Zakaj moram vsake toliko popravljat startup disc?
|
Jabuček
Kraj: Koper |
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 03.01.2011 11:23:40 Zakaj moram vsake toliko popravljat startup disc? |
|
Imam OSX 10.5.8 in vsake toliko prihaja do napak v startup discu, ki jih moram potem popravljati z namestitvenim dvdjem.
Ni mi jasno zakaj oziroma kaj ga kvari. Ali je to kakšna aplikacija ali kaj drugega? Malo imam na sumu Parallels, na katerem je Win 7, ki lahko dostopa do datotečnega sistema gostitelja (sharing). Nekaj časa sem opazoval kaj bi lahko bilo, toda nisem uspel ugotoviti.
Ima mogoče kdo kakšno idejo, ali še bolje, izkušnjo s tem?
Lp
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 03.01.2011 13:09:05 |
|
Lahko da ti crkuje trdi disk.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 03.01.2011 13:24:39 |
|
s.m.a.r.t. status?
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 03.01.2011 13:30:20 |
|
Ja ali to, da ti crkuje disk ali pa je krivec Parallels. Osebno imam raje VMware Fusion in še nisem imel problemov.
Preveri S.M.A.R.T. status diska (mislim, da je celo v Disk Utility).
|
 |
Jabuček
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 03.01.2011 17:49:24 |
|
Sedaj sem že popravil disk tako, da je seveda vse v redu. Sicer nisem bil pozoren, toda mislim, da je tudi pred tem pregled S.M.A.R.T statusa (z Onyx) kazal, da je v redu, šele pregled diska je pokazal na napake.
In to se dogaja (3-4 krat do sedaj) pribl. na mesec ali dva, ne stalno.
Ne vem, disk res nebi smel crkovati ... bolj imam vtis, da je kakšen program. A je možno, da se v Win na Parallelsih kdaj izvajajo kakšne operacije, ki bi lahko škodovale?
Kaj pa mogoče Transmission (BitTorrent client), ki intenzivno dela na disku?
Pa pozabil sem na začetku povedati, da moram tudi dovoljenja (permissions) pogosto popravljati! Danes me npr. ni pustilo popraviti diska dokler nisem prej popravil dovoljenj!?!
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 03.01.2011 18:15:20 |
|
Ne bi vedel ne. Kako imas namescen Windows? Preko BootCamp in potem do njega dostopas tudi preko Parallelsov? Samo se mi zdi, da ne bi smelo biti zaradi tega, ker itak dela z drugo particijo. En izmed krivcev bi lahko bil tudi Transmission. Sam imam raje utorrent (trenutno pa Vuze). S transmission sem imel same probleme, ker sem imel veckrat beachball kot pa sem lahko kaj kliknil. Probaj Vuze in si nastavi, da ti takoj zasede ves prostor na disku za dolocen prenos.
Drugace pa nimam pojma kaj bi se lahko bilo. Mogoce ce pogledas v Console malo loge. Ker ce je S.M.A.R.T. OK potem je disk v redu in povzroca napako neka aplikacija.
|
 |
Jabuček
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 03.01.2011 18:36:07 |
|
Windows nimam preko BootCampa, torej niso na svoji particiji. Delajo znotraj programa Parallels - torej v virtualnem okolju.
Meni drugače Transmission lepo dela, res pa je, da intenzivno na disku ...
Ne vem, bom poskušal še malo opazovati, kaj spremeniti (Vuze, VMware) ...
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 06.01.2011 09:59:15 |
|
Glede na napisano sem skoraj 100% prepričan, da ti crkuje trdi disk.
Potrditev bi lahko dobil tako, da bi naredil backup, ponovno inštaliral operacijski sistem in opazoval, če se mi znova pojavijo enake napake.
|
 |
Jabuček
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 06.01.2011 18:24:49 |
|
zee je napisal/a: | Glede na napisano sem skoraj 100% prepričan, da ti crkuje trdi disk.
Potrditev bi lahko dobil tako, da bi naredil backup, ponovno inštaliral operacijski sistem in opazoval, če se mi znova pojavijo enake napake. |
Ne vem. Računalnik ima 3 leta. S.M.A.R.T status je OK, pa sem ga preveril ob prisotni napaki, ki se je pojavila dan potem ko sem tukaj pisal. To sem popravil, sedaj pa že dva dni počnem vse mogoče in stalno pregledujem z utility disc in je vse v redu.
Če ne bo drugače, bom res moral kupiti zunanji disk in narediti backup za vsak slučaj, kar bi bilo itak pametno ...
A kakšnega programa, s katerim bi lahko to ugotovil pa ni?
|
 |