Jabuk
Grafična tablica Wacom
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 13.12.2011
Prispevkov: 500
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 16.06.2022 18:39:51
Grafična tablica Wacom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Uporablja to kdo v kombinaciji z Lightroom in Photoshop za amatersko uporabo?

Imam sicer iPad Pro preko sidecar povezan na Maca pa se ne morem navadit na to kombinacijo.

Bi probal še Wacom Intuos Pro S ali M.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 1116
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #2   Objavljeno 16.06.2022 21:47:59
Re: Grafična tablica Wacom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Uporabljam wacom-e od leta 1995 dalje, i-Pad Pro-ja pa cca. pol leta. Ko sem prvič srečal wacoma (pravzaprav ne vem, če je bil wacom - morda je bil drug proizvajalec), je bil pen še na kablu. Malo kasneje sem dobil v roke takega, kot smo jih vajeni danes, pa še miš je imel zraven.

Ja, delo zahteva nekaj učenja, ampak ko se ga navadiš, je neprecenljivo orodje.

Podobno velja za iPad-Sidecar kombinacijo. Vztrajaj. Meni se zdi neprimerno bolje kot wacom. Sem pa na ekran dal Paperlike folijo, in šele z njo je stvar - vsaj za moje pojme - uporabna.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 13.12.2011
Prispevkov: 500
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #3   Objavljeno 16.06.2022 22:03:43
Re: Grafična tablica Wacom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Imam namescen tudi paperlike pa se vseeno nikakor ne morem navadit.
Bom se še trudil.

Mam pa še eno vprašanje glede velikosti tablice, če od leta 95 to uporabljaš potem se sigurno spoznaš.

Kaj mi priporčaš medium ali small. Monitor imam ultrawide 34”.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 3089
Kraj: Lendava
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #4   Objavljeno 17.06.2022 10:22:04
Re: Grafična tablica Wacom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Odvisno od tega koliko prostora imaš na mizi in kakšen je tvoj stil risanja.
Menim, da ta gospod na posnetku poda kar nekaj uporabnih informacij:



Površina, kjer lahko rišeš na tablici se prilagodi glede na razmerje ekrana.

Primer*:


* Zaslonski posnetek je sicer za Windows, ampak je navsezadnje vseeno

_________________
Lego Macintosh: http://kottke.org/13/02/lego-macintosh
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 1116
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #5   Objavljeno 17.06.2022 15:27:30
Re: Grafična tablica Wacom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
iCharlie je napisal/a:
Imam namescen tudi paperlike pa se vseeno nikakor ne morem navadit.
Bom se še trudil.

Mam pa še eno vprašanje glede velikosti tablice, če od leta 95 to uporabljaš potem se sigurno spoznaš.

Kaj mi priporčaš medium ali small. Monitor imam ultrawide 34”.


Zame tule velja "več je več". Smile Že več kot deset let uporabljam
https://www.bhphotovideo.com/c/product/434527-REG/Wacom_PTZ1231W_Intuos3_Platinum_12_x.html
Težave so z novejšimi driverji (uspel sem jo usposobit na MacProju, na M1 še nisem priklapljal.

11" iPad je kar precej manjši, kar zahteva nekaj privajanja, ampak se mi zdi neprimerno bolj uporabna stvar.

Vse ima svoje pluse in minuse.

Kar se tiče mapiranja tablice... sam uporabljam 3 monitorje, za delo s tablico pa zgolj enega. torej - aktivna površina tablice pokriva zgolj en monitor, za ostalo moram segat po miški. Spet - stvar navade.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 13.12.2011
Prispevkov: 500
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #6   Objavljeno 18.06.2022 23:08:11
Re: Grafična tablica Wacom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Sem si sposodil podobno Wacom tablico pri kolegu in ugotovil, da to ni zame Very Happy

Hvala veseeno za nasvete.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 04.02.2006
Prispevkov: 3089
Kraj: Lendava
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #7   Objavljeno 19.06.2022 11:40:36
Re: Grafična tablica Wacom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
iCharlie je napisal/a:
Sem si sposodil podobno Wacom tablico pri kolegu in ugotovil, da to ni zame Very Happy

Hvala veseeno za nasvete.


Zakaj? Ker moraš gledati ekran, ne vidiš pa roke? Laughing
Da se navaditi ... No, če si navajen videti roko, ki riše črtno, potem moraš gledati digitalne risalne tablice/deske, ki imajo vgrajen ekran.

So pa te malo dražje kot Intuos S ali M serija ... Rolling Eyes

Od Wacoma je najcenejša serija One Pen Display:


_________________
Lego Macintosh: http://kottke.org/13/02/lego-macintosh
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 13.12.2011
Prispevkov: 500
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #8   Objavljeno 20.06.2022 03:08:43
Re: Grafična tablica Wacom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ja verjetno bi se z vajo navadil, ampak kot sem rekel jaz to rabim za hobby. Nisem nek profesionalec.
Sem probal tudi z iPadom pro preki sidecar, kar bi naj bilo podobno kot tablica z ekranom pa mi tudi ni OK.
Poleg tega pa bi bila pri graficni tablici z ekranom tezava, ker imam MacBook Pro priklopljen na zunanji monitor. M1 pa ima omejitev samo enega zunanjega monitorja in bi moral preklapljat monitorje.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 06.04.2014
Prispevkov: 1353
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #9   Objavljeno 20.06.2022 09:07:52
Re: Grafična tablica Wacom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
iCharlie je napisal/a:
Ja verjetno bi se z vajo navadil, ampak kot sem rekel jaz to rabim za hobby. Nisem nek profesionalec.
Sem probal tudi z iPadom pro preki sidecar, kar bi naj bilo podobno kot tablica z ekranom pa mi tudi ni OK.
Poleg tega pa bi bila pri graficni tablici z ekranom tezava, ker imam MacBook Pro priklopljen na zunanji monitor. M1 pa ima omejitev samo enega zunanjega monitorja in bi moral preklapljat monitorje.

Od kje, da ima M1 omejitev samo 1 monitor?
Jaz sem imel prej na miiju M1 dva monitorja in sedaj na MBP Pro M1 max tudi 2 dodatna monitorja gor. 1 preko HDMI in en preko USB-c - DP.

Poleg tega je risanje preko sidebar precej nerodno, ker ima sidecar zelo slabo resolucijo. Bolje imeti native app na ipadu in risati direktno tam.

_________________
Mac mini M1 16GB, 2TB "Genie" 11.4
iPhone Xs Max 256GB 14.6
iPad Pro gen3 256GB 14.6
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 15.01.2011
Prispevkov: 1408
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #10   Objavljeno 20.06.2022 09:12:42
Re: Grafična tablica Wacom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Nummy je napisal/a:
Od kje, da ima M1 omejitev samo 1 monitor?
Jaz sem imel prej na miiju M1 dva monitorja in sedaj na MBP Pro M1 max tudi 2 dodatna monitorja gor. 1 preko HDMI in en preko USB-c - DP.

Poleg tega je risanje preko sidebar precej nerodno, ker ima sidecar zelo slabo resolucijo. Bolje imeti native app na ipadu in risati direktno tam.


M1 (navaden, ne Pro, Max ali Ultra) je omejen na 2 monitorja, razen če se greš neke hack-e preko nekih zunanjih USB-C to HDMI adapterjev.

Na Mini-ju to pomeni 1xHDMI + 1xThunderbolt.

Na Macbook-ih to pomeni 1xdisplay od laptopa + 1xzunanji.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 13.12.2011
Prispevkov: 500
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #11   Objavljeno 29.06.2022 19:04:30
Re: Grafična tablica Wacom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Stvar mi ni dala mira, sem si še enkrat sposodil od kolega tablico. Pogledal nekaj tutorialov in danes kupil svojo Wacom Intuos Pro M. Mogoce se mi pa uspe navadit Smile
Glavni problem je samo osnovno poznavanje graficnih programov, se bom moral bolj poglobit v stvar. Verjetno ti potem z casom vsi ti shortcuti pridejo v kri. Trenutno niti ne vem v kaj bi si sprogramiral vseh 8 gumbov Very Happy
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 10.11.2008
Prispevkov: 8938
Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #12   Objavljeno 29.06.2022 21:41:41
Re: Grafična tablica Wacom
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jaz sem imel dve wacom tablici.
Prvo sem maksimalno izkoristil. Sem naredil s peresom luknjo v površino in ni bila več uporabna. Ampak to je bilo še v časih, ko smo retuširali skenirane diase in fotke.

Pritisk je spreminjal transparenco, z gumbom pa sem izbiral velikost in obliko peresa. To v photoshopu.

Potem sem nabavil novo. Ta je imela ful več nastavitev. Tudi v Photoshopu so zakomplicirali palete in zadeva je postala prekompleksna za uporabo.
Medtem so prišli digitalci in skeniranje in retuše so šle v pozabo.
Tablica je končala nekje v omari. Nazadnje sem jo šenkal enim otrokom.

Če bi imel kaj več posla s popravljanjem fotk in podobnimi retušami, bi jo sigurno spet nabavil. Recimo za kake bolj zahtevne prostodtoječe fotke je res top. Ampak za tolk kot mam zdaj tega posla, se da tudi z miško. So konec koncev tudi filtri za izolacijo dost boljši.

Za risanje in pisanje pa nikoli nisem imel potrplenja. Vsaj pred leti je blo to bolj na pol uporabno. Zdaj je verjetno iPad mnogo boljši. Nimam izkušenj.

_________________
Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani