Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
WiFi omrezja
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 16.05.2007
Prispevkov: 1013
Kraj: radomlje
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #61   Objavljeno 08.01.2021 08:24:25
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
mikrohard je napisal/a:
Kaj je zate "skoraj identično"? Boš rekel, da imaš na WiFi-ju skoraj 1Gbit/s hitrost? Glede na to, da ima tvoj Synology 2x2 AC WiFi, je neka realna max hitrost na WiFi-ju okoli 500Mbit/s. Podobno imam jaz doma z Unifi access pointi. Sicer je res hitro... ampak na kablu je vedno 1Gbit/s (ali več, če imaš boljši router/mrežno).


Zame je identično, da dosegam preko kabla in wifija enako hitrost, ki mi jo zagotavlja operater (cca 300mbit/s).
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 06.01.2009
Prispevkov: 249
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #62   Objavljeno 08.01.2021 11:31:22
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
aco je napisal/a:
Zame je identično, da dosegam preko kabla in wifija enako hitrost, ki mi jo zagotavlja operater (cca 300mbit/s).

Ja v tvojem primeru in pod pogojem, da mrežo uporabljaš zgolj in samo za dostop do resursov izven svoje lokalne mreže ter da se ves čas nahajaš na optimalni poziciji, potem zate res ni bistvene razlike.

Čim imaš doma kak NAS ali podatke prenašaš med napravami v lokalnem omrežju, je pa vseeno kar razlika, ali ima vsaka naprava 900+Mb/s v vsako smer (full duplex) do stikala, ali pa si vse naprave na AP delijo tistih 300-500Mb/s. Če slučajno furaš >1Gb/s ethernet (2.5/5/10/...) pa sploh.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 16.05.2007
Prispevkov: 1013
Kraj: radomlje
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #63   Objavljeno 08.01.2021 12:32:44
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Se strinjam in imam tudi sam naprave, ki to omogočajo povezane s kablom, laptope in telefone pa preko wifija.
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 08.10.2018
Prispevkov: 184
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #64   Objavljeno 08.01.2021 14:26:57
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
gledam razne mesh resitve, LinkSys Velop, TP-Link Deco M4 ali M5, ...

trenutno imam kar zmogljiv router wifi - LinkSys WRT1200 AC

Sedaj me zanima, ta router obdrzim ali ga zamenjam - torej imajo zgonji mesh v sebi tudi router ali so samo AP ?

ce obdrzim trenutni router, ga imam samo v funkciji router, brez wifi (torej izklopim wifi) in so kaksne prednosti ce vzamem od Linksys-a Velop ali je vseeno ?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 05.02.2008
Prispevkov: 3548
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #65   Objavljeno 08.01.2021 14:58:00
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
aljo00 je napisal/a:
gledam razne mesh resitve, LinkSys Velop, TP-Link Deco M4 ali M5, ...

trenutno imam kar zmogljiv router wifi - LinkSys WRT1200 AC

Sedaj me zanima, ta router obdrzim ali ga zamenjam - torej imajo zgonji mesh v sebi tudi router ali so samo AP ?

ce obdrzim trenutni router, ga imam samo v funkciji router, brez wifi (torej izklopim wifi) in so kaksne prednosti ce vzamem od Linksys-a Velop ali je vseeno ?


Predlagam da tvoj router obdržiš. Oba omenjena sistema sta glede firewalla omejena.
Ce pa ze izbiras med velop ali tp-link. Oba sistema imam na vec lokacijah pa moram priznat da velop glup za montazo. Full traja vse skupaj. Medtem ko na tp-link je zadeva urejena v 15 min.
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 08.10.2018
Prispevkov: 184
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #66   Objavljeno 08.01.2021 22:42:37
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
nekako sem se že skoraj odločil za TP-LINK DECO X60
edino ne vem ali komplet z 2 ali 3 enotami

zivim v vrstni hisi, cca. 110 m2
ima pa 3 nadstropja, kr dosti zeleza v zidovih....

bi bila dva dosti ali raje 3 ?

ima kdo ta mesh sistem ? x20 ali x60 ?
iPhone Developer

iPhone Developer

Pridružen/a: 19.09.2008
Prispevkov: 9874
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #67   Objavljeno 08.01.2021 23:31:20
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Če želiš dober signal v vseh treh nadstropjih, potem je logično, da potrebuješ 3 enote. Če ti je za klet vseeno, potem bosta 2 verjetno dovolj.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 05.02.2008
Prispevkov: 3548
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #68   Objavljeno 09.01.2021 00:21:32
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Kaksen pa imas link od providerja?
Bos imel wifi kot primarni prikop? Ali bos imel fix masine na kablu?

Nevem ce ravno upravici ceno x60 napram m5 modelu. Tehnologije grejo tako naprej da bos morda cez 3 leta spet menjal.
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 08.10.2018
Prispevkov: 184
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #69   Objavljeno 09.01.2021 07:33:54
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
link nimam kaj posebnega , 150 / 15 Mbit
imam Synology NAS, kdaj tudi pretakam z tega storage video, avdio vsebine...

cela mreza je na 1 GB

Imas prav, da m5 je cisto dovolj dober....sploh ker stanovanje ni veliko, je pa relativno ozko in visoko...

sedaj je dobro, da je vikend, malo razmislim o vseh variantah Smile

pa tudi wifi 6 proti wifi 5 ni nek hud upgrade, sploh v dosegu



quote="agerg"]Kaksen pa imas link od providerja?
Bos imel wifi kot primarni prikop? Ali bos imel fix masine na kablu?

Nevem ce ravno upravici ceno x60 napram m5 modelu. Tehnologije grejo tako naprej da bos morda cez 3 leta spet menjal.[/quote]
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 05.02.2008
Prispevkov: 3548
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #70   Objavljeno 09.01.2021 13:05:07
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Z deco m5 ne boš falil. Ze m4 v 3pack varianti bi ti bil vrh glave. Tudi za lokalno mrežo in prenos video/audio vsebin iz nasa na tablice/telefone.

Jaz sam imam sicer ubiquti uap-ac-lr. Link imam 350/100 pa na ipadu in iphone-u brez tezav dosežem max hitrost na wifiju, torej 350/100, ce sem seveda dovolj blizu oz. brez ovir. Cez 2 steni in 2 omari je pa ze problem.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 15.01.2011
Prispevkov: 1112
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #71   Objavljeno 09.01.2021 14:25:36
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Bi se še jaz malo uštulil v to temo.






Po sredini stanovanja poteka hodnik, kjer so res debele armirane stene. V prostoru, kjer je router je ok signal, medtem ko na drugi strani (delovna soba) signala praktično ni.

1. Mesh rabi žično povezavo med enotami ali ne? Če je ni, a ne bo podobna težava kot je sedaj? Razmišljam o treh enotah, ena pri T2 modemu, ena kjer je sedaj router in ena v delovni sobi.

2. Wifi 6 se splača?

3. Vse te mesh zadeve imajo po 2x Ethernet. Recimo tam kjer je nas, rabim dva etherneta, eden za aTV in eden za NAS in potem zmanjka za povezavo naprej. Alternative?
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 08.05.2009
Prispevkov: 191
Kraj: Primorska
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #72   Objavljeno 09.01.2021 14:42:02
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Res je, problem večine kompletov treh enot je v tem, da AP-ji nimajo več kot dva Ethernet vhoda/izhoda. V tem primeru je bolje v mesh povezati usmerjevalnike, ki to omogočajo. Sam bi priporočal AVM, ker imam z njimi dobre izkušnje glede stabilnosti delovanja in hitrosti, pa tudi precej naprednega upravljanja posamezne naprave - https://www.fritzshop.si/kategorija-izdelka/fritzbox/
Že 4040 in 4020 sta lahko ok kot dostopni točki.

Za druge znamke nimam izkušenj, verjetno pa kvalitetni usmerjevalniki (Asus in drugi) tudi omogočajo, da se več routerjev poveže v mesh omrežje - bo znal kdo drug kaj o tem napisat...
iPhone Developer

iPhone Developer

Pridružen/a: 19.09.2008
Prispevkov: 9874
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #73   Objavljeno 09.01.2021 14:55:45
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Če rabiš samo več portov pa res ni treba pretiravat z večimi routerji. Za take potrebe obstajajo switchi. Sicer pa imajo Mesh točke z razlogom dva porta. Da lahko access point priklopiš kamorkoli v hiši, kjer imaš kabel, tisto napravo, ki je pa prej uporabljala ta kabel pa priklopiš v drugo luknjo. Če rabiš več portov, si pa že prej potreboval switch. Sicer se lahko Mesh povezuje tudi brezžično... ampak za najboljšo hitrost je bolje uporabiti kabel.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 05.02.2008
Prispevkov: 3548
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #74   Objavljeno 09.01.2021 15:03:51
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jenrej je napisal/a:
Bi se še jaz malo uštulil v to temo.






Po sredini stanovanja poteka hodnik, kjer so res debele armirane stene. V prostoru, kjer je router je ok signal, medtem ko na drugi strani (delovna soba) signala praktično ni.

1. Mesh rabi žično povezavo med enotami ali ne? Če je ni, a ne bo podobna težava kot je sedaj? Razmišljam o treh enotah, ena pri T2 modemu, ena kjer je sedaj router in ena v delovni sobi.

2. Wifi 6 se splača?

3. Vse te mesh zadeve imajo po 2x Ethernet. Recimo tam kjer je nas, rabim dva etherneta, eden za aTV in eden za NAS in potem zmanjka za povezavo naprej. Alternative?


Cist simple rešljivo!
Router prestavi kjer imas t2 modem. Kabel ki ga ze imas v dnevno porabis da gor priklopis en wifi acess point, drugi naj bo na tem hodniku kjer je modem in router, cez eno armirano steno pa ze lahko dibis bodisi brezzicno preko mesha se tretji ap. Ce slednji ne bo ok zvrtaj luknjo in ga priklopi tudi na kabel.

Pri atv/nasu dodas pred wifijem se en 5 portni switch. In imas prikljuckov dovolj.

V tem primeru ti svetujem da wifi na routerju in modemu (ce se ni) izklopi wifi. Tako da bo samo en sistem wifija. Jaz imam dibre izkusnje bodisi z unifi ali pa deco od tp-linka. Linksys velop sicer dela na nekaj lokacijah a je zadeva zelo pocasna za konfiguracijo in tudi kdaj oa kdaj zadeva pade. S tp-linkom nisem imel nobene tezave.

P.s.: ce je sistem mesh ni nujno da ima 2 eth prikljucka, tako da to ni pogojeno z meshem.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 15.01.2011
Prispevkov: 1112
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #75   Objavljeno 09.01.2021 15:25:07
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hvala za oba komentarja.

Rad bi tudi malo zminimiziral število naprav. Da bi obstoječi konfiguraciji zdaj dodajal še en switch in še 3x mesh... kaj pa vem.

Opcija: Je lahko mesh 1 pri modemu, mesh 2 pa kjer je sedaj router in je na mesh 1 povezan brezžično, tako da lahko oba ethernet porta uporabim za NAS in aTV? A bo potem mesh 2 deloval kot switch in recimo podatki iz NAS-a na računalnik v dnevni ne bodo routali preko mesh 1 na hodniku?

Pač mesh 1 -> mesh 2 bi blo itak samo zaradi interneta, medtem ko za laptop -> NAS rad vidim, da je 50MB/s+. A dedicated povezava med mesh napravami je kaj bolj "stabilna"?

Če je, potem tale deco m5 izgleda čisto ok.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 24.10.2009
Prispevkov: 477
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #76   Objavljeno 09.01.2021 16:12:51
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jaz imam Mesh sistem, na Mesh 1 imam kabel od modema,na Mesh 2 in Mesh 3 pa imam brezžično...Mesh 3 pa potem na Comp za igre s kanalom in deluje top
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 01.10.2014
Prispevkov: 174
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #77   Objavljeno 09.01.2021 17:50:58
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Sam imam naroćen Ubiquite Pro AP... upam, da bom rešil svojo težavo s pokritostjo... imate pa dobre komentarje v tej temi. Smile

_________________
iPhone 12 Pro Max 256GB Pacific Blue
iPhone XS Max 256GB Silver
iPhone X 64GB Silver
iPhone 7 Plus 128GB Jet Black
iPhone 6 Plus 128GB Silver
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 14.08.2010
Prispevkov: 210
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #78   Objavljeno 09.01.2021 19:02:04
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Jaz imam Synology RT2600ac + MR2200ac povezana s kablom + 8-port Gigabit stikalo. Vse naprave so povezane s kablom razen klimi, kontroler za ogrevanje in pa seveda telefoni in tablice.

https://www.synology.com/en-global/products/RT2600ac

Lp,
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Pridružen/a: 09.12.2007
Prispevkov: 1027
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #79   Objavljeno 09.01.2021 20:44:13
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Tudi jaz imam rt2600ac. Zelo zadovoljen
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 12.02.2011
Prispevkov: 34
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #80   Objavljeno 13.01.2021 18:31:19
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Na MBP 2018 mi preko ethernet kabla ne gre preko 100 MBPS. Kabel je taprav, na drugem računalniku dela kot je treba. Sem pa probal na MBP povezat najprej preko dongla in potem še Belkin Thunderbolt docka. Kakšna ideja?

Sem pa glede Wifija rešil z Archer C7, ki se zaenkrat dobro obnese, imam hitrejši prenos in večjo stabilnost. Za moje potrebe bo zdaj ok.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani