Zunanji disk se ne zažene več
|
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 23.09.2008 20:08:43 Zunanji disk se ne zažene več |
|
Pozdrav,
danes sem prejel zunanji trdi disk (WD Mybook Home edition: 500 gb), ga s priloženim fw kablom priklopil na Macbooka, ustvaril tri particije (za time machine, klon boot camp particije in vse ostalo) in čakal, da se prvi zagon time machine odvije, winsi skopirajo, itd. zato sem zagnal InsomniaX (s katerim doslej nobenih težav), pokril računalnik in odšel stran. Čez par minut zaslišim, da se je Mybook (trdi disk) utišal in zagledam, da lučka (kao power indikator) ne gori več. Time machine na računalniku je javil težavo, da ciljni disk ni več dosegljiv, enako program za kloniranje boot camp particije. Po iskanju po širnem spletu sem ugotovil, da se je težava zgodila tudi mnogim ostalim s podobnim diskom oz. z Leopardom.
Seveda sem vse skupaj stestiral še na obeh usb portih, s priloženim usb kablom, kar ni obrodilo sadov. Enako sem storil tudi v Windowsih, kjer je disk prav tako "mrtev". Vendar pa disk deluje, saj vedno, ko vanj vtaknem fw kabel kratko zasveti modra lučka, nato pa disk preneha z delovanjem.
V System profilerju mi pod firewire kaže naslednje:
Najbolj me pri vsem bega, da mi je trdi disk še par ur nazaj ob prvem zagonu deloval brezhibno (preko fw400 vhoda, usb nisem niti preizkušal)...
Ima kdo kakšno idejo?
e: spremenil naslov, ker je bil identičen enemu pod mano z drugačno težavo.
e2: kar me še najbolj čudi je to, da disk ne glede na napajanje "deluje". Zdaj je odklopljen z napajanja in ko vanj vtaknem fw kabel, ki drugega konca nima povezanega v računalnik (!), na disku vseeno zasveti lučka... Kar mi nikakor ne gre v račun. Poleg tega sem svoj macbook razbremenil za 20gb glasbe, ki jih sicer imam na DVD-jih, garage band projektov pa ne... Nazadnje urejal/a Matraunk Tor 23. Sep 2008 20:52; skupaj popravljeno 1 krat
|
 |
Jabužiček helper
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 23.09.2008 20:51:57 |
|
ja jaz iam enako težavo z nezbujanjem in spanjem te edicije WD-ja, no v glavnem instaliraj si z WD supporta najnovejši WD Drive Manager in upgrejdaj firmware diska, če še nisi, ...
http://support.wdc.com/product/download.asp?groupid=111&lang=en
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 23.09.2008 21:01:55 |
|
Hvala za odgovor, vendar pa se mi WD Drive Manager sploh ne namesti (installer sicer poteka čisto gladko in ne javi nobenih težav, le nobenega softwera ni, niti po preiskovanju This mac preko finderja za drive managerjem oz. wd-jem.)
Firmware mi pa ne dovoli updateat, ker mi ga preko usb-ja sploh ne zazna. Mogoče bi bilo vračilo v okviru garancije prava poteza, vendar nočem izgubiti že skopiranih podatkov...Še kakšen drug trik?
|
 |
Jabužiček helper
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 23.09.2008 21:11:58 |
|
naredi restart računalnika, WD ikonica se ti pojavi na meniju, ko je disk vklopljen ...
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 23.09.2008 21:25:02 |
|
Ravno v tem je težava, da se mi disk sploh ne vklopi več, le ob priklapljanju na računalnik preko fw kabla v njem za hip zasveti lučka (brez zaganjanja, samo lučka), nato pa je naprej izklopljen. Zato ne vem, kako naj ga nazaj oživim, ker očitno še vedno deluje (vsaj lučka daje tak občutek).
|
 |
Jabužiček helper
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 23.09.2008 21:33:17 |
|
si izklopil disk iz elektrike in ga nazaj priklopil?
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 23.09.2008 21:43:56 |
|
Pa ja, izklopil iz elektrike, izklopil računalnik, izklopil vse kable, pustil izklopljeno vse skupaj par minut, ponovno povezal in zagnal in še vedno nič. Bom poizkusil jutri znova, nekateri so namreč poročali o tem, da jim je čez nekaj ur vse delovalo pravilno, česar seveda ne razumem, pa vendar... Sicer pa garancija, škoda mi je le podatkov (in časa, seveda).
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Ljubljana - Golo |
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 24.09.2008 09:51:57 |
|
A na Windows mašino si ga probal dat?
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 24.09.2008 12:53:56 |
|
Probal, vendar ga sploh ne zazna (sicer le prek usb vhoda, ker nima fw). Sicer do diska najbrž brez macdrive-a ne bi mogel dostopati (ker je formatiran za maca), vendar ga sploh ne zazna. Probal sem tudi na svojem preko bootcampa, prav tako neuspešno.
Sklepam, da je težava v napajanju, ker se v njem zasveti za hip lučka le, ko ga priklopim preko fw kabla na prižgan macbook, ne glede na napajanje trdega diska. Poleg tega napajalni adapter sumljivo smrdi...
Torej gre v garancijo...Hvala vsem za pomoč!
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Celje |
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 24.09.2008 13:15:34 |
|
Imam eno vprašanje glede Time Machine in diska. Zanima me, če lahko na Time Machine particijo dodajam še kakšne datoteke, ali moram obvezno imeti dve ločeni particiji?
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 24.09.2008 15:45:25 |
|
Lahko daš še kaj druga na time machine particijo
saj si itak dela backup v svojo mapo.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 14.11.2008 23:43:35 |
|
Danes sem po 45 dneh dneh prejel disk iz servisa (Solo.si never again!), kjer so mi enostavno zamenjali napajalni adapter (kar sem sumil, da je problem), disk pa je isti (ker so na njem še moji podatki) in sedaj - tudi po zahvali vaše pomoči - vse skupaj zaenkrat deluje ok.
Bi pa res odsvetoval vsem spletno trgovino solo.si, ker imam z njo zelo slabe izkušnje...Najprej sem na disk čakal en mesec (ker sem si hkrati naročil second skin torbico, ki naj bi prispela v roku enega tedna, vendar je po treh tednih še ni bilo, zato so mi poslali, po večkratnem teženju po telefonu z moje strani, samo ta zunanji disk, ki pa je žal deloval samo neke dve uri (ne krivim solo.si).
Nato pa sem čakal in čakal in čakal in klical stokrat in povpraševal po statusu mojega diska, ki naj bi vsak teden prispel "v petek", dokler ga danes po 45 dneh nisem končno prejel. So pa zgolj zamenjali adapter...(kar je še več, piše, da so ga v servis prejeli prejšni petek na poročilu s servisa...poslal sem ga pa proti koncu septembra.)
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Lendava |
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 15.11.2008 09:54:57 |
|
Ne moreš pa se pritoževat, da se niso držali zakonsko določenega roka vrnitve (45 dni). 
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 15.11.2008 09:58:08 |
|
Dejansko je trajalo zgolj nekih 40 dni! Oh the joy! 
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 15.11.2008 11:10:50 |
|
40 tukaj in 40 dni tam...pa se že laho pol leta brez delujočih delov za računalnik 
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Lavrica |
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 12.03.2009 20:59:13 |
|
Ekola, enaki problemi pri meni. Imam WD MyBook Essential Edition 500GB. Zadnji mesec se mi je dogajalo, da se je disk kar na lepem izgljučil in napisal neko napako. Ok, izključil in priključil nazaj, pa je delalo nekaj časa. Včasih pa je takoj po priključitvi javil napako. Danes mi je prav tako javil napako, ga izključim in priključim nazaj. Diska sistem ne zazna več, nič se ne zgodi. Modra lučka na disku sveti in brni, kar pomeni, da laufa. Tudi če ugasnem X-e, se disk z njimi ugasne. Ko jih prižgem, se disk prav tako postavi, vendar ne morem do njega, enostavno se ne mounta. Disk je star kaka dva meseca, in zaenkrat sem zelo razočaran. Če ga bo potrebno zamenjati (če je crknil), se od WD-ja poslovim za vedno.
Na disku imam tri particije. Na prvi imam osebne stvari, druga je TimeMachine, tretja pa je formatirana kot FAT32.
Kaj pravite dečki? Kje je tle problem? Je disk kriv al X-i?
Aha, na windowsih sem probal in ga tudi oni ne zaznajo...
Pa še to, kupljen je bil prav tako na Solo.si 
_________________ MacBook Pro
iPad
iPhone
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 12.03.2009 22:54:45 |
|
WD je problem že od nekdaj.
Imam enega prvih zunanjih firewire diskov od WDja. Plačal sem ga pretirano drago, zadeva pa je stalno odletavala.
Hotel sem ga že odnest na odpad, pa mi ni dal mira (ker je bil tolk drag) in sem ga razdrl. Ugorovil sem, da se napajalnik pregreje in se zacne izklapljat.
Za foro sem izrezal luknjo pri najbolj pregretem delu in nanjo prilepil ventilator od enga starega pentium procesorja.
In disk čudežno dela brez problemov od takrat naprej.
Ohišje (original WD ohišje) ni melo skoraj nobenih lukenj za hlajenje in nobenega ventilatorja ... tile od WDja so očitno res optimisti!
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 12.03.2009 23:19:22 |
|
WD MyBook Studio Edition (kao prav za mac) deluje dobro. Pa tudi luknjice ima po celem na vrhu in spodaj.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 13.03.2009 00:07:58 |
|
Imam podobne probleme z WD MyBook Premium Edition (USB + FireWire), odkar sem dal noter Samsungov HD namesto originalnega HD-ja. Sicer je res, da pri meni dela disk 24/7. Vmes gre avtomatsko spat, ampak fizično ga ne izklapljam nikoli. Zadnji mesec pa imam neprestano težave po tem, ko se disk prebuja. Nekako tako, kot da motorček ne bi imel dovolj moči za zagon diska. Po kakšnih 5 do 10 minutah mu uspe in potem dela spet brez problemov. Najprej sem pomislil, da bo disk odpovedal, sedaj pa že sumim, da je morda kaj povezano z napajanjem, kot da ni dovolj zagonskega toka.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Lavrica |
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 13.03.2009 08:34:45 |
|
Kaj mislite, da bi bilo to narobe, če se disk ne priklopi, laufa pa? Meni se to zdi tako, kot da je odletel disk kontroler... ? 
_________________ MacBook Pro
iPad
iPhone
|
 |