iOS 18 | |||||
|
|||||
![]() |
|||||
Ampak saj od tega nič ni na voljo v EU. Bo treba še do poletja počakat. |
|||||
![]() |
|||||
Res v lepi družbi držav smo. Hvala Evropski komisiji! |
|||||
![]() |
|||||
Je na voljo. Transcript recording v angleskem jeziku super deluje. Sprobajte. Nisem pa probal kako je ce je posnetek v kaksnem drugem jeziku. |
|||||
![]() |
|||||
![]() Iskreno ne vem, kako ljudje za nekaj takoj obtožijo EK. EK je hišnik, ki opravlja naloge, ki jih "dodelita" Svet in Parlament. Razumem, da je v nacionalni politiki kdaj enostavno krivdo prenesti na Komisijo v smislu: "Joj, ta EU, kaj SPET zahteva?!?!". Ampak KDO je EU? Absolutno največjo moč ima Svet, kar pa so pač politiki posameznih držav, točno ti, ki potem za odločitve krivijo grozno EU, ko jim to ustreza doma. Na žalost tega večina ljudi ne razume. Pa tudi: Uredbo je potrdilo 588 poslancev, ki jih volimo, 11 jih je glasovalo proti, 31 se jih je vzdržalo. Na Svetu pa mislim, da so za Uredbo glasovale vse države. Ne da pa se mi preverjat, gotovo pa je se je strinjala velika večina. Torej so pristojni ministri vseh držav dvignili roke in se strinjali - po dolgih pogajanjih in predvsem veliko lobističnega vpliva. Kar smo se odločili v EU, je, da bomo poskusili omejiti gatekeepanje in s tem omogočili kompetitivnost različnim podjetjem, kar na koncu vedno prinese boljše pogoje za potrošnike. Enostavno ni primera, kjer bi bilo obratno. To, da pravilom, ki malenkost odprle platforme, nasprotuje 1. ali 2. (po tržni kapitalizaciji) največje podjetje, je pa pač pričakovano. Počno pa to tako, da brez resnega razloga do iOS 18.4 zadržujejo AI v EU. Zakaj? Ker produkt tako ali tako ni ready. Skoraj vsi so nad AI iskreno razočarani nad njim in jim res neverjetno ustreza, da lahko kot krivca izpostavijo Evropsko unijo. Sam potujem veliko v Švico, kjer je AI na voljo - iskreno je vibe Siri 2.0, nič zares ne dela, pa zamujajo na polno. Po mojem se bomo morali sprijazniti: Apple dela super telefone, Siri in AI jim pač ne gresta. Njihovih naprav pač ne kupujem za to, ampak ker so mi produkti všeč na vse druge načine. ![]() Več lahko prebereš tu: https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Markets_Act P.S.: Glede na to, da je lobistov velikih podjetih v Bruslju in Luxu na tej točki več kot prebivalcev Belgije (joke, obvi, ampak res jih je ogromno), bi bil kar ponosen na nas, kot članice, da smo tako zakonodajo sploh sposobni sprejeti. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Zadnjič mi piše mama, da ne more več uporabljati brskalnika na iOS. Da se pojavi neko okno, kjer moraš nekaj izbrati in ona ne ve, kaj izbrati. (iOS 18.2 izbira brskalnika, en lep primer, kako je nekaj slabo za potrošnike) Starejši ljudje imajo radi, da stvari "delajo", da ni velikih sprememb in nekega teženja z opozorili in podobno. iOS je dolga leta bil točno to. "Just works" mobilni operacijski sistem. Če bom hotel uporabljati drug brskalnik, ga bom naložil. Če mi ne bo všeč "zaprtost (in varnost) iOS-a", bom kupil drug brand telefona. Ne rabim neke zakonodaje, ki bo skrbela za to. In ja, na koncu bo tole slabše za potrošnike, predvsem pa manj varno. |
|||||
![]() |
|||||
![]() No, saj kdo drug pa zapravlja milijarde ali vsaj milijone za veliko temnejše namene. Spet: Zakaj se je Apple odločil, da bo omenjeno implementiral na slab in za uporabnika težji način? Ker ne znajo drugače? Ali ker namerno zafrkavajo v tem svojem boju? Argument, da je kar koli manj varno, zato ker je bolj odprto, pa je tako ali tako hecen. Ni treba, da je tako. Apple to dobro ve. Ampak lahko zaslužijo več, če je vse zaprto. Zanimivo, kako ti kot uporabniku in kupcu ni v interesu, da je na trgu več tekmovalnosti oz. konkurence. No, Applove milijarde, namenjene temu, so pri tebi delovale. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Do sedaj si, če si to želel, pač inštaliral Chrome. In milijone ljudi je to naredilo. Kaj točno je bil problem? Isto glede alternativnih App Store-ov. Prej je bilo praktično nemogoče inštalirati malware na iOS. Sedaj načeloma lahko inštaliraš nek 3rd party app preko linka in voila. Vsakemu svoje. Jaz sem pripravljen plačati za to, da bom imel varen in sandboxed in closed-up operacijski sistem, kjer ga inštaliram nekemu sorodniku in pol mesece in leta ne rabi nekega vzdrževanja. Android? LOL. Če je "tekmovalnost in konkurenca" to, da namerno poizkušaš hendikepirati tiste, ki so dobri, potem hvala lepa za tak sistem. Smo imeli to 50 let nazaj, kjer se je aktivno skrbelo, da kdo ni pogledal preveč ven iz povprečja. Ne bi rad spet to mel. |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
Kake decembrske cvetke to berem hahaha ! Kako je blo praktično nemogoče instalirat ? Klikneš na link, trustaš certifikat in to je to. Resno ke si vsa leta ? zaprt v svojem sandboxu ? Kva ti pa 3rd party appstor dela probleme pa res ne razumem. To je čist uporabnikova odločitev. Če bi na svetu vse stvari prilagodil "bedancom", pol pa res lahk sam rečem : Welcome back to kamena doba , kjer "bosa" plačaš da te omeji hkrati pa reče "nisi neumen, varen si ![]() Upraš policijo. Varen si tok kot si neumen. To ti je edino merilo. _________________ Probaj bit ne-užaljen če si citiran =) Fuck new MacOS'es! X, El Capitan is at the TippyTop! |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
En dan po instalaciji mi je ponudil vklop "inteligence" - pomlad je letos zgodnja. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
Zakaj pa ne bo to podprto na iPhonih manj kot 15 Pro? Spet ena tistih njihovih zloglasnih političnih/poslovnih odločitev? Če mi na 13 Pro brez problema dela ChatGPT v poljubnih jezikih, vključno slovenščini (z govorom), ne vidim razloga, da ena stara Siri ne bi tega zmogla... |
|||||
![]() |
|||||
![]() Meni je tudi že vse delalo, ko sem bil na dopustu zgodaj jeseni. |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
« Poglej prejšnjo temo - iPhone posodobitve in jailbreaki - Poglej naslednjo temo » | Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 22, 23, 24 Naslednja |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |