Kreiranje particij in mapa "places"
|
Jablanator
Kraj: kamnik |
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 19.09.2010 19:37:27 Kreiranje particij in mapa "places" |
|
Pozdravljeni! Ker sem tik pred nakupom novega iMaca bi vas prosil za pomoč glede dveh vprašanj:
1. glede kreiranja particij. Sem že uporabil search, pa nisem našel enostavnega odgovora na to vprašanje. Na PCju in windowsih si pri formatiranju oz. namestitvi novega sistema razdelil disk na C, D, E, F, kolikor sem pač potreboval particij. Ko pa kupiš novega maca je pa menda že vse naloženo, osx, ilife ipd. Rad bi si na enem disku naredil torej sistemski disk (za osx), nato pa vsaj še dve ločeni particiji (eno za audio/video projekte in drugo za razne file, sound banke, arhivske diske in podobno). Na kakšen način si to lahko narediš?
2. rad bi imel npr. mp3-je za itunes, dokumente, slike ipd. na drugem, nesistemskem disku. Ali je možno (in kako), da bi tisto mapo "places", ki je na sistemskem disku nekako linkal drugam. Da bi še vedno kliknil na "documents", pa bi bralo iz druge particije.
Upam, da sem bil razumljiv. Bom namreč nov uporabnik OSX-a in sem malo zmeden (toda vznemirjen:-)
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 19.09.2010 19:49:29 |
|
Sploh ni problema z Disk Utility ustvariš particije in jih poimenuješ kakor se ti pač ime dopade potem pa ko vse ustvariš pa sistem sam sformatira in voila..prosto kot pasullj bolj kot na Windows tako da ni nobenega problema.
LP
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Nova Gorica |
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 20.09.2010 02:28:48 |
|
Vedet moraš, da z particijami (razen prvo particijo na disku), izgubiš na hitrosti. Disku namreč od začetka, do konca hitrost prenosa pade nekako za polovico. In ker nobena particija ne bo polna je tukaj ta izguba.
Mislim, da na Mac-u (pa tudi Windows-ih) to ni potrebno več delat - vse skupaj lahko zelo pametno urediš kar z mapami.
LP
|
 |
Jablanator
Kraj: kamnik |
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 21.09.2010 06:30:30 |
|
Hvala za odgovore. Saj ni problem uredit z mapami, samo če se ti naprimer sesuje sistem, lahko samo formatiraš sistemski disk, file-i na drugih particijah pa bi ostali. Delam namreč video in audio projekte in bi bilo zelo nerodno, da bi vse zginil. Saj vem, backup disk, ampak vseeno je bolj praktično. Samo, če je pa res, da se hitrost upočasni, je pa za razmislit.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 21.09.2010 06:36:26 |
|
igorml je napisal/a: | Hvala za odgovore. Saj ni problem uredit z mapami, samo če se ti naprimer sesuje sistem, lahko samo formatiraš sistemski disk, file-i na drugih particijah pa bi ostali. Delam namreč video in audio projekte in bi bilo zelo nerodno, da bi vse zginil. Saj vem, backup disk, ampak vseeno je bolj praktično. Samo, če je pa res, da se hitrost upočasni, je pa za razmislit. |
Ce ti odleti celoten disk, ti particije ne pomagajo nic. Edina pravilna resitev je, da kupis zunanji disk in nanj z uporabo "Time Machine" delas backupe.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Nova Gorica |
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 21.09.2010 14:00:30 |
|
igorml je napisal/a: | Hvala za odgovore. Saj ni problem uredit z mapami, samo če se ti naprimer sesuje sistem, lahko samo formatiraš sistemski disk, file-i na drugih particijah pa bi ostali. Delam namreč video in audio projekte in bi bilo zelo nerodno, da bi vse zginil. Saj vem, backup disk, ampak vseeno je bolj praktično. Samo, če je pa res, da se hitrost upočasni, je pa za razmislit. |
Pazi si na Mac-u - sistema se kar tako ne sesuje (ni registra, ki v Windows-ih naredi največkrat kakšen hec).
Pa kot je bilo že omenjeno (backup, backup in še enkrat backup), Time Machine, Super Duper...
LP
|
 |