Jabuk
Od zasvojenosti do zaposlitve

Ni navedeno

Prispevek: #1   Objavljeno 14.06.2008 14:53:17
Od zasvojenosti do zaposlitve
Odgovori s citatom
Minilo bo šest let od prvega srečanja z računalniki Macintosh in pet let od kar sem postal uporabnik.. sledila je zasvojenost, ki je vidna še danes.. kljub temu mi je doprinesla vidne spremembe v življenju. Naj omenim delo na E.P.L., Apple IMC (danes Apple VAD) in v iStyle, kot tudi selitev v Ljubljano, kjer živim še danes.

Kako se je pravzaprav začelo?

V šoli sem prvič videl računalnik Macintosh in navdušenje je bilo takrat tolikšno, da se odpravil naslednji mesec v Ljubljano. Nisem vedel ali bo računalnik zadoščal moji potrebi, vedel sem le, da si to želim in tako kupil prvi Macintosh računalnik - eMac. Odločitve ne obžaljujem, kljub takrat visoki ceni in dvo mesečnem čakanju!

V naslednjih mesecih je sledilo spoznavanje.. okolje Mac OS X je bilo zame popolnoma tuje, vendar se hitro navadil ob lastnem raziskovanju in uporabi spleta, kjer takrat spoznal dve odlični osebi - Matic Kunaver in Miloš Mitrović (E.P.L.). Slednji mi je omogočil, da sem v sodelovanju s prvo osebo skrbel za njihovo spletno stran dobro leto in pol.. vendar želel sem več. Zasvojenost je bila vednjo večja in obdajati so me začeli različni Apple izdelki, katere načeloma nisem potreboval Smile

Nakar dobim eno popoldne sporočilo od Matica z vsebino "a si videl? www.apple.si" in na strani z vsebino "stran je v izdelavi. info@apple.si". Nemudoma sem poslal sporočilo na naveden naslov z vsebino, da trenutno skrbiva za spletno stran E.P.L. in da bi to počela tudi z apple.si. Nepričakovano sem dobil odgovor od Dragana Stjepanovića, ki je prebral moje sporočilo poslano na info@apple.si, da se lahko sestanemo in da jih sodelovanje vsekakor zanima.. bil sem navdušen in v naslednjih dneh sva si izmenjala ogromno sporočil. Ugotovil sem, da je Dragan tako rekoč moj sosed v Mariboru, oddaljen le 200 m in tako se spoznala ter ujela. Sledilo je poletje in začela sva hoditi na Pohorje, beseda je vselej tekla o Applu in Dragan je bil takrat področni vodja za Apple v Sloveniji, ki je bil bolj kot ne v nastajanju..

Omenil je, da so ustanovili podjetje in da iščejo ljudi za delo v Ljubljani. Takrat me je prvič povabil na razgovor, kar sem seveda sprejel. Pogovarjala sva se o delovnem mestu "tehnična podpora v prodaji" in dejal je, da me obvestijo, ko bodo opravili še razgovore z ostalimi. Minilo je ogromno časa in postajal sem radoveden, želčen odgovora Smile Želel sem si v Ljubljano, želel sem biti bližje Applu in bil sem prepričan, da je to edina prava pot.. in res, poklicali so me, da imam naslednji razgovor v Ljubljani z Dragutinom Gajskim. Po razgovoru je bilo ponovno zatišje vse do naslednjega klica, da sledi še en razgovor, tokrat v Budimpešti z Georgem Abboudom. Bil je zadnji razgovor in sledilo je čakanje na odgovor ali sem sprejet.. spomnim se, bil sem v tujini na morju in klical je Dragan, dejal je, da sem sprejet in da naslednji teden začnem z delom! Naj omenim, da Ljubljane nisem poznal in da sorodniki niso vedeli za razgovore in odhod vse dokler dejansko nisem odšel. Najbolj presenečeni so bili videti starši - razumljivo, kljub temu se je dobro izteklo Smile

Kaj počel?

Na začetku so sledila različna izobraževanja, pridobiti sem mogel zahtevano znanje in nazive, ki jih je želel Apple za opravljanje storitev.

- Apple Certified Portable Technician (ACPT)
- Apple Certified Desktop Technician (ACDT)
- Apple Certified System Administrator (ACSA)
- Apple Product Professional (APP)
- ..

Zadolžen sem bil za podporo - servis, predavanja, pripravo na različne prireditve, povsod kjer je bil prisoten Apple IMC (današnji Apple VOD) in iStyle. Sodelovali smo s številnimi podjetji na področju podcast, zakar sem bil teden dni na izobraževanju v Franciji. Izobraževanje je potekalo v predmestju Pariza v podjetju Agnosys, kjer smo bili zbrani iz cele Evrope in Afrike. Predavanja so potekala od jutra do večera in na koncu je sledil izpit. Vmes smo seveda imeli čas, da se odpravimo v mesto. V sklopu izobraževanja nas je Apple, predstavništvo v Evropi povabilo tudi na večerjo, kjer smo imeli možnost spoznati posameznike, ki so tako ali drugače povezani z Apple. Bilo je prijetno in poučno!

Imeli smo tudi številna izobraževanja v Zagrebu, Beogradu in nazadnje v Ljubljani s področja prodaje in Mac OS X / Final Cut Studio / Logic Pro. Predavatelji so prihajali v glavnem iz Anglije, med njimi je tudi Eric Charles, ki mi je ostal v spominu kot zelo zahtevna oseba a hkrati polna idej Smile Izobraževanja je prirejal tudi Apple IMC in iStyle, pogosto smo pripravljali prireditve v sodelovanju z drugimi podjetji in lahko rečem, da smo bili uspešni.

Sicer Apple v Sloveniji ni takšen kot ga poznamo v tujini, moramo pa vedeti, da se je v krajšem obdobju spremenilo ogromno, v glavnem na bolje. Apple je postal dostopnejši, cenejši in dobavni roki so bistveno krajši. Zavedati se moramo, da je za vse spremembe potreben čas! Ničesar ni možno storiti čez noč.

Vesel sem, da sem bil del njih in želim jim vso srečo pri nadalni poti, medtem, ko se sam odpravil novim dogodivščinam nasproti!

Kje danes?

Miloš Mitrović, solastnik podjetja E.P.L.
Matic Kunaver, prevaja navodila in vsebino strani za Apple VAD
Dragan Stjepanović, projektni vodja pri HansaWorld Adriatic
Sebastijan Bauman, produktni vodja za Pinnacle v Sloveniji

Nazadnje urejal/a Gost Sob 14. Jun 2008 17:09; skupaj popravljeno 7 krat
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani