Mac, pokvarjen disk?
|
Stevie Jabuk
Kraj: Škofja Loka |
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 19.12.2015 13:16:23 Mac, pokvarjen disk? |
|
Spoštovani vsi!
Prosil bi vas za malo pomoči in nasvetov. Naj vam na kratko razložim kaj se je zgodilo.
Včeraj zvečer pridem domov in ko sem prižgal svojega iMaca(ponavadi ga samo zbudim iz sleep mode) je delal zelo zelo počasi, tako počasi, da sem ga bil prisiljen izklopiti z gumbom in ga ponovno prižgati. Vendar pa se to ni zgodilo, med prižiganjem so se na ekranu prikazale razne šifre in kode/specifikacije računalnika (slika spodaj za prikaz) in nato se je ugasnil in ponavljal ta proces.
Po nekaj raziskave sem ugotovil, da če držim command R me bo sistem odpeljal v Disk Utility, kjer bom lahko ugotovil, kje tiči problem.
Izberem svoj disk kliknem verify in izpiše se mi error: This disk need to be repaired Click repair, potem ko sem kliknil repair mi sistem sporoči, da Disk Utility cant repair this disk. Back up as manny of your files and restore backed-up files, zato sem se odločil tudi to storit.(spodaj prikazana slika)
Ker sem kar se glede tega tiče precej neizkušen in nimam veliko znanja mi seveda ta proces povzroča kar nekaj težav in pojavi se tudi nekaj vprašanj..
Bo disk po reformatiranju deloval ali ga bo potrebno zamenjati?
Je potrebno back-upati na zunanji disk cel Mac OsX sistem ki je velik 1tb ali se lahko znotraj disk utilitya izbere tudi samo posamezne podatke, npr. izbral bi samo slike in glasbo, za druge stvari mi je praktično vseeno če se zbrišejo iz diska in ga na novo naložim?
Že vnaprej se vam zelo zahvaljujem za kakršno koli pomoč in nasvet!
Specifikacije iMac-a(ki jih govorim iz glave, ker nevem kje v disk utilty-u najti le teh)
-iMac mid 2012, osx el capitan, i5

|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 19.12.2015 14:17:17 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
ja disk je verjetno šel rakom žvižgat.. format ne bo pomagal..
zdej ena opcija je, da si kr na zunanji disk inštaliraš nov sistem, z istim uporabniškim imenom, kot je trenutni (čene ne boš mogel dostopati do podatkov na starem disku), ter tako presneti podatke iz starega diska.. vendar bo sistem zelo počasen, če bo laufal iz usbja.
druga opcija pa je, da vzameš ven stari disk, ga preko usb priklopiš na računalnik ter iz njega probaš potegnit dol podatke..
uglavnem, tega diska, ki ti dela zmešnjavo ne formatirat, čene si boš še dodatno otežil reševanje podatkov..
|
 |
Jablanator
Kraj: Celje |
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 19.12.2015 14:39:56 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Če imaš narejen Time machine backup, ne kompliciraj. Stari disk ven, novega not in priklopi Time machine. Čez dve uri (morda malo več) imaš delujoč iMac z vsemi podatki, ki si jih imel takrat ko si nazadnje naredil backup s Time machine.
Time machine je zakon kar se tega tiče.
lp
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 19.12.2015 14:52:21 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Verjetno je res pokvarjen, tudi nekakšen čudni zvok je začel spuščati na čase..nekakšen pisk.
@hhsk Zdi se mi, da je najboljša druga opcija, ki si jo omenil. Da stari disk priklopim na usb z omenjenim adaprerjem in prenesem kar se da podatkov na nov disk. Bi morda to lahko uredili tudi na servisu ali bom moral zadevo urediti sam?
Zdaj me pa še zanima koliko bi stal nov disk za omenjenega iMaca?(1TB) Računalnik pa sem kupil pr E.P.L v Ljubljani. Ga je najboljše tudi tja nesti na servis ali predlagate kakšen cenejši/boljši servis?(iServis, Pro Servis?)
@Zoomiran Nažalost, res nažalost nisem imel Time machine backupa. Še ta zunanji trdi disk, ki sem ga želel uporabiti za prenos podatkov iz pokvarjenega trenutnega diska ni moj. Bom pa definitivno takoj, ko dobim novi disk naredil time machine in si podatke zavaroval. Iz napak se učimo 
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 19.12.2015 16:34:45 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Podatki iz takega podrtega diska so tudi coruptani in ti lahko delajo težave ali celo sesujejo ta nov disk.
_________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 19.12.2015 17:08:17 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
macata je napisal/a: | Podatki iz takega podrtega diska so tudi coruptani in ti lahko delajo težave ali celo sesujejo ta nov disk. |
Res? Tudi če bi recimo želel samo vzeti z njega slike in glasbo vse ostale file bi pa pustil? Se na servisu morda ukvarjajo z prenosom teh podatkov ali je to potrebno storiti sam?
Še vedno se zanimam za servis. Prebral sem si tudi temo z iskušnjami o servisih in zaenkrat o EPL-u nisem dobil prav dobrega vtisa. iServis in pa Pro Servis pa sta se mi zdela, kar vredu izbire. Verjetno so cene med omenjeni tudi precej podobne. Za EPL sem se prvotno sicer zanimal, ker sem pri njih tudi kupil omenjeni računalnik vendar pa to verjetno pri servisu če naprava ni več v garanciji itak nima veze..
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 19.12.2015 17:12:36 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
@loler, hm.. jah če nimaš izkušenj in imaš dinarčke neseš na servis, katerega ti jaz ne morem svetovati.. lahko rečem da epl mi je za 1x vse popravu kar sem rabil.. ni pa bilo dosti in vse je bilo garancijsko.
je pa vsako reševanje podatkov seveda plačljivo, in ponavadi ne prav poceni..
ti kr probaj rešit osebne podatke in ne poslušat deda macate, on nima pojma  verjetno, ti je pa hotel povedat, da mogoče ti ne bo uspel in boš imel dodatne težave.. ampak to še pride..
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 19.12.2015 17:31:13 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
hhsk je napisal/a: | @loler, hm.. jah če nimaš izkušenj in imaš dinarčke neseš na servis, katerega ti jaz ne morem svetovati.. lahko rečem da epl mi je za 1x vse popravu kar sem rabil.. ni pa bilo dosti in vse je bilo garancijsko.
ti kr probaj rešit osebne podatke in ne poslušat deda macate, on nima pojma verjetno, ti je pa hotel povedat, da mogoče ti ne bo uspel in boš imel dodatne težave.. ampak to še pride.. |
Jah izkušenj nimam čisto nič! Nikoli nisem odpiral in sestavljal računalnikov.. Dinarčkov tudi ni neki, vendar bo se že nekaj za servis moralo najti. Ali pa morda pri kakšnem mojstru, ki zna to sam doma zamenjati za kakšen cekin manj  ? (hint: če kdo pozna  )... Koliko bi pa sam trdi disk tal v tem računalniku, če bi ga kupil? Kot sem omenil nažalost nevem kje pogledati kateri je v Disk Utilityu.. Je pa iMac kupljen konec leta 2011. Bi se morda splačalo ob tej priložnosti nadrgaditi na kakšen SSD oz. kateri drug boljši disk?
Hahah me je pa deda macata, kar malo prestrašil. Da nebom kupil novega diska in mi ga bo potem stari uničil. Sigurno bi pa rad vsaj probal rešiti podatke. Bom na servisu najprej povprašal koliko bi za to računali in če bo vsota prevelika si bom kupil kakšen disk to usb adapter in probal potem kaj dol povlečt.
Hvala zaenkrat za pomoč obema. Je kar zoprna reč, ko ti kar tako nekega dne crkne primarni računalnik. Mi pa vsaj z vašimi odgovori na forumu olajšate oz. poenostavite težave  !
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 19.12.2015 17:46:20 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
hhsk je napisal/a: | @loler, hm.. jah če nimaš izkušenj in imaš dinarčke neseš na servis, katerega ti jaz ne morem svetovati.. lahko rečem da epl mi je za 1x vse popravu kar sem rabil.. ni pa bilo dosti in vse je bilo garancijsko.
ti kr probaj rešit osebne podatke in ne poslušat deda macate, on nima pojma verjetno, ti je pa hotel povedat, da mogoče ti ne bo uspel in boš imel dodatne težave.. ampak to še pride.. |
V bistvu ima Macata dokaj prav. Jaz nebi kopiral nobene sistemske ali kakršnekoli datoteke, ki lahko vpliva na delovanje sistema. Torej nobenih sistemih datotek in aplikacij. Medtem ko je dokumente, slike, muzko,... in podobno varno skopirati, ker edino kar lahko potem na novi inštalaciji lahko narediš je sesutje programa, ki odpre datoteko.
Če je šel disk res v maloro, so podatko lahko dejansko koruptani. Been there, done that on windows mašini. Šel disk, dobil podatke še dol, prekopiral in glejga zlomka so se potem windowsi sesuval vedno ko sem zagnal en program, ki sem ga samo prekopiral.
Torej če boš reševal podatke, rešuj samo svoje datoteke. Programe in sistemske datoteke pa pusti pri miru. 
_________________ MacBook Pro M1 Max 64GB, 2TB 14.5
iPhone 15 Pro Max 256GB 17.5
iPad Pro gen3 256GB 17.4.1
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 19.12.2015 17:50:12 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
jah če nimaš izkušenj potem kar prepusti mojstrom.. da ti vsaj disk zamenjajo z novim.. potem lahko pa ti probaš rešit podatke prek tistega oz. podobnega kabla..
vsekakor bi pa jaz vzel ssd disk kot primarni.. ker so hitrosti res neverjetne.. računalnik šele s ssdjem začne delat, tako kot bi moral že takrat, ko je prišel ven iz tovarne.. hdd je res en velik bottleneck.
če pa ne uporabljaš dvdja, pa dvd zamenjaš z enim hdd 1 tera al pa 2 tera diskom za vso kramo podatkov, kar snemaš iz neta in ostala navlaka..
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 19.12.2015 17:51:37 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Nummy je napisal/a: | V bistvu ima Macata dokaj prav. Jaz nebi kopiral nobene sistemske ali kakršnekoli datoteke, ki lahko vpliva na delovanje sistema. Torej nobenih sistemih datotek in aplikacij. Medtem ko je dokumente, slike, muzko,... in podobno varno skopirati, ker edino kar lahko potem na novi inštalaciji lahko narediš je sesutje programa, ki odpre datoteko.
Če je šel disk res v maloro, so podatko lahko dejansko koruptani. Been there, done that on windows mašini. Šel disk, dobil podatke še dol, prekopiral in glejga zlomka so se potem windowsi sesuval vedno ko sem zagnal en program, ki sem ga samo prekopiral.
Torej če boš reševal podatke, rešuj samo svoje datoteke. Programe in sistemske datoteke pa pusti pri miru.  |
no seveda da sistemske datoteke, aplikacije in ostalo navlako pustiš in sveže inštaliraš, to sploh ni vprašanje
mogoče je pa meni to preveč logično, da sploh nisem dajal poudarka temu... imaš prav 
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 19.12.2015 18:19:33 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Ja seveda. To tako ali tako nisem imel v planu kopirati kakršnih koli sistemskih datotek ali podobnega. V mislih sem imel samo osebne fajle kot so slike glasba in pa kakšni dokumenti, za ostalo se ne sekiram.
Sicer možno da je disk koruptiran, vendar pa imam na sumu, da je morda pregorel. Saj se je zgodilo to točno en dan po tem, ko je v hiši zmanjkalo eletrike, za tem je računalnik oz. disk začel spuščati čudne zvoke in nato naslednji dan prenehal delovati. Morda posledica električnega toka? Kdo ve..lahko pa tudi samo naklučje..
Torej zaenkrat so plani takšni:
Nesti iMaca na servis(še razmišljam kateri) in zamenjati disk.. Vprašanje je še če ali na ssd. Je cena zelo večja kot pa če si vbodem navadni hdd disk (ponavljam sem totalni nepoznavalec kar se tega tiče, vem samo da je ssd hitrejši  ). Na servisu jih prosim naj mi pokvarjeni disk vrnejo in potem iz njega skušam dobiti samo tistih par osebnih datotek.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Kamnik |
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 19.12.2015 19:14:29 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
loler je napisal/a: | Ja seveda. To tako ali tako nisem imel v planu kopirati kakršnih koli sistemskih datotek ali podobnega. V mislih sem imel samo osebne fajle kot so slike glasba in pa kakšni dokumenti, za ostalo se ne sekiram.
Sicer možno da je disk koruptiran, vendar pa imam na sumu, da je morda pregorel. Saj se je zgodilo to točno en dan po tem, ko je v hiši zmanjkalo eletrike, za tem je računalnik oz. disk začel spuščati čudne zvoke in nato naslednji dan prenehal delovati. Morda posledica električnega toka? Kdo ve..lahko pa tudi samo naklučje..
Nesti iMaca na servis(še razmišljam kateri) in zamenjati disk.. Vprašanje je še če ali na ssd. Je cena zelo večja kot pa če si vbodem navadni hdd disk (ponavljam sem totalni nepoznavalec kar se tega tiče, vem samo da je ssd hitrejši ). Na servisu jih prosim naj mi pokvarjeni disk vrnejo in potem iz njega skušam dobiti samo tistih par osebnih datotek. |
Ssd bo drag za vgradnjo na servisu (apple) , edin če zunanjega kupiš in sam naložiš gor sistem in boot-aš iz zunanjega. Boš največ profitiral v smislu hitrost-cena.
|
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 19.12.2015 19:45:52 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
loler je napisal/a: | Ja seveda. To tako ali tako nisem imel v planu kopirati kakršnih koli sistemskih datotek ali podobnega. V mislih sem imel samo osebne fajle kot so slike glasba in pa kakšni dokumenti, za ostalo se ne sekiram.
Nesti iMaca na servis(še razmišljam kateri) in zamenjati disk.. Vprašanje je še če ali na ssd. Je cena zelo večja kot pa če si vbodem navadni hdd disk (ponavljam sem totalni nepoznavalec kar se tega tiče, vem samo da je ssd hitrejši ). Na servisu jih prosim naj mi pokvarjeni disk vrnejo in potem iz njega skušam dobiti samo tistih par osebnih datotek. |
Oh zelo pogosta zadevščina. No v bistvu tvoj disk zelo verjetno ni šel k vragu, ampak se je samo zataknila glava.
Hec je v tem, da ti stari rotirajoči diski umaknejo glave dol z diska, preden se izklopijo, ali pa zaznajo kako silo (tamali diski v prenosnikih). Če ti vmes med delovanje zmanjka toka, disk ne pospravi glave in tako ostanejo na disku. Sedaj če vmes nisi preveč tresel diska, potem se mu ni zgodilo nič, samo verjetno so se glave malo "zataknile" in se ne morejo vrniti nazaj. Ko si vklopil disk nazaj, je bila glava na napačni poziciji in disku se pač "zmeša", ker hoče neprestano premakniti glavo na disk, v bistvu pa je že tam.
To vem, da se da ročno popraviti, sem enkrat gledu enga genija, ki je popravljal diske. Tudi meni se je že zgodilo, da je pri punci doma crknu štrom in ob naslednjem vklopu je disk samo še "škrtal".
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 19.12.2015 21:04:39 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Možno je tudi, da z diskom ni nič narobe, edin podatki so se sesuli.
Če so bli podatki zapisani s pariteto, potem pomoje ni problem prekopirat, kar se še da.
Jaz sem imel leta nazaj problem s slabo napeljavo v hiši. So Applovi diski odletavali ko nori. Sem pa takrat mel še winse, je blo pa vse ok. Apple zaradi hitrosti ni zapisoval s pariteto in je nujno rabil ups. Zdaj pomoje ni več tako, ampak jaz imam še vedno vse na upsih.
No in takrat sem tudi videl, kako taki "rešeni" podatki sesujejo disk.
Potem sem te rešene zadeve spravil na Dvdje in jih od tam odpiral. In potem copy paste v nove file. Hujš ko virus.
_________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 19.12.2015 21:29:43 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Hmm, zanimivo! Potem je še upanje, da diska nebo potrebno sploh menjati in, da so podatki ok. Kako so bili podatki zapisani je dobro vprašanje. Niti ne poznam kaj to pomeni če so bili zapisani s pariteto
Se mi zdi, da je najboljša opcija zadevo na servis odnesti in jim v celoti razložiti situacijo, še posebej ta del, da se je disku verjetno zataknila glava in, da najprej to preverijo in če ni to vzrok potem šele menjava. Bi pa skoraj sigurno menjal na SSD(250 ali 500gb) in potem zraven imel še zunanji HD za backup in pa storage še kakšnih dodatnih datotek.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 19.12.2015 21:32:01 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
kadarkol sem jaz slišal, da nenormalno zabija glavo.. je ta bil ta disk ponavadi, za k enemu resnemu serviserju ja..
@loler tudi če ti disk ni šel k vragu.. nabavi ssd, zahvalil se nam boš pa kasneje..
tastarega pa pospravi v kako ohišje z usb/thunderbolt oz. ga vgradi na mesto dvdja..
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 19.12.2015 22:00:43 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
loler je napisal/a: | Hmm, zanimivo! Potem je še upanje, da diska nebo potrebno sploh menjati in, da so podatki ok. Kako so bili podatki zapisani je dobro vprašanje. Niti ne poznam kaj to pomeni če so bili zapisani s pariteto
Se mi zdi, da je najboljša opcija zadevo na servis odnesti in jim v celoti razložiti situacijo, še posebej ta del, da se je disku verjetno zataknila glava in, da najprej to preverijo in če ni to vzrok potem šele menjava. Bi pa skoraj sigurno menjal na SSD(250 ali 500gb) in potem zraven imel še zunanji HD za backup in pa storage še kakšnih dodatnih datotek. |
No pri nas nimaš ne vem kako veliko storitev glede servisiranja diskov, če pa že popravijo, pa tudi preklemano (pre)mastno zaračunajo. Recimo un model, ki je reševal in menjal galve na diskih je računal nekje 100$ za delo in potem še dodaten $ za material, tak da te je prišlo nekje 150-250$ menjavanje galv na disku.
Celoten poseg je naredu v 10 minutah v taki komori s tem, da je bila majhna možnost, da mu ne rata in da lahko celo uniči disk (če bi recimo prišel kak del prahu gor). Sicer je imel res čisto komoro in sproti je čistil vsak del s "pumpico", da je spihal ves prah stran, samo vseeno.
Pri nas, če bi ti rešili disk z menjavanjem glav, mi 100% verjemi, da bi potem šli kopirat podatke na nov disk in bi ti potem računali: delo + reševanje podatkov po par € na GB in to na recimo 3TB disku lahko znese tudi do jurja €.
Je pa tako, da velika večina servisov niti ne zna popraviti diskov v bistvu niti ne znajo diagnosticirati in samo pošljejo diske naprejna kak drug servis ali celo v tujino.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 19.12.2015 22:30:50 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
No načeloma ni nekega zbijanja z glavo in kakšnik klik glasov. Bilo je slišati samo neke vrste zelo potihega piskanja (kakor da bi mladič od kakšnega ptiča se zelo potiho oglašal  , čudna primerjava vem..)
Če bi odnesel na servis in jim dejansko obrazložil, da je verjetno zataknjena samo glava in, da bi se najprej zadevo preverilo preden se jo menja. Da dobim predračun. Ker če je disk ok in, da bi popravilo stalo cca 100e potem raje zavržem tega in si kupim za cca 150 en SSD. Moja logika..
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 19.12.2015 22:56:09 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
loler je napisal/a: | No načeloma ni nekega zbijanja z glavo in kakšnik klik glasov. Bilo je slišati samo neke vrste zelo potihega piskanja (kakor da bi mladič od kakšnega ptiča se zelo potiho oglašal , čudna primerjava vem..)
Če bi odnesel na servis in jim dejansko obrazložil, da je verjetno zataknjena samo glava in, da bi se najprej zadevo preverilo preden se jo menja. Da dobim predračun. Ker če je disk ok in, da bi popravilo stalo cca 100e potem raje zavržem tega in si kupim za cca 150 en SSD. Moja logika.. |
Ah zdej če disk ne klika, potem verjetno res niso glave in je lahko kaj drugega. Čisto možno, da je nekdo malo ruknil računalnik med delovanjem in je glava podrajsala po disku, kar ponavad uniči en del površine.
Pri teh diskih je treba bit izredno pazljiv, da se jih ne premika, medtem ko je glava nad diskom, ker če se ga dotakne je potem spraskan.
Nesei vseeno na servis, samo bi ti priporočal, da če ne boš mogel rešiti podatkov, da neseš še na kak drug servis (mislim da kotar rešuje tudi diske), kjer malo bolj v detajle pogledajo. Kot sem že napisal, večina servisov samo priklopi disk, vidi da ne dela in ga da naprej v diagnostiko, ali pa preprosto zamenjajo z drugim, ko vidijo da ne dela.
|
 |