Jabuk
Partition recovery
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 28.09.2015 20:07:55
Partition recovery
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Skratka včeri sem naredu eno kriminalno dejanje... veliko neumnost op domače.

Na zunanjem disku, mi je zmanjkalo placa na backup particiji in ker imam gor še windows particije, katere niso niti polne, sem se odločil iti v windows-e in tam preprosto zmanjšati particijo in bi potem kasneje lahko razširil backup particijo za OS X. No particijo mi je res lepo zmanjšal, ampak ko sem prišel v OS X me je čakalo presenečenje:
Namesto particij, me je pričakal napol "prazen" disk. Prej sem imel gor:
1x storage HFS+ particija
1x HFS + backup particija
2x NTFS particija.

Skratka v windowsih mi lepo kaže obe NTFS particiji, v OS X pa mi sedaj kaže samo eno NTFS particijo, preostale 3 pa so zginile. Zdaj tisto tadrugo NTFS particijo lahko berem v windowsih brez problema, tako da reševanje tiste mi ni problem, samo prekopiram na drug disk in bo, problem mi dela taprva HFS+ storage particija, katere nikako ne znam dobit nazaj.
Sedaj sem fural že ene par recovery programov, ampak eden mi sploh ne dela, eden se je zataknil malo pred koncem, eden mi ne najde niti vseh podatkov, sedaj probavam četrtega, ki gre kar hitro in upam da mi uspe rešiti kar se da.
Ni nič life critical gor na tej particiji, ampak če bi mi uspelo dobiti podatke nazaj, bi mi prišparalo ogromno časa.

Je kje kaka fora, kako "obnoviti" particije? Po možnosti bolj zastonjska varianta, ker mi res ni za plačevat 99$ za en program, ki ga potem uporabljam 1x na 5 let, ki vmes zastara in moraš potem vedno na novo kupovati licenco...

P.S.:
-data-rescue se mi niti ne zalaufa dobro, mi same errorje meče ven
-r-studio mi najde samo par podatkov, ne vseh, pa še počasen je kot polž.
-testdisk nima podpore za HFS+ (kr neki)
-trenutno probavam stellar data recovery, gre precej hitro, našel mi je pa že 6 particij, ki so gor (meni manjkajo sicer samo 3).

P.P.S.: za tadrugo NTFS particijo, ki jo trenutno ne vidim, močno sumim, da se je samo pokvaril kak zapis, ker v windowsih mi res normalno dela.

P.P.P.S.: ja ja vem, backup, saj sistemski disk je backupan, ravno na ta zunanji disk, kjer je pač zarven tudi storage. Nisem še pogruntal, kako pa bi naredil backup tega external diska na mrežnega. Za sistemskega imam dvojni backup, zunanji disk + mrežni, razmišljam pa kako bi sedaj naredu še en backup zunanjega diska na mrežnega.

Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 28.09.2015 20:55:34
Re: Partition recovery
Jaz sem vedno rihtal particije z gparted in je vedno vse delalo bp. Gparted dobiš kot "bootable disk" (zapakiran znotraj debiana). Če prav vem default nima podpore za hfs+ ampak to komot inštaliraš dodatno.

Ne vem kolko bo pomagalo ampak vseeno lahko probaš pogledat kaj vidiš z gpartedom.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 28.09.2015 22:11:45
croco je napisal/a:
Jaz sem vedno rihtal particije z gparted in je vedno vse delalo bp. Gparted dobiš kot "bootable disk" (zapakiran znotraj debiana). Če prav vem default nima podpore za hfs+ ampak to komot inštaliraš dodatno.

Ne vem kolko bo pomagalo ampak vseeno lahko probaš pogledat kaj vidiš z gpartedom.

Tudi jaz sem gparted uporabljal, ko še nisem imel mac-a, sedaj ko ni podpore, pa se mi preprosto ne da za****avat s tem linuxom, da bi dajal to podporo not.
Polomu sem ga, ker nisem urejal particij v OS X, windowsi itak pomešajo vse... Angry

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Lendava
Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 29.09.2015 09:05:02
Lahko poskusiš ta program za NTFS particije:
http://www.partition-recovery.com/

Žal pa deluje samo v Windows okolju.

Za HFS+ pa mogoče tole:
http://hfspartitionrecovery.org/

Morebitno, če ne bi delovalo, lahko poskusiš z raznimi Recovery programi:
http://www.easeus.com/mac-data-recovery-software/drw-mac-free.htm
http://www.nucleustechnologies.com/Macintosh-Data-Recovery-Software.html

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 29.09.2015 13:23:16
Tist Easeus mi je zaštekal malo pred koncem, na windowsih pa je glavni krivec, da imam sploh probleme.
Sem danes usposobil data rescue oz. je začel čudežno delovati, tako da sedajle scan poganjm, potem bomo pa videli kako bo.
Za windows reševanje podatkov pa ni problema, tam sta obe particiji še vidni in delujoči Smile

Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 29.09.2015 18:27:01
Nummy je napisal/a:
Tudi jaz sem gparted uporabljal, ko še nisem imel mac-a, sedaj ko ni podpore, pa se mi preprosto ne da za****avat s tem linuxom, da bi dajal to podporo not.
Polomu sem ga, ker nisem urejal particij v OS X, windowsi itak pomešajo vse... Angry

Za naslednjič, zadeva je zelo enostavna. Pobereš dol gparted live cd, ga zbootaš in poženeš tole v konzoli: sudo apt-get install hfsprogs
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #7   Objavljeno 30.09.2015 18:59:28
Mah najlažja rešitev: kupu sem še en disk in lepo naredim kopijo gor, prvega preformatiram in potem imam wannabe RAID 1.

Sedaj samo vprašanje, kako naj na OS X 10.11 pravilno preformatiram disk. HFS+ particije že imam, kako narediti NTFS particije? Če dam tam partition mi sploh ne pusti pustiti praznega placa... full je beden ta tanov disk utility...

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #8   Objavljeno 01.10.2015 10:16:01
Nummy je napisal/a:
Sedaj samo vprašanje, kako naj na OS X 10.11 pravilno preformatiram disk. HFS+ particije že imam, kako narediti NTFS particije? Če dam tam partition mi sploh ne pusti pustiti praznega placa... full je beden ta tanov disk utility...

Ne vem, če je to privzeto podprto. Za to rabiš nameščen Paragon NTFS* ali pa Tuxera NTFS.

* če koga zanima je trenutno Paragonov NTFS (točneje 3-in-1 bundle v akciji na MacUpdate PROMO):
http://deals.macupdate.com/

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 01.10.2015 10:21:56
Jaz sem tudi naletell na težavo in sicer v Windows sem naredil eno particijo 30 GB, nato zagnal iz USB instalacijo El Capitan in ko prišel do Disk Utility, da bi tisto narejeno particijo formatiral z MAC disk Utility in nadaljeval instalacijo El Capitan mi jo noče ampak javlja da ne more pa ne vem zakaj.

Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 01.10.2015 12:07:16
Ja ugotovu sem sledeče, tanov OS X in disk utility ne zaznata particije, če pred njo ni natanko 128MB praznega prostora...
Torej zgradba diska mora zgledati takole, da dela vse kot mora:
200MB EFI <- tu notri so info o particijah zapisane
xxxMB prva particija
128MB unallocated
xxxMB druga particija
128MB unallocated
xxxMB tretja particija
...

če recimo tistega 128MB prostora ni med particijami, zazna samo tazadnjo particijo, in če pobrišeš recimo prvo, dela samo tazadnja.

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #11   Objavljeno 01.10.2015 15:14:23
luky53 je napisal/a:
Jaz sem tudi naletell na težavo in sicer v Windows sem naredil eno particijo 30 GB, nato zagnal iz USB instalacijo El Capitan in ko prišel do Disk Utility, da bi tisto narejeno particijo formatiral z MAC disk Utility in nadaljeval instalacijo El Capitan mi jo noče ampak javlja da ne more pa ne vem zakaj.

Ni vseeno, če je GPT ali pa MBR.

http://www.howtogeek.com/193669/whats-the-difference-between-gpt-and-mbr-when-partitioning-a-drive/

Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani