Jabuk
Prehod na x86 [15.04.06]
Jabužiček helper

Jabužiček helper

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 303
Kraj: Ruše
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 15.04.2006 18:45:00
Prehod na x86 [15.04.06]
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Apple je naznanil, da bo s postopnim prehodom prešel na Intelove procesorje in s tem na x86 arhitekturo čipov. Kaj to pomeni za uporabnike? Je naš Macintosh sedaj neuporaben? Verjetno tudi vas begajo taka in podobna vprašanja. V naslednjih nekaj odstavkih si lahko preberete, kaj se bo v prihodnosti dogajalo na področju Macintoshev.

Ali prehod na Intel pomeni tudi viruse na Macu?

Ne. Operacijski sistem Windows je zelo nezavarovan sistem, zato je bilo zanj razvitih toliko virusov. Primer: Uporabniški računi v OS X nimajo privzetih "root" (root je uporabnik, ki lahko posega v vsako stvar v sistemu) pravic kot v Windowsih. Windowsi imajo že v privzetem načinu odprtih veliko vrat (portov), medtem, ko OS X nima nobenih. Za varnost je pomembna predvsem programska oprema, ki teče na procesorju, ne pa procesor sam.

Je moj PowerPC Mac sedaj zastarel in neuporaben?

Ne. Verjetno je, da bodo PPC računalniki podprti še veliko let. NeXTStep, predhodnik OS X, je podpiral "fat binaries", ki so ena sama aplikacija, vendar ta vsebuje programsko kodo za več platform. To pomeni, da lahko ena aplikacija teče na več različnih procesorji brez težav. OS X prav tako podpira "fat binaries" ali kot jih je Jobs preimenoval "universal binaries". To pomeni, da lahko razvijalci programske opreme avtomatično sestavijo eno verzijo programske opreme, ki bo delovala tako na PPC, kot tudi x86 Macih. Vsega tega uporabniki sploh ne bodo opazili.
Vaš Mac je še vedno prelep računalnik, ki bo še vedno lahko poganjal najnovejšo programsko opremo v naslednjih letih. Tudi Jobs je v svojem govoru zapovedal razvijalcem, da morajo še dolgo podpirati obe platformi.

Kaj so "Universal binaries"?

Aplikacije v OS X so samo mape z določeno končnico (.app). Finder z njimi ravna kot z eno datoteko. V tej mapi so vse potrebne datoteke za to aplikacijo, vključno z izvajalno datoteko (executable), podobno kot .EXE datoteka v svetu Windowsev. Universal binary skriva v sebi več izvajalnih datotek.

Ali lahko kopiram aplikacije iz OS X PPC na OS X Intel in obratno, ter bodo delovale na obeh računalnikih?

Prezgodaj je še, da bi lahko to vedeli, a verjetno bo OS X-ov program za nalaganje odvrgel nepotrebno arhitekturo iz aplikacije in s tem prihranil nekaj diskovnega prostora. Več o tem bomo vedeli, ko bodo programerji ugotovili kako točno sistem deluje.

Kaj pa moje starejše PPC aplikacije? Kaj če niso preprogramirane za Intel Mace?

Tukaj v igro vstopi Rossetta. Rosetta uporablja tehnologijo podjetja Transitive Technologies, ki je razvilo tehnologijo prevajanja ukazov različnih procesorjev z minimalno izgubo hitrosti.
Za starejše aplikacije, ki ne bodo vsebovale univerzalnih binarnih datotek, bo Rosetta prevedla navodila paketa in pognala aplikacijo. Novejši Intel procesorji bodo veliko hitrejši (3,2 Ghz in več) ter bodo tako zapolnili upad hitrosti zaradi prevajanja.
Seveda bodo današnji Maci lahko, zahvaljujoč univerzalnim binarnim datotekam, poganjali najnovejšo programsko opremo. Konec koncev po nekaterih statistikah kar 16% računalniških uporabnikov uporablja Mace. Razvijalci še ne bodo tako kmalu zapustili PowerPC arhitekture!

Bo to velik, boleč prehod?

To niso zgodnja 90-ta, in to ni star MacOS, ki je bil zelo navezan na stare procesorje. OS X temelji na OpenStep/NeXTStep, ki je bil že prej izredno prenosljiv in je deloval na x86 arhitekturi, tako, da je ta operacijski sistem zelo prenosljiv in primeren za druge platforme. Razvoj OS X za x86 pa je vzporedno tekel že pet let.
Tehnologija API-jev in prevajalnikov (kompajlerjev) se je izboljšala do te mere, da procesor igra veliko manjšo vlogo kot v 90-tih letih. S pomočjo univerzalnih binarnih datotek in PPC emulacije za starejše PPC aplikacije, ki ne bodo posodobljene, Apple poskuša ta prehod opraviti karseda neopazno končnemu uporabniku. Vse kar boste opazili bodo veliko hitrejši PowerBooki, današnji Maci bodo lahko poganjali isto programsko opremo kot Intel Maci.
Steve Jobs je za televizijski program CNBC izjavil: "Ni tako dramatično kot si predstavljate." Verjetno, da res ni!

Kako bodo sedaj poimenovali PowerMace in PowerBooke, če se selijo stran od PowerPC čipov?

Ime Power nima nič opraviti z arhitekturo PowerPC saj se je prvi Applov prenosnik prav tako imenoval PowerBook, čeprav je vseboval 68k čip. Apple bo verjetno še vedno uporabljal svoja dosedanja imena.

Bodo novi Maci potrebovali velike, glasne ventilatorje, kakrŠne imajo PC-ji?

Povprečni PC-ji so glasni zaradi poceni izdelave.

G5 proizvaja veliko toplote in zahteva veliko energije, tako, da če vas ne moti glasnost ventilatorjev v Power Macuih in iMacih, potem bo Intelov čip velik napredek.

Bodo Maci še vedno uporabljali OpenFirmware?

Applovi razvijalski dokumenti trdijo, da ne bodo več uporabljali OpenFirmware v Intel Macih. Ne ve pa se še, kaj bo uporabljeno namesto OpenFirmware.

Bo možno poganjati Mac OS X na mojem PC-ju?

Najverjetneje ne.
Phil Schiller: "Ne bomo dovolili, poganjanje Mac OS X-a na ničemer drugem kot na Apple Mac-ih."

Bom lahko poganjal Windows/Linux/ drug x86 os na mojem Intel Macu?

Najverjetneje, a Apple tega ne bo uradno podpiral.
Ko je bill Phil Schiller vpraŠan o zmožnosti poganjanja Windowsov na Macu, je odgovoril: "To nikogar ne ustavi, da bi jih naložil na Mac. Verjetno jih bodo in mi ne mislimo tega preprečiti."

Bo sedaj lažje prenešati Windows programsko opremo na Mace? Bodo igre sedaj tekle hitreje?

Večina današnje programske opreme je odvisne od API-jev in ne od procesorja. Windows aplikacija, ki uporablja Win32 API za prikaz pogovornega okna bo še vedno morala biti spremenjena, tako, da bo uporabljala OS X API za prikaz pogovornega okna. Direct3D igre pa so odvisne od DirectX in rabijo prenos na OpenGL.
Večina današnjih iger je odvisna skoraj samo od grafičnega procesorja za izrisovanje zahtevne grafike, tako, da je centralni procesor redkokdaj ozko grlo, ko gre za število sličic na sekundo.

Bom prisiljen še enkrat kupiti programsko opremo, če jo bom želel poganjati na x86 platformi? Jo bom prisiljen poganjati v emulaciji? Kaj pa če je samo za G4-G5?

To je vse odvisno od razvijalcev. Verjetno je, da bo v večini primerov poskrbljeno za brezplačne posodobitve. Veliko razvijalcev bo ob tej priložnosti verjetno izdalo večje programske posodobitve. Samostojni, manjši razvijalci, pa bodo verjetno brez težav izdali posodobljene različice za Intel procesorje, tako kot so izdali nove različice za Tigra.

Zakaj Apple menja proizvajalca procesorjev?

Steve Jobs je zaupal CNBC-ju: "Ko pogledamo v prihodnost se naše smeri morda nekoliko razlikujejo. Predstavljamo si nekaj fantastičnih izdelkov, ki jih želimo narediti za naše kupce v naslednjih nekaj letih in Intelova razvojna pot procesorjev, se z našim načrtom razvoja izdelkov sklada bolj kot katerakoli druga.
Pravi pa še: "Apple ima pred sabo še eno dobro leto PowerPC Macov in prehod bo bolj postopen. Upam, da bomo naslednje leto že imeli Mace z Intelovimi procesorji na tržišču. Prehod bo trajal približno dve leti."

Resnica je, da IBM ni mogel zadovoljiti Applovih proizvodnih zahtev v preteklosti in njihova nezmožnost dobave hitrejših ter hladnejših G5 čipov za PowerBooke in PowerMace preprečuje razvoj Macinstosh liniji. Prehod pa pomeni, da bodo končno lahko prestopili magično mejo 3GHz.

Bodo imeli računalniki Macintosh v prihodnje "Intel Inside" nalepko?

Intel od proizvajalcev ne zahteva, da proizvajalci na računalnike lepijo Intel inside nalepke. Če to naredijo so sicer finančno poplačani, toda težko si je predstavljati, da bi Steve Jobs kazil podobo Applovih računalnikov za nekaj dodatne gotovine. Taka odločitev ni verjetna.

Kaj to pomeni za Applovo konkurenco in druge skupine?

Z Applovim prehodom na Intel je treba v zakup vzeti nekaj špekulativnih možnosti:
WINE, brezplačen prevod Windows API-jev nedovisnih razvijalcev bo morda omogočal Windows aplikacijam, da tečejo s skoraj enako hitrostjo na Macih. Linux uporabniki že uporabljajo to tehnologijo za poganjanje Microsoft Office in ostalih programov.
Virtual PC bo precej, precej hitrejši, saj ne bo več potreboval emulacije x86 arhitekture, ko bo tekel na Intel Macu.
Skupine kot so PearPC bodo poskušale OS X poganjati na PCjih s skoraj 100% hitrostjo PC procesorja. Povsem možno je, da jim bo uspelo, toda lahko predvidevamo, da jim bo Apple nasprotoval in to poizkušal preprečiti na vsak način.

Povzeto po spletni strani MacRumors (http://www.macrumors.com/).
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani