali 30?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #15   Objavljeno 28.05.2024 16:48:31
Goran je napisal/a:
a maš 20 ali 30?

20 ker ma boljši doseg.

Stevie Wozniak

Kraj: Ljubljana
Moški

Prispevek: #16   Objavljeno 28.05.2024 17:55:22
Evo, jaz imam tudi eno "glupo" vprašanje, ki je posledica provokacij prijateljev, ki EV itak nimajo, ampak slišijo marsikaj od tozadevnih lastnikov EV. Zanima me konkretno, kako je z gumami: a se res tako hitro obrabljajo v primerjavi z gumami na klasičnih avtomobilih, da je celo potrebno komplet menjati vsako leto oz. tam celo na 20-25k km? Razlaga za tako hitro obrabo gum naj bi bila večji popeški EV avtomobilov in pa njihova teža, ki je za vsaj 20-30% večja kot pri klasičnih. Je to res? Sam namreč zelo resno razmišljam o nakupu EV avta, ker bo moj diesel sedaj poleti star že 9 let in bi bil počasi zrel za menjavo, čeprav bi ga glede na prevožene kilometre lahko vozil še vsaj 5 let brez problema.

Apple Watch Series 4 GPS 44mm Space Gray Aluminium with Black Sport Band
iPhone XS Max 256GB Space Grey + Apple Leather Case (Black)
iMac 27 5K i7 4.2GHz Kaby Lake, 6TB Fusion Drive, 64GB RAM DDR4, 8GB Radeon Pro 580, mid 2017
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #17   Objavljeno 28.05.2024 18:14:53
Jest ne menjam nič pogosteje kot prej na dizlu. Jasno pa da če driftaš grejo hitro, nič hitrej kot na dizlu.
iPhone Developer

iPhone Developer

Ni navedeno

Prispevek: #18   Objavljeno 28.05.2024 18:36:41
Meni so letne gume zdržale 3 leta... delam okoli 24k kilometrov na leto. Na zimskih pa ne opazim neke pretirane obrabe. Sicer pa ja... povprečno je obraba večja kot pri ICE-jih... moč in teža pač naredita svoje.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #19   Objavljeno 28.05.2024 18:57:18
Js bi mel še vprašanje kater prenosni polnilec na 3F 11kw kupit? So kakšne finte tu? Konkretno za ix1 bmw se zanimam

primer:

https://www.bolha.com/avtooprema-ostalo/polnilna-postaja-ev-3-fazna-11kw-tip-2-oglas-11939964

Tak polnilec bi filal al morem bit na kaj pozoren? Predvsem zaradi avta, vtičnico mam speljano zunaj...

iPhone Developer

Ni navedeno

Prispevek: #20   Objavljeno 28.05.2024 19:31:21
Če rabiš samo nekaj za priklopit in filat, bo vsak ok. Dražji imajo še podporo za aplikacije in dinamično prilagajanje moči glede na varovalke.
« Poglej prejšnjo temo - Ostalo - Poglej naslednjo temo » Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani