Eduram
|
Stevie Jabuk
Kraj: Kranj |
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 24.03.2009 15:08:33 Eduram |
|
Ok, ok sej vem, tole ni ravno tema, ki bi ustrezala temu forumu, ampak ... po pravic povedan nevem več koga uprašat zakaj se ne morem poveza na svojmu faksu z eduram brezžičnim omrežjem.
Sem si najdu prav internetno stran : http://www.eduroam.si/si/osebni-dostop/navodila-za-povezavo/navodila-za-mac-os-x-leopard
, kjer je step by step napisan kaj točno morš narest, da se ti računalnik poveže. No, kot je najbrž že razvidno, men se ne poveže in mi tole že počasi para živce, ker se po pravic povedan počutm kot še večji levak za računalnike, kot v resnici sem.
Uglavnem, nevem al je problem v tem ker ne znam nastavit povezave (najbrž je to), ali pa je kak problem na našmu faksu (močno dvomim, ker VSEM dela - windows fanom). Tako da, če ima kdo isti problem ali ga je imel, naj prosim pomaga, ker sm že dost obupov.
Tnx
P.S. drugače pa imam ta novga macbooka, če to kej igra vloge
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 24.03.2009 15:17:26 |
|
Eduroam dela brez problemov na Macbook Pro-ju (imam revizijo iz lanskega februarja). Striktno sem sledil navodilom in je potem kar delalo.
Uporabnisko ime in geslo upam, da imas.
zee
PS: jezik tega foruma je slovenscina
PPS: omrezje se imenuje Eduroam.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 24.03.2009 17:06:43 |
|
No sam imam tud novga macbooka in eduroam deluje brez problema. Dol si še potegni certifikat za eduroam. Na FERI mamo npr. na strani od ferija certifikat, ker ga potrebuješ. Drugače sem pa šel po navodilah.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 24.03.2009 17:39:26 |
|
Nisi edini ki te ne dela ..  Tudi meni noče 
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 24.03.2009 20:05:03 |
|
Ne vem kaj carate, da vam ne dela.
Dejte si prebrat navodila na Eduroamovi strani in pojdite se enkrat po korakih.
Na hitro bom sam napisal:
Aiport -> advanced -> zavihek 802.1x -> dodate nov User profile-> vpisete up. ime friXXXXXXXX(vpisna)@campus.fri.uni-lj.si (primer za fri) vase geslo, ki ga najdete v estudentu oz. pridobite na fakulteti v kakrsni koli obliki in izberete eduroam -> spodaj odkljukate vse razen TTLS in pod TTLS nastavitvami izberite PAP in spodaj vpisete: anonymous@campus.fri.uni-lj.si (oz. vasa fakulteta).
Potrebno je samo se v zavihku airport dodati novo omrezje z WPA security in spodaj vpisete vpisete up. ime friXXXXXXXX(vpisna)@campus.fri.uni-lj.si (primer za fri) vase geslo. Pogledate, samo se da imate v zavihku TCP/IP na using DHCP. Povezete se na Eduroam, sprejmete certifikat in dela.
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: Ljubljana |
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 24.03.2009 22:27:11 |
|
Sem prestavil temo med omrezja.
Sicer pa naj se kdo od windows fanom poskusi prijaviti na eduroam s tvojim uporabniskim imenom in geslom. Meni moj npr. ne dela. Uporabljam od kolega, ki ga ne rabi.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Murska Sobota |
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 24.03.2009 22:54:22 |
|
Dragi Gizmo,
tale eduroam in Leopard je čisti voodoo.
Predlagam ti, da pogledaš tuja navodila , ker na slovenskih en korak manjka. Prav tako pa na nekaterih mašinah avtomatski login ne funkcionira in rešitev je, da password vpisuješ ročno.
Meni je Tiger delal BP, se je z passwordom in usernameom kar sam povezal enkrat za vselej, kljub vsem hackom in dodatkom. Na čisto inštaliran Leopard z vsemi Apple popravki, brez 3rd party softwarea, pa je bil zelo težaven za nastavit. Je blo treba ful nastavljat pa še potem veliko googlanja in posebnih postopkov mimo navodil...
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 24.03.2009 23:40:22 |
|
Ne govori neumnosti. Sam sem 3x v letu in pol od kar imam leoparda, nastavil Eduroam po postopku, ki je naveden na strani, brez kakrsnega googlanja in ostalih dodatnih postopkov. Tudi kolega ni imel nikakrsnih tezav. Navodila so tocna lahko, da se problem res pojavi pri kakem geslu. Tudi passworda ti ni potrebno posebej vpisovat razen na vsake toliko casa, ko pade Eduroam dol. Ce imate pravilna up. imena in gesla bi moral vsak, ki ni poznavalec Maca po navodilih na njihovi strani usposobiti Eduroam brez kakrsnih koli tezav.
PS: rad bi vedel kater podatek manjka v navodilih?
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 25.03.2009 07:42:56 |
|
Z mojim računom se je sošolec z visto uspešno prijavil :S
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 25.03.2009 18:56:19 |
|
wehi je napisal/a: | Ne govori neumnosti. Sam sem 3x v letu in pol od kar imam leoparda, nastavil Eduroam po postopku, ki je naveden na strani, brez kakrsnega googlanja in ostalih dodatnih postopkov. Tudi kolega ni imel nikakrsnih tezav. Navodila so tocna lahko, da se problem res pojavi pri kakem geslu. Tudi passworda ti ni potrebno posebej vpisovat razen na vsake toliko casa, ko pade Eduroam dol. Ce imate pravilna up. imena in gesla bi moral vsak, ki ni poznavalec Maca po navodilih na njihovi strani usposobiti Eduroam brez kakrsnih koli tezav.
PS: rad bi vedel kater podatek manjka v navodilih? |
wehi
Dej pomiri se, opisujem dejstva, če ti niso všeč, ne morem pomagat. ( Al pa po tvojem toliko slabše za dejstva? )
Poglej na kanadsko (se mi zdi) stran, pa primerjaj navodila s slovensko.
Rešitev problema sem tudi najdu na tujem forumu. Pojma nimam zakaj, ampak me ne spusti gor, če je preverjanje passworda naštimano na samodejno. ( če bi vedu zakaj, bi problem že rešu.) Če imam naštimano na ročno, pa ni problema, pač vtipkam in dela. S Tigrom ni bilo problema, je vse delalo samodejno, pa sem imel nebroj čudnih zadev inštaliranih, Leo je pa samo clean install +iLife in iWork. Drgač, pa sem na naši “šoli” edini, ki se s privatnim kompom povezuje v eduroam. Zakaj, ne vem, vem pa, da imamo zaposlena dva “strokovnjaka”, ki vzdržujeta “tehniko“ na “šoli”.
Aja pa na Macu sem že ene petnajst let, tko da kakšnih pametovanj res ne potrebujem, temveč vsake toliko pomoč od koga, ki res zna pomagat.
Pa tole ne drži:
spodaj vpisete: anonymous@campus.fri.uni-lj.si (oz. vasa fakulteta).
Ker imaš lahko tudi samo: anonymous@student.uni-lj.si,odvisno od tega kakšen deal ima tvoja fakulteta in kako si dobil username, preko faksa ali direktno...
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 25.03.2009 19:29:06 |
|
Nocem bit nic pameten. Povedal sem pac, da sem/sva z kolegom po korakih na Eduroamovi strani vzpostavila/a Eduroam brez drugih nepotrebnih postopkov in iskanj po iskalnikih (zakaj tebi ni uspelo ne vem).
Tudi nobenega rocnega vnasanja gesla ni potreben. Geslo sem 2x navedel ob konfiguraciji in stvar funkcionira.
Namen mojega posta je bil ljudem pomagat, ki jim ni uspelo oz. ne uspe in ne pametovat komurkoli. Zelel sem samo poudariti, da stvar ni tako zakomplicirana in pomankljiva, kot si ti navedel.
PS: anonymous@domena fakultete je pogoj za delovanje Eduroama (preverjeno).
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 25.03.2009 20:20:52 |
|
No, ker kljub (že nevem kolikokrat) vnovičnem poskusu ni uspela povezava, sem se zdaj ubrnil še na referat, kjer pa so najbrž še bolj zbegani kot jaz.
Upam da bojo kaj pogruntal, ker mi gre tole že pošteno na jetra.
aja, pa hvala za odgovore (sicer ne pomagajo kaj prav veliko ampak, vsaj lepa gesta  )
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 25.03.2009 21:10:16 |
|
Nič ne bo, kot pri meni, error port 1 al kaj jaz vem kaj je že blo 
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 25.03.2009 23:21:47 |
|
wehi je napisal/a: |
PS: anonymous@domena fakultete je pogoj za delovanje Eduroama (preverjeno). |
To ne drži. Lahko si ogledaš seznam članic univerze in tam vidiš, katere imajo domene, katere pa ne.
gizmo
Priporočam, spet, da malo pogooglaš. Teh opisov. problemov in rešitev je na angleško govorečih forumih precej. Če imaš veljavni username in password mora delat, razen če nimaš kompa pokvarjenega. Sicer pa, kot sem napisal problem je bug, ki nagaja v določenih okoliščinah. Ne kr tko obupat. Tudi meni so plozali take kot jih proizvaja wehi...
Morda boš rešil probleme, če pobrišeš certifikate in nastavitve in začneš z nule, lahko je problem pri preklapljanju med secure in nonsecure povezavami. Tega je opisanega veliko.
Najprej je bilo no go. Potem pa sem probaval različne rešitve. Tik pred rešitvijo je delal probleme self assigned IP in me zato kljub temu, da sem bil povezan, ni spustilo na web. To sem rešu z ročnim vnašanjem passworda. Z avtomatskim si je mac, pa ne vem zakaj, zmeraj sam dodelil IP. Ja, glupa rešitev, ampak sedaj dela. Nelogično, ampak tko je.
|
 |